4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 9. Maddesi gereği yapım, hizmet alım ve mal alım işlerinin ihalesi yapılmadan önce İdarece, her türlü fiyat araştırması yapılarak KDV hariç olmak üzere yaklaşık maliyet belirlenir.
İhale yapılmadan önce idare tarafından, Mal Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde belirlenen esas ve usullere göre ihtiyaç konusu malın yaklaşık maliyeti tespit edilir. İdareler, ihale konusu alımın yaklaşık maliyetini dikkate alarak ihalenin eşik değerin altında kalıp kalmadığını belirler.
Bu nedenle ihale ilanı yayımlanmış ve ihale süreci devam eden yapım işlerinin yaklaşık maliyetleri güncellenemeyecektir. Ancak, söz konusu ihalelerin iptal edilerek yeniden ihale edilmesi durumunda ihale ilanı öncesinde yaklaşık maliyet güncellenmesi yapılabilecektir.
diğer kişilere açıklanmaz. yaklaşık maliyeti tespit edilir. İdareler, ihale konusu alımın yaklaşık maliyetini dikkate İhale yapılmadan önce idare tarafından, bu yönetmelikte belirlenen esas ve usullere göre ihtiyaç konusu malın yaklaşık maliyeti tespit edilir. belirler.
Sınır değer tespiti ise Kamu İhale Genel Tebliğinin 45. Maddesinde yer alan esaslar çerçevesinde “yaklaşık maliyetin %120'sinin üzerindeki ve %40'ının altındaki teklifler dikkate alınmaksızın, geçerli tekliflerin aritmetik ortalaması ve standart sapması olarak hesaplanmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Diğer taraftan, Kamu İhale Genel Tebliğine göre yaklaşık maliyetin % 40'ı ile % 120'si arasında tek geçerli teklif olması durumunda bu tek geçerli teklif tutarı, aşırı düşük teklif sınır değeri olarak kabul edilmektedir.
Pazarlık usulü ile yapılan ihalede ise yaklaşık maliyet; son yazılı fiyat teklifleri okunduktan sonra, açık eksiltme yapılmasının gerekli olduğu durumlarda ise açık eksiltme yapıldıktan sonra açıklanır.
MADDE 18 – (1) İhale konusu işe ilişkin yaklaşık maliyet hesap cetveli, şartnameler, sözleşme tasarısı ve diğer doküman ihale onay belgesine eklenir ve bu belge ihale yetkilisinin onayına sunulur. (2) Ön ilan yapılması durumunda, bu ilandan önce ihale onay belgesi ihale yetkilisinin onayına sunulur.
Yapı yaklaşık maliyeti; binanın cinsi ve kapasitesi dikkate alınarak yapının toplam inşaat alanı ile yapı yaklaşık birim (m2) maliyet bedelinin çarpılması yoluyla bulunabilir. Birim maliyet bedeline %25 yüklenici kar ve genel giderler karşılığı dahildir.
YAKLAŞIK MALİYETE İHALE VE ÖN YETERLİK İLANLARINDA YER VERİLMEZ, İSTEKLİLERE VEYA İHALE SÜRECİ İLE RESMİ İLİŞKİSİ OLMAYAN DİĞER KİŞİLERE AÇIKLANMAZ. USULLERE GÖRE İHTİYAÇ KONUSU YAPIM İŞİNİN YAKLAŞIK MALİYETİ TESPİT EDİLİR. BİÇİMDE TESPİT EDİLİR VE DAYANAKLARI İLE BİRLİKTE BİR HESAP CETVELİNDE GÖSTERİLİR.
Sınır değer tespiti ise Kamu İhale Genel Tebliğinin 45. Maddesinde yer alan esaslar çerçevesinde “yaklaşık maliyetin %120'sinin üzerindeki ve %40'ının altındaki teklifler dikkate alınmaksızın, geçerli tekliflerin aritmetik ortalaması ve standart sapması olarak hesaplanmaktadır.
▶ Yaklaşık maliyet hesaplaması zorunlu değildir. ❖ Yalnızca parasal limit kapsamında yapılan alımlarda, parasal limitlerin geçilip geçilmediğinin tespiti açısından alımın yaklaşık maliyetinin hesaplanması gerekir.
Tamamlayıcı artırmada şartları sağlayan bir alıcı çıkar ve ihale bedelini öderse, yine satış aşaması tamamlanmış olur; ancak bu alıcı bedeli ödemezse, artık dördüncü bir artırma yapılmaz ve satış düşer.
Yaklaşık maliyet, ihale uygulama yönetmeliklerinde “İhale onay belgesi düzenlenmeden önce idarece her türlü fiyat araştırması yapılarak, katma değer vergisi (KDV) hariç olmak üzere hesaplanan ve dayanakları ile birlikte bir hesap cetvelinde gösterilen, ihale konusu işin öngörülen bedeli” olarak tanımlanmıştır.
Yaklaşık Maliyet; proje aşamasındaki bir işin, içeriğinde bulunan tüm iş kalemlerinin miktarları ile bahsi geçen iş kaleminin, kamu kurumlarının yayınladığı pozlardan veya çeşitli yöntemlerle (benzer pozdan analiz, piyasa araştırması) bulunan birim fiyatlarının çarpılması sonucu hesaplanan tutardır.
Hesaplanan yaklaşık maliyetin, hesaplandığı tarihten itibaren ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar güncelliğini kaybettiği durumlarda, işi oluşturan unsurlara ilişkin maliyetler idarelerce, endeks üzerinden güncellenir.
Dolayısıyla ihale komisyonu yaklaşık maliyeti ve işe ilişkin şartnameleri incelemek suretiyle süreci sahiplenmiş olacağından ihale dokümanının mevzuata aykırılığından sorumludur.
Yaklaşık maliyetin yanlış hesaplanmış olması her durumda ihale iptal nedeni değildir.
Dolayısıyla ihale komisyonunun ihaleyi yapan idareden bir kişinin başkan olması ve diğer iki kişinin de işin uzmanı olması kaydıyla ilgili idareden dört kişi ile muhasebe ve mali işlemlerden sorumlu kişinin katılımıyla asgari beş kişiden oluşması gerekmektedir.
İhale veya ön yeterlik ilanı yayımlanmadan önce, yeniden ihale onay belgesi hazırlanarak ihale yetkilisinin onayına sunulur.
(2) Yüklenicilere; taahhüt ettikleri işler için işi bitirmeleri durumunda “iş bitirme belgesi”, işin ilk sözleşme bedelinin tamamlanması ve gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80'ine ulaşarak kusursuz olarak gerçekleştirilmesi durumunda “iş durum belgesi” idare tarafından düzenlenerek verilir.
Bu sayıda işletmenin bulunmaması halinde, kaç işletmeden fiyat alındığı ayrıca belirtilir. Borsaya tabi maddelerin rayiç fiyatı, istenilen tarihte borsada tescil edilen fiyatlar dikkate alınarak belirlenir.” hükmü yer almaktadır. Ancak Kanunda illa üç teklifin tamamlanması gerektiği noktasında bir kural da yoktur.
2) Belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılacak olanların ön yeterlik ilânları, son başvuru tarihinden en az ondört gün önce, 3) Pazarlık usulü ile yapılacak olanların ilânları, ihale tarihinden en az yirmibeş gün önce, Kamu İhale Bülteninde en az bir defa yayımlanmak suretiyle yapılır.
(3) İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder. İhale; kararın onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılır. Onay ve iptal işlemleri, ayrıca EKAP üzerinde kayıt altına alınır.
Sözleşme imzalanması için verilen 10 günlük sürenin bitimi tarihi itibariyle teklif geçerlik süresinin sona ermemesi gerekmektedir. Şayet bu tarih itibariyle teklif geçerlik süresi sona ermişse, istekliden teklif geçerlik süresinin uzatılması talep edilmeden istekli sözleşme imzalamaya zorlanamaz. Danıştay 13.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri