Manas Destanı, Kırgızların millî destanıdır. Mani dinini yaşayan Karahitaylar ile Müslüman Karahanlılar arasındaki mücadelede Kırgızların durumunu ve Manas adlı kişinin başından geçenleri anlatan destandır.
S. Karalaev tarafından söylenen Manas, Semetey ve Seytek daireleri ile birlikte 500.553 mısradan oluşan Manas Destanı, dünyanın ve dolayısıyla Türk dünyasının en büyük destanıdır.
Dünyanın türlü bölgelerinde yaşıyan ve kültür seviyesi bakımın- dan türlü derecelerde bulunan Türk uluslarının kahramanlık destanları, genel olarak folklor ürünleri arasında Kırgızların Manas destanı çok önemli bir yer almaktadır. Manas destanı, en son elde edilen bilgilere göre, 400.000 mısraı ihtiva etmektedir.
Sovyetler Birliği dönemi Kırgız şiirinde Manas üzerine yazılmış ilk şiir Kasım Tınıstanoğlu'nun “Manas Kümbözü” adlı şiirdir. Günümüz Kırgız şiirinde Manas destanı ve Manas çok işlenen temaların başında gelmektedir.
Tarihin en eski destanı olarak bilinen Manas Destanı, Türk kültürünün izlerini taşımasıyla büyük önem taşımaktadır. Bilinen diğer destanlara göre bağımsız ve eski Yunanlılar'ın İliada ve Odysseia gibi destanlarından çok hacimli olup dünyanın en büyük destanı olarak da ifade edilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Gılgamış Destanı, Akad çivi yazısıyla Sümerler tarafından 56 kil tablete yazılmış bir destan… MÖ 3000'le tarihleniyor ve insanlık tarihinin en eski yazılı destanı olarak kabul görüyor.
Dünyanın en uzun ve hacimli destanına, Manas Destanı'na sahip olan Kırgızların sözlü kültür ürünlerini saklama ve aktarmada gösterdiği olağanüstü başarının da gözden kaçırılmaması gerektiği özellikle vurgulanması gereken bir konudur.
Türk edebiyatında destanlar İslamiyet öncesi ve İslami dönem olmak üzere ikiye ayrılır. Yaratılış Destanı, Alp Er Tunga Destanı, Oğuz Kağan Destanı, Göç Destanı, Manas Destanı v.b. gibi destanlar İslamiyet öncesine ait destanlardır.
Göç Destanı, bir Uygur destanıdır. Türeyiş Destanı'nın devamı niteliğindedir. Destanda, Türklerin, kutsal taşı, Çinlilere verince, Tanrı tarafından cezalandırılması, açlık ve kuraklığın başlaması ile ana vatanlarından göç etmeleri anlatılır.
Üzerinde çalışan bilim adamlarına göre Manas destanı, esas itibariyle 840 yılı civarında Kırgızlar'ın Yenisey ırmağı ile Minusinsk bozkırlarında devlet kurdukları yıllarda Uygur Türkleri ve Çinliler'le yaptıkları savaşlarda oluşmaya başlamış, daha sonra XVI-XVII. yüzyıllarda Kırgızlar ile Kalmuklar'ın veya Budist ...
Bilinen Türk destanları arasında en eskisi Yaratılış Destanı'dır. Bu destan, Altay Türkleri arasında anlatılagelmiştir. Rus Türkolog Vasili Radlof tarafından saptanıp yazıya geçirilmiştir. İslâmiyet'ten önceki döneme ait en eski destanlar Saka Türkleri'ne aittir.
En eski Türk destanlarından olan Manas, 500 bin 553 bin mısra ile dünyanın en uzun destanı. Destan, Türk mitolojisinden ve bozkır kültüründen derin izler taşıyor.
İslamiyet sonrası Türk destanları ise; Manas Destanı, Saltuk Buğra Han Destanı, Timur Destanı, Danişment Gazi Destanı, Battalgazi Destanı, Dede Korkut Destanları, Köroğlu Destanı, Hz. Ali Cenk-nâmeleri, Hızır-nameler ve Genç Osman Destanı şeklinde sayılabilir(Güzel ve Torun, 2009: 45-46; Timurtaş, 1965).
Bu savaş sırasında gösterdiği başarılar nedeniyle kendisine battal yani kahraman sıfatı verilmiştir. Eser içinde Battalgazi'nin hayatı ve savaş başarıları yer almaktadır. İlk Battalname 1436 yılında yazılmıştır. Ama manzum formda olan eser 18. YY' da Katipzade Bakayi tarafından kaleme alınmıştır.
Ergenekon Destanı, Göktürklere ait olan en önemli destanların başında gelir. Göktürklerin türeyişi anlatan bu destanının ise, kısaca özeti ise şu şekildedir. Savaşta yenilen Türkler Ergenekon adı verilen bir bölgeye yerleşerek burada 400 yıl boyunca yaşar.
Şu Destanı hakkında kısaca bilgi edinelim;
Saka Türklerinin ikinci destanıdır. Şu destanıyla ilgili bilgiler Divan-ı Lügatit Türk'ten alınmaktadır. Destan, M.Ö. 330-327 yıllarındaki olaylarla alakalıdır.
Buraya kadar kısaca tanıtmağa çalıştığımız Türklerin ilk dönem edebî eserleri olan Yaratılış, Alp Er Tunga, şu, Oğuz Kağan, Ergenekon, Türeyiş ve Göç destanları bugünkü bütün Türk Cumhuriyet ve Topluluklarının ortak destanları olarak kabul edilmektedir.
Türeyiş Destanı Uygurlara ait bir destandır. Bu destanda Hun Hakanının kızları bir Bozkurt ile evlenmekte ve Bozkurt ruhuna sahip çocuklar doğurmaktadır. Hatta doğan çocukların sesleri de Bozkurda benzemektedir. Hun Hakanının kızlarıyla evlenen bu Bozkurt aslında Tanrıdır.
Gılgamış (Sümerce: 𒀭𒄑𒉋𒂵𒈨𒌋𒌋𒌋, romanize: Gilgameš; özgün Sümerce: 𒀭𒉋𒂵𒈩, romanize: Bilgamış), Sümer şehir devleti Uruk'un tarihî kralı, antik Mezopotamya mitolojisinin önemli bir kahramanı ve MÖ 2. binyılın sonlarında Akadca yazılan epik şiir Gılgamış Destanı'nın protagonistidir.
Şora/Çora Batır destanı, XVI. yüzyılda Kazan'da teşekkül etmiş ve buradan da kuzey Türkleri arasında yayılmış Tatar destanıdır.
Kırgızlar, Türklerin cetlerinden sayılan Hunlar devrinde yaşamış, köklü Türk halklarından biridir. Han Hanedanlığı Tarihi'nde, “Daha sonra kuzeydeki Hun-yü, Ch'ü- she, Ting-ling, Ko-k'un (Kırgız) ve Hsin-li ülkeleri (Mo-tu'ya) tâbi olmuşlardı.
Destanların temelinde çekirdek bir olay vardır. Bu olay gerçektir. Zaman içerisinde yaşanmış olan bu gerçek olay o millet tarafından; kimi zaman benzetmeler, kimi zaman abartmalar kullanılarak yaratılmıştır. Özellikle İslamiyet öncesi döneme kaynaklık ederler.
Kanıkey Hanım, Manas'ın karısı olan ve Türk, Altay ve özellikle Kırgız destanlarında adı geçen söylencesel hanım. Kanıkey veya Kenikey olarak da bilinir. Manas Han'ın karısıdır. Savaşçı Kırk Kız yardımcısı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri