Üretilen mal veya hizmet satışa sunuluncaya kadar yapılan tüm işlemlerle ilgili harcamalar maliyet hesaplarına kayıt edilir. Üretim işletmeleri tarafından kullanılan, imal edilen mamul ya da hizmetlerin maliyetlerinin hesaplanmasına olanak tanıyan kayıt sistemine maliyet muhasebesi denir.
Maliyet muhasebesi, yönetimin mevcut operasyonları kontrol etmesi ve gelecek planlaması için ihtiyaç duyduğu ayrıntılı maliyet bilgilerini sağlar. Maliyet muhasebesi bilgileri finansal muhasebede de yaygın olarak kullanılmaktadır ancak bu bilgilerin birincil işlevi, yöneticilerin karar vermelerine olanak sağlamaktır.
Maliyet muhasebesi, üretilen mal (mamul) veya hizmetlerin maliyetini oluşturan maliyet türlerinin, oluştuğu yerler ve ilgili oldukları mamul ya da hizmet cinsleri bakımından belirlenmesi ve izlenmesine olanak sağlayan bir hesap ve kayıt sistemidir.
Sistemin en önemli faydası beklenen maliyet ile gerçekleşen maliyet arasındaki farkın net bir şekilde görülmesini sağlamasıdır. Bu da sapma değerlerinin görülmesini sağlıyor. Maliyet muhasebesi mal ve hizmetlerin fiyatlandırmasının daha gerçekçi bir şekilde yapılmasını sağlar.
Maliyet, üretim amacı ile tüketilen mal veya hizmetlerin parasal tutarlarının toplamıdır. Başka bir deyişle gelir sağlamak amacı ile yapılan giderleri taşıyan ilgili unsurların toplamı maliyeti gösterir.
İlgili 22 soru bulundu
Maliyet-Fayda Analizi(MFA), alternatiflerin güçlü ve zayıf yönlerini tahmin etmeye yönelik sistematik bir yaklaşımdır. Örneğin işlemlerde, faaliyetlerde ve işlevsel iş gereksinimlerinde tasarrufları korurken fayda elde etmek için en iyi yaklaşımı sağlayan seçenekleri belirlemek için kullanılır.
Üretilen mal veya hizmet satışa sunuluncaya kadar yapılan tüm işlemlerle ilgili harcamalar maliyet hesaplarına kayıt edilir. Üretim işletmeleri tarafından kullanılan, imal edilen mamul ya da hizmetlerin maliyetlerinin hesaplanmasına olanak tanıyan kayıt sistemine maliyet muhasebesi denir.
Maliyet muhasebesi hem hizmet işletmelerinde hem de üretim işletmelerinde yöneticilerin karar vermelerinde en önemli bilgi kaynağıdır. Yöneticilerin ihtiyaç duyacağı maliyet verilerinin elde edilmesi için işletmede etkin bir maliyet muhasebe sisteminin kurulmuş olması gerekmektedir.
Hasılat: Mal veya hizmetlerin satışından; faiz, kira, iştirak geliri gibi elde edilen brüt tutarlarıdır. Zarar: İşletmenin varlıklarındaki karşılıksız tükenmelerdir. Maliyet (İmalat) Muhasebesi bütün üretim işletmelerinde kullanılması gerekmektedir.
Maliyet muhasebesi uzmanı, şirketlerin üretim maliyetlerini hesaplayan ve mamulün satış fiyatını belirleyen kişidir. Maliyet muhasebesi uzmanları; hammadde, işçilik, lojistik, imalat ve vergilendirme gibi birçok fazla kriterin giderlerini hesaplar. Maliyet muhasebesi uzmanları genellikle üretim sektöründe çalışır.
Muhasebe kaydı işletmelerin gelir tablosu, bilanço, nakit akış tablosu gibi finansal raporları otomatik olarak oluşturmasını sağlar. Böylece işletmelerin mali performanslarını değerlendirmelerini, finansal analiz yapmalarını ve yasal gerekliliklere uygun olarak raporlama yapmalarını sağlar.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Maliyet Hesapları: Mamul ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır.
2. Maliyet Muhasebesi: İşletmede üretilen mamül ya da hizmetin maliyet fiyatının saptanması, işletme giderlerinin denetimi, fiyat incelemeleri ve satış fiyatlarının belirlenmesinin oluşturduğu muhasebe dalı.
Maliyet bedeli kanunda; iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin arttırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferrik bilumum giderlerin toplamını ifade eder şeklinde tanımlanmaktadır (VUK m. 262).
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
HARCAMA, GİDER, MALİYET ARASINDAKİ İLİŞKİ
Gider, gelir sağlayacak ürün veya hizmetin oluşması için yapılan her bir harcama veya tüketimin adıdır. Maliyet ise, söz konusu ürün veya hizmetin ortaya konması için gerekli bütün giderlerin toplamdır. Başka bir deyişle gider maliyetin bir unsurudur.
Maliyet muhasebesi, üretilen ürün ve hizmetlerin maliyetini oluşturan tüm kalemlerin hesaplanmasıdır. Bu muhasebe yöntemi ile maliyet türleri, oluşan yerler, ilgili olan tüm mamuller ve hizmetler belirlenir ve izlenmesi amacıyla bir hesap kaydı oluşturulur. Maliyet muhasebesinin temel amacı işleri kolaylaştırmaktır.
Maliyet muhasebesi, yöneticilerin değerlendirme yapabilmesine ve karar alabilmesine yönelik bilgiler üretmeyi amaçlar. Finansal muhasebe ise, işletmenin belirli bir andaki mali durumunu (bilanço) ve faaliyet sonucunu (gelir tablosu) ortaya koymayı amaçlar.
Muhasebe, işletmeyle ilgili ekonomik verileri belirler, biriktirir, işler, sınıflandırır, özetler ve raporlar. Şirket yönetimi, muhasebe sistemi sayesinde, şirketin mali durumu hakkında bilgi sahibi olur ve ona göre planlamalar yapar.
Vergi Usul Kanunu 219. maddeye göreyevmiye defterine yapılması zorunlu olan muhasebe kayıtları, yaşanması muhtemelaksilikler de göz önünde bulundurularak en fazla 10 gün süre içinde işlenir.
Bunlardan yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri en önemlileridir. Çift taraflı kayıt yönteminde süreç açılış bilançosu ile başlar. Daha sonra dönem içi muhasebe işlemleri gerçekleştirilir ve sonucunda envanter işlemleri ile kapanış bilançosuna ulaşılır ve süreç tamamlanır. Bu sürece muhasebe süreci denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri