Not: Excel'deki formüller her zaman eşittir işaretiyle başlar. Bir hücreyi seçin veya hücrenin adresini seçili hücreye yazın.
Web için Excel elektronik tablosunda, formüller sekmesini tıklatın. Hesaplama seçenekleri'nin yanında, açılan listede aşağıdaki seçeneklerden birini belirleyin: Bir değer, formül veya adda değişiklik yaptığınızda tüm bağımlı formülleri yeniden hesaplamak için Otomatik'i tıklatın.
Formülleri ve sonuçları görüntüleme arasında geçiş yapmak için Formüller'e ve ardından Formülleri Göster'e tıklayın. CTRL + ` (vurgu işareti) tuşlarına basın. Not: Bu yordam, formül içeren hücrelerin düzenlenmesini de engeller. Formüllerini gizlemek istediğiniz hücre aralığını seçin.
Yüzdeler, tutar / toplam = yüzde denklemi kullanılarak hesaplanır. Örneğin, bir hücrede =10/100formülü varsa, bu hesaplamanın sonucu 0,1 olur. Daha sonra 0,1'i yüzde olarak biçimlendirin, sayı %10 olarak doğru görüntülenir. Yüzde hesaplama hakkında daha fazla bilgi edinmek için bkz.
İlgili 17 soru bulundu
A sayısının %B'sini bulmak için, (AxB)/100 formülüne başvurulabilir. Bunun dışında A sayısını 100'e bölünüp B ile çarparak da aynı sonuca ulaşılabilir. Örnek verilecek olursa, 300'ün yüzde 50'si hesaplayabilmek için, 300 sayısını 50 ile çarpmak ve daha sonra 100'e bölmek gerekmektedir.
Hesaplama sırası
Formüller verileri özel bir sırada hesaplar. Excel'de bir formül her zaman eşittir işaretiyle (=) başlar.
Ayrı değerler, hücre başvuruları, aralıklar veya bunların üçünü birlikte kullanabilirsiniz. Örneğin: =TOPLA(A2:A10) A2:10 hücrelerindeki değerleri ekler. =TOPLA(A2:A10, C2:C10) A2:10 ve C2:C10 hücrelerindeki değerleri ekler.
Formül, genellikle matematiksel bir dizinin veya yapılan fen deneylerinin matematiksel ilişkilerinin standart bir şekilde yazılarak gösterimidir. Matematikte çoğu bilgi formülasyonlar ile korunmaktadır. Örneğin; e = m.c2 Einstein'ın enerji formülüdür ancak deneyden değil kuramdan beslenmiştir.
=TOPLA (=SUM) Formülü
Bir sütunda belirli hücrelerde bulunan sayıları toplamak için; Sonucun gösterileceği hücreye “=” ibaresi girerek, ana menüden “Formüller” sekmesine gelin ve sol üstte “İşlev Ekle” butonuna basın. “TOPLA” komutunu seçerseniz otomatik olarak rakam girilmiş hücreler seçilecektir.
Excel formülleri, hücre içine yada formül çubuğuna yazılarak veya formül çubuğuna yazıldıktan sonra hücreye sürüklenerek kullanılabilir. Excel formülleri, matematiksel işlemleri, mantıksal kararları ve metin işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılabilir.
Tek şarta bağlı hesaplama yapmak için kullanılan EĞER formülü; =EĞER(Hücre Adresi ve şartı; Şart doğru ise yapılacaklar; Şart yanlış ise yapılacaklar) şeklindedir. Örneğin: A2 hücresinde 100 rakamı varsa: =EĞER(A2>=50 ; A2*0,10 ; A2*0,05) formülü aşağıdaki gibi okunur.
Çalışma sayfasında günün tarihini ve saatini görüntülemeniz veya günün tarihini ve saatini kullanarak hesaplama yapmanız gerektiğinde ve bu değerin çalışma sayfasını her açtığınızda güncelleştirilmesini istediğinizde, ŞİMDİ işlevi yararlı olur.
Excel'de yerleşik işlevlerin hiçbirini kullanmadan Toplama, Çıkarma, Çarpma ve Bölme yapabilirsiniz. Bazı basit işleçleri kullanmanız yeterlidir: +, –, *, /. Tüm formüller eşittir (=) işaretiyle başlar.
SAĞDAN işlevi, belirteceğiniz karakter sayısına göre, bir metin dizesindeki son karakteri veya karakterleri verir. SAĞB işlevi, belirteceğiniz bayt sayısına göre, bir metin dizesindeki son karakteri veya karakterleri verir. Önemli: Bu işlevler tüm dillerde sağlanmıyor olabilir.
Workshopers'ın Excel eğitimi 8 saatte size temel ve orta seviyede excel'i harika bir şekilde öğretiyor. Eğitimler canlı ve interaktiftir ancak öğrendiğiniz bilgileri uygulamazsanız asla öğrenemezsiniz. Ancak öğrendiklerinizi tam olarak anlamak ve sindirmek en az 3 ayı bulacaktır.
En Basit Formül : Bileşikteki elementlerin atomların sadece göreli sayılarını veren formüle basit formül denir. Örneğin; karbon ve hidrojenden oluşmuş bir bileşikteki hidrojen atomlarınn karbon atomlarına sayısının oranının 2 olduğunu düşünelim.
Basit formüller her zaman bir eşittir işaretiyle (=) başlar ve ardından sayısal değerler olan sabitler ve artı (+), eksi (-), yıldız (*) veya sağa eğik çizgi (/) işaretleri gibi hesaplama işleci gelir. Şimdi basit bir formül örneği ve alalım.
Örneğin, bir satırı (A satırı) sıraladığınızda ve eylemi başka bir satırda (B satırı) yinelemek için F4 tuşuna bastığınızda, B satırı sıralanmaz. Ya da bir hücreyi kopyalayıp yapıştırıp F4 tuşuna bastığınızda hücre yapıştırılır.
Bir sayı sütununu veya satırı toplamaya gerek varsa, Excel hesaplamayı sizin için yapmalarına izin ver. Toplamını almak istediğiniz sayıların yanındaki bir hücreyi seçin, Giriş sekmesindeki Otomatik Toplam'a tıklayın, Entertuşuna basın; hepsi bu kadar.
ÇARPM işlevi bağımsız değişken olarak verilen tüm sayıları çarpar ve ürünü döndürür. Örneğin, A1 ve A2 hücreleri sayı içeriyorsa, bu iki sladırı çarpmak için =ÇARPI( A1, A2) formülünü kullanabilirsiniz. Çarpma ( * ) matematiksel işleci kullanarak daaynıişlemi gerçekleştirin; örneğin, =A1 * A2.
VE işlevinin yaygın bir kullanımı, mantıksal sınamalar gerçekleştiren diğer işlevlerin kullanım alanını genişletmektir. Örneğin, EĞER işlevi mantıksal bir sınama yapar ve sınama DOĞRU olarak değerlendirilirse bir değer ve YANLIŞ olarak değerlendirilirse başka bir değer verir.
KAÇINCI, aranan_değer'e eşit veya bundan küçük olan en büyük değeri bulur. Aranan_dizi bağımsız değişkenindeki değerlerin artan düzende sıralanması gerekir; örneğin: ... -2, -1, 0, 1, 2, ..., A-Z, DOĞRU, YANLIŞ. KAÇINCI, aranan_değer'e tam olarak eşit olan ilk değeri bulur.
KAÇINCI Fonksiyonu, aradığınız bir değerin, aradığınız aralıkta, kaçıncı sırada olduğunu bulmak için kullanılır. =KAÇINCI(aranan_değer;aranan_dizi;eşleştir_tür) şeklindedir. Bulmak istediğiniz değerdir. Bulmak istediğiniz değerin aranacağı aralıktır.
Excel'in en popüler işlevlerinden biri olan EĞER işlevi, bir değer ile beklediğiniz değer arasında mantıksal karşılaştırmalar yapmanıza olanak tanır. Dolayısıyla, EĞER deyiminin iki sonucu olabilir. İlk sonuç karşılaştırmanızın Doğru olması, ikinci sonuç da karşılaştırmanızın Yanlış olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri