Mamanın sindirimi zor olduğundan, mama ile beslenen bebeklerin, anne sütü ile beslenen bebeklere göre kabız olma ihtimalleri daha yüksektir. Bebeklerde kabızlık çözümü için, masaj yapmak etkili olabilmektedir. Basit hareketlerden oluşan bebek masajı, bebeğin karın bölgesine, nazik hareketler yapılarak uygulanmalıdır.
Az su içmesi: Bebeklerde kabızlık oluşmaması için diğer bir yol ise onlara bol su verilmesi ve onların sulu gıdalarla beslenmesi. Bebeklere verilen 30-60 ml kaynatılmış ve soğutulmuş su, onların dışkılamasına yardım edecektir.
Formül mamayla beslenen bebeklerin en az günde 1 kez kaka yapması beklenir. Bebeğin 2 gün veya daha uzun süre kaka yapmaması kabızlığa dair bir belirti olabilir.
Pirinç içerikli mamalar: Pirinç, suyu emerek dışkının katılaşmasına yol açan bir maddedir. Ek gıdaya başlanılan dönemde pirinç yönünden zengin mamalar kullanıldığında kabızlık görülebilir. Lif yönünden fakir gıdalar: Lifler, dışkıyı yumuşak hâle getiren karbonhidratlardır.
Özellikle mama ile beslenen bebeklerde mamanın sindiriminin zor olması nedeniyle kabızlık problemlerinin görülmesi normaldir. Bu nedenle mama ile beslenen bebeklerin anne sütü ile beslenen bebeklere göre kabız olma ihtimali daha yüksektir.
İlgili 24 soru bulundu
Bebekler genellikle, 4-6 aylık olduklarında ek gıdaya başlatılırlar. Bu döneme kadar sadece anne sütü alan veya mama ile beslenen bebeklerin bağırsakları, ek gıdaya adaptasyon sorunu yaşayabilir. Bebeğin, lif bakımından zengin olmayan katı gıdalarla beslenmesi, kabızlığa neden olabilir.
Normal olarak bazı bebekler günde 6-7 kez kaka yapabildikleri gibi 4-5 günde bir kez de yapabilirler. Eğer bebek; zorlanmadan, yumuşak kıvamda kaka yapıyorsa, beslenmesi ve kilo alması uygunsa, karnında şişkinlik olmuyorsa 5 gün bile kaka yapmaması kabızlık olarak değerlendirilmez.
Anne sütüyle beslenen bebekler, inek sütü ve mama ile beslenenlere göre daha sık ve yumuşak kıvamda kaka yapar. Anne sütüyle beslenen bebeklerde kabızlık çok nadirdir. Anne sütünden inek sütü, mama veya karışık beslenmeye geçiş dönemlerinde kabızlık olasılığı artar.
Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
Yenidoğan bebeklerde kabızlık nadir görülen bir durumdur. Küçük bebeklerde kasların henüz çok zayıf olması ve bağırsak hareketlerinin yavaş olması gibi nedenlerle dışkılamada zorluk, gaz sancısı gibi durumlar gözlenebilir.
Formül mama kullananlarda;
Formül mamanın sindirimi anne sütünden daha zordur. Bu nedenle dışkının emzirilen bebeklere göre daha yoğun olması muhtemeldir. Günde ortalama 3-4 kere kaka yapması beklenir. Rengi bronz, sarı veya yeşilimsidir.
9- Bebekler bir günde kaç kez kaka yapar? Gastrokolik refleksten dolayı günde 8-10 kez ya da kasların koordine olmaması ve sfinkterin gevşeyememesi nedeniyle haftada 2 kez yapabilir.
Tahıllardan özellikle yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.
Çocuğa susama durumunda su değil de mama verildiği takdirde ise su ihtiyacı giderek artar. Ek besine geçtikten sonra bebeğe her öğünün ardından yaklaşık 50-60 ml su verilmesi gerekir. Ayrıca yaşı ne olursa olsun ishal ya da kusma varsa aşırı su kaybını yerine koymak için bebeğe su verilmeli.
Bebeklere ne zaman zeytinyağı verilmelidir? Uzmanların tavsiyelerine göre bebeklere anne sütünün yeterli gelmediği ve artık ek gıdaya geçildiği 6. aydan itibaren natürel sızma zeytinyağı verilebilir. İlk 12 ay içerisinde anne sütü yetersiz gelmeye başlıyor ve destekçi besinlere geçiş süreci ortaya çıkıyor.
Rahatça dışkılayabilmesi için bebeğin poposuna vazelin veya gliserin sürülebilir. Altı aydan büyük bebeklerde kabızlık görülüyorsa öğünlerinin yanında erik, kayısı, armut ve incir verilebilir. Bebeğe egzersiz yaptırmak da mide bağırsak sistemini çalıştırdığı için yararlı olacaktır.
Yalancı kabızlıkta medikal tedaviye gereksinim yoktur. Bazen aile kolik ağrılardan yakınabilir. Bu durumda karın masajı ve çocuğun bacaklarını bisiklet sürer gibi hareket ettir- mek işe yarayabilir.
Yani ilk 6 ay bebeğiniz tüm beslenme ihtiyacını anne sütü ile karşılar. 6. ayını dolduran bebeğinize ise ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçen 6 aylık bebeğiniz zeytinyağı tüketebilir.
Formül mamalar palm olein yağı içerir.
Formül mamalara eklenen palm olein yağı gibi ürünler bazı bebeklerde dışkılarının sertleşmesine neden olabilir.
Aptamil Conformil 1 Kabızlık-Gaz Sancısı İçin 300 Gr Ürün Özellikleri. 0 – 6 aylık bebekler için özel olarak geliştirilmiş bebek mamasıdır.
Yenidoğan bebeğime sütümün az gelmesinden dolayı doktorumuza en iyi mamaları sorup içerisinden Sma Optipro mamayı tercih ettik. Bebeğimizi kabız yaptı, ayrıca fışkırtarak kusturdu. Bu kadar isim yapmış mamadan bunu beklemezdim. Tercihimizi değiştirme kararı aldık.
Barsak darlıkları ya da tıkanıkları bebeğin doğduğu ilk günlerinde karnının şiştiği, kakasını yapamadığı ve buna eşlik eden şiddetli kusmasının mevcut olduğu durumlarda akla gelir. Acilen doktora başvurulmalıdır. Daha büyük çocuklarda en sık zorlanmalı kusma nedenlerinin başında enfeksiyonlar gelir.
Kaka düzeni her bebekte aynı değildir. İlk 6 ay bir bebek 7-10 gün süreyle kaka yapmayabilir. Bu süreçte normal yumuşak kıvamda kaka yapan bebekte bir sağlık sorunu yok demektir. Bazı bebekler ise günde 4-5 kez kaka yapabilir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri