Depremlerde hayatını kaybeden müşterilerinin tüm bireysel kredi, ek hesap ve kredi kartı borçları anapara dahil olmak üzere silinecek.
Depremde vefat edenlerin borçları siliniyor
Bunu takiben kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank' da borçları sileceğini duyurdu. Depremde hayatını kaybedenlerin borçlarını silen banka sayısı böylece 5'e çıkmış oldu.
Ölen kişinin hayat sigortası olmaması halinde ise söz konusu borcu kişinin yasal mirasçıları ödemekle mükelleftir. Kredi borcu olan kişinin ölümü sonrası, söz konusu borç kişinin yasal mirasçılarına kendi payları oranında bölüştürülür.
Vefat eden kişinin hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından ödenir. Ancak ödenecek tutar sigorta poliçesi kapsamındaki teminat ve limitlerle sınırlıdır. Kişinin hayat sigortası yoksa borç, vefat eden kişinin yasal varisine kalır.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde, konut ve iş yeri yıkılan, ağır ve orta hasarlı hale gelen, acil yıkılacak olan elektrik ve doğalgaz abonelerinin ödenmemiş tüketim bedelleri silinecek. Deprem bölgesindeki 11 ilde elektrik ve doğalgaz borçlarının silineceği açıklandı.
İlgili 24 soru bulundu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesine yönelik "Yerinde Dönüşüm" projesi kapsamında, vatandaşların kendi evlerini dönüştürebilmeleri için 500 bin lira hibe ve 500 bin lira faizsiz kredi desteği sağladıklarını söyledi.
Depremzedeler OHAL süresi boyunca elektrik ve doğal gaz için güvence bedeli ödemeyecek.
Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından müteselsilen ve şahsen mesul oluyorlar. Vergi borcu, murisin diğer alacak hak ve borçları ile birlikte mirasçılara geçiyor. Vergi borcu miras bırakanın hak ve alacaklarından fazla da olabilir. Yani, diğer bir ifade ile tereke borca batık durumda olabiliyor.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 12.nci maddesinde; Ölüm halinde mükelleflerin ödevleri, mirası reddetmemiş kanuni ve mansup mirasçılarına geçer.
Bir kişinin ölüm halinde tüm hak ve borçları mirasçılarına geçer. Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar.
TEK TEK SIRALANDI Depremde yakınını kaybedenlerin yararlanabileceği SGK yardımları şu şekilde: 1- Cenaze ödeneği (yardımı) yapılması. 2- Ölüm (dul – yetim) aylığı bağlanması. 3- Ölüm toptan ödemesi yapılması.
Depremden etkilenen 10 ilde, depremzedelerin, bankalara olan kredi borçlarını sigorta şirketleri ödeyecek. İster konut, ister araç, ister ihtiyaç olsun; kredi kullanırken bankalar hayat sigortası yapıyorlar. Buna da kredi bağlantılı hayat sigortası denir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına, acil ihtiyaçları için 100 bin lira nakdi yardımda bulunuyoruz'' dedi.
2019 yılından girdiği ev için ayrıca konut kredisi ve ihtiyaç kredisi dahil olmak üzere toplam 200 bin liralık banka kredisi çekti. Ev sahibi olabilmek için 4 yılda toplamda 250 bin lira borçlanan depremzede, 33 ay daha kredi taksidi ödeyecek.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile evi ağır ve orta hasarlı depremzedelerin elektrik ve doğalgaz borçları silindi. Silinen fatura borçlarına yönelik dava ve icra takipleri kaldırıldı.
Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası depremzede vatandaşlara 6 ay ödemesiz 36 aya varan vade ile destek kredisi vereceklerini açıkladı.
Vefat eden kişinin hayat sigortası yoksa kredi kartı borcu, kişinin mirasçılarına kalır. Mirasçılar reddi miras yaparsa vefat eden kişinin borcunu ödemek durumunda kalmazlar. Ancak bu durumda, kredi kartı borcunun yanı sıra miras kalan tüm mal varlığından da feragat edilmesi gerekir.
Kişinin toplu ölümlere neden olan afet ya da terör saldırıları nedeniyle vefat etmesi sonucunda, bankalar kredi kartı borcunu silebilir. Ancak bu zorunlu bir durum olmadığından tamamen bankanın inisiyatifindedir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
İcra takibi sırasında borçlu kişi ölürse, 3 günlük talik süresini geçmesi beklenir. Bu süre bitiminde ise, mirası kabul etmiş olan mirasçılara karşı takibe devam etme kararı alınır. Mirasçılar ise tereke borçlarından, ortak ya da şahsi malvarlıkları çerçevesinde müteselsile sorumlu durumundadır.
Mirasın Reddi Nedir ve Sonuçları Nelerdir? Mirasın reddi ya da reddi miras ; miras bırakanın ölümü üzerine mirasçılarının ölenin her türlü borç ve alacaklarıyla birlikte tüm malvarlığını reddetmesidir.
Bütün mirasçıların mirası reddetmesi: En yakın yasal mirasçıların tümü tarafından reddolunan miras mahkeme tarafından iflas hükümlerine göre tasfiye edilir. Miras bırakanın borçları kapatılır.
Deprem bölgesindeki elektrik ve doğalgaz abonelerinin borçlarına ilişkin önemli kararlar alındı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile konutu veya iş yeri yıkılan, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı hale gelen elektrik ve doğalgaz abonelerinin ödenmemiş borçları silindi.
Tahakkuk edilen elektrik ve doğal gaz tüketim tutarları ve tüketicilerin varsa daha önceki dönemlere ait ödenmemiş faturaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçesinden karşılanacak. 06.02.2023 tarihine kadar olan elektrik ve doğal gaz fatura tutarlarına yönelik açılmış olan dava ve icra takipleri kaldırıldı.
Türk Telekom'dan bugün yapılan açıklamada "Deprem bölgesindeki müşterilerimizin iletişimlerinin aksamaması adına ödeme yapılmaması durumunda iletişimde hiçbir kesinti yapılmayacak, gecikme faizi alınmayacak, her türlü ödeme, ücretsiz hat dondurma, iptal talepleri karşılanacaktır" denildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri