Bebeğin beslenmesinde anne sütü mü ve mama mı seçimi yeni anne olan kişilerin alacağı en büyük kararlardan biridir. Bebekler için en iyi seçim anne sütüdür. Anne sütü enfeksiyonlara karşı savunmayı güçlendirir, alerjileri önler ve bazı kronik hastalıklara karşı da koruyucudur.
Devam sütlerini anne sütünün içeriğine çok benzer yapıyorlar ve bu da bağışıklık sistemini desteklemek için önemli. Ama anne sütü alımına az da olsa devam ediliyorsa tabi ki formül mamaya gerek yok. Ancak hiç anne sütü alımı yok ise en az 18 aya kadar kullanılmalı.
Mama ile devam sütü arasındaki fark nedir? Formül mama ile devam sütü arasında aslında hiç fark yok. Her iki ürün de aynı sadece farklı şekilde adlandırılıyor. Devam sütü almaya karar verdiyseniz 1, 2 ve 3 gibi farklı numaralarda ürünlerle karşılaşabilirsiniz.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
İnek sütü, yüksek miktarda vitamin ve mineral içerdiğinden bebeğin henüz olgunlaşmamış böbreklerine aşırı yük bindirir, bu da böbrekleri zorlar. Bu nedenle bebeklere inek sütü bir yaşından önce verilmemelidir.
İlgili 21 soru bulundu
Keçi sütü bebek maması, anne sütünün besin değerine en yakın olan mama türüdür.
Emzirirken Mama Vermek Doğru mu? Neyin doğru neyin yanlış olacağına ancak hekim karar verebilir. Ancak bebeğiniz emiyorsa, sütünüz geliyorsa ve herhangi bir sağlık sorunu veya emzirmeye engel bir durum yoksa emzirirken mama vermek önerilmez.
Bebeğin anne sütünün yanında mama ile beslenmesi de anne sütünün azalmasına yol açar. Çünkü mama ile beslene bebek karnı tok olacağı için anneden süt emmek onun için fazla istekli olmayacaktır.
Biberondan emmek ile anne memesinden emmek tamamen farklıdır. Biberon ya da emziğe alışan bebek anneyi emmek istememekte ve memeyi reddetmektedir. Her bebek kendine özgüdür. 2 yıl boyunca hem annesini emen, hem emzik hem de biberon alan ancak meme reddi yaşamayan bebekler de bulunmaktadır.
Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle inek sütü ve protein alerjisi olan bebeklerin mamalar için çocuk metabolizma uzmanı olmayan hastanelerdeki tüm pediatri uzmanları rapor verebilecek ve raporla birlikte tüm hekimler mama için reçete yazabilecek.
Aptamil Conformil
Gaz yapmayan bebek mamaları listemizde ilk sırada bulunan Aptamil Conformil 1, bebeklerde bulunan karın şişmesi, gaz, kusma ve ağrı gibi sorunların önüne geçiyor. Kullanan annelerin %99'undan olumlu yorum alan bebek maması, özel içeriği sayesinde bebeğin gelişimine katkı sağlıyor.
Soya proteinli mamalarda; inek sütü proteini ve laktoz bulunmaz. Laktoz intoleransı gibi durumlarda kullanılır.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Antik çağda ne çeşit yiyecek pişirildiğini bulmak için bu teknik düzenli olarak kullanılıyor. Bu insanlar, et, süt ürünleri, balık, sebze ve bal gibi günümüzde yediklerimizin birçoğunu yiyorlardı. Elde edilen sonuçlar, üç kabın ineklerden, koyunlardan veya keçilerden ruminant hayvan sütü içerdiğini gösterdi.
Bebeğinizin 1 yaşına kadar ana besin kaynağı anne sütüdür. 1 yaşından sonra da süt ihtiyacı devam ettiğinden bebeğinize bu dönemde de anne sütü vermeniz önerilir. Anne sütü eksikliğinde ise doktor tavsiyesi ile ayına uygun devam sütü verebilirsiniz.
Bebeklerde hazır mama 2 yaşına kadar kullanılabilir. 1 yaşını geçtikten sonra ihtiyacına göre hazır mamayı kesebilir ya da arttırabilirsiniz.
Anne sütünün yerini hiç bir besin veya süt tutmaz. Hatta inek sütü, bir yaşına kadar olan dönemde bebek için bazı olumsuzluklara da yol açabilir. Tamamlayıcı beslenmenin içeriği, zamanlaması ve uygulanma şekli sanıldığından daha önemlidir.
Çocukluktan yaşlılığa kadar yaşamın her döneminde süt içilmesi gerekiyor.
Devam sütü halk arasında bilinen adıyla mama, anne sütüne en yakın özellikleri taşıyan formül bir süttür. Devam sütü formül süt olarak tanımlanabilir. Organik sütlerin yapısına bebek gelişimini destekleyen bazı faydalı maddelerin eklenmesi ile elde edilir.
'Relaktasyon' kelimesi Latince'den geliyor ve 'yeniden süt salgılamak' demek. Emzirmeyi bıraktıktan haftalar, hatta, aylar sonra bile tekrar anne sütü üretimine dönmek mümkün.
4,5 ve 6 aylık bebeğe ek gıda olarak anne sütü devam mamaları verilmesi mümkündür. Bebeğe ek gıda olarak meyve suları, sebze suları ya da keçi sütünden yoğurt da verilebilir.
Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
Bebek beslenmesinde son derece önemli ve değerli olan anne sütü yetersizliğinde bebeğine destek olarak verebileceğin en doğru gıda, devam sütü. Bu nedenle tabii ki bebeğin için faydalı. Ancak sütün yeterliyse bebeğini emzirebildiğin kadar emzirmen en iyisi.
Bu sorunun yanıtını hemen vermek gerekirse; uzmanlara göre 1 yaşından sonra bebeklerin günde 1-2 su bardağı inek sütü içilmesi uygundur. Bazı bebekler inek sütüne daha düşkün olabilir ya da katı ek gıda almaktansa süt içmeyi ve bu şekilde doygunluk sağlamayı tercih edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri