Manastır (Makedonca: Битола Bitola, Arnavutça: Manastiri), Kuzey Makedonya'nın güneybatısında yer alan şehir, ülkenin ikinci büyük şehridir.
Makedonya Cumhuriyeti'nde tarihî bir şehir. Makedonya'nın güneybatısında Pelister dağı (2600 m.) eteğinde denizden 590-680 m. yükseklikte eğimli bir yüzeyde kurulmuştur. Vardar ırmağının kollarından Karasu'ya dökülen Drahor (Dragor) çayı kıyısında bulunur.
Manastır hakkında bilinmeyenlerden ilki şehrin 1864 - 1912 döneminde Makedonya bölgesindeki üç vilayetten biri olan Bitola vilayetinin başkenti olmasıdır. Bugün bile Makedonya Cumhuriyeti'nde çok sayıda konsolosluk ofisi burada bulunmaktadır. Manastır, nüfus bakımından Makedonya'nın ikinci büyük şehridir.
Kuzey Makedonya (Makedonca: Северна Македонија, romanize: Severna Makedoniya, Makedonca telaffuz: [makɛˈdɔnija]), resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur.
Makedonya Cumhuriyeti'nin güneybatısında yer alan ve aralarında Manastır ya da Monastir'in de bulunduğu başka isimlerle de anılan Bitola yönetim, kültür, endüstri, ticaret ve eğitim merkezidir.
İlgili 45 soru bulundu
Manastır, din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapıdır. Hristiyanlıkta, Budizm'de ve Hinduizm'de önemli bir yer tutar. Genelde şehirden ve uygarlıktan uzakta, ulaşılması zor alanlara kurulurlar.
Balkan Savaşları ile beraber 14-18 Kasım 1912'de, Sırp kuvvetleri tarafından işgal edilen Manastır'daki Osmanlı hâkimiyeti de böylelikle sona ermiştir.
Kuzey Makedonya'da en yaygın din, etnik Makedonların çoğunun bağlı olduğu Ortodoks Hristiyanlıktır. Ülkedeki Ortodoks Hristiyanların büyük çoğunluğu 1967'de Sırp Ortodoks Kilisesi'nden otosefallik ilan eden Makedon Ortodoks Kilisesi'ne tabidir.
Makedonlar (Makedonca: Македонци - Makedontsi), Balkan Yarımadası'nda çoğunlukla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde yaşayan bir Güney Slav etnik grubudur. Güney Slav dili olan Makedoncayı konuşurlar.
Makedonya adlandırma sorunu, Yunanistan ile o zamanki adı Makedonya olan Kuzey Makedonya arasında, bu adın kullanımından kaynaklanan bir sorundur. Yugoslavya'nın dağılmasının ardından Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti'nin Makedonya adıyla bağımsızlığını ilan etmesiyle ad sorunu tekrar gündeme gelmiştir.
Manastır şehri, Kuzey Makedonya'nın güneybatısında, Pelagonya vadisinin güneyinde, Yunanistan sınırının 14 km kuzeyindedir. Şehir, Adriyatik Denizi ile Ege Denizi arasında kavşak noktasındadır.
Manastır Askerî İdadisi Kuzey Makedonya'nın Manastır şehrinde bulunmaktadır ve günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Burada eğitim görenlerden biri Mustafa Kemal Atatürk'tür (1896-1898). Binanın ikinci katında Mustafa Kemal Atatürk için ayrılmış bir bölüm vardır.
Topografya. Üsküp Kuzey Makedonya'nın kuzeyinde, Balkan yarımadası'nın merkezinde ve Belgrad ile Atina arasında ve Kosova'ya yakın bir bölgededir. Şehir, Yunanistan'da Ege Denizi'ne akan Vardar Nehri boyunca batı-doğu eksenine göre Üsküp vadisinde inşa edilmiştir.
Vilayet merkezi olan Manastır kenti Sırbistan'ın sınırları içinde, vilayete bağlı Florina, Serfice, Kozana, Alasonya, Cuma, Nasliç, Grebene, Kesriye kentleri Yunanistan sınırları içinde kalmıştır. Manastır kenti, günümüzde Makedonya Cumhuriyeti/FYROM sınırları içinde yer almaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Kuzey Makedonya'yı ziyaretlerinde 180 gün içinde 90'ü günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.
İçinden Dragor Nehri'nin aktığı kentin adı yüzyıllar boyunca Manastır olarak anılmıştır. Ancak Osmanlı egemenliğinin sona ermesinden sonra Bitola adı kullanılmıştır. Türkçe'de adı Manastır olarak geçmektedir.
Türkler, Asya'dan Makedonya'ya iki yoldan gelmiştir… Kuzey Makedonya Türkleri ve oranları 2021. Birinci yol; Hazar Denizi ile Karadeniz'in kuzeyindendir. Birinci yolla Hun, Avar, Bulgar, Peçenek, Oğuz (Uz), Kuman Türkleri Tuna'yı geçerek Makedonya'ya inmiştir.
Çok uluslu, çok kültürlü ve çok dinli bir yapıya sahip olan Makedonya nevi azınlıklar ülkesidir. Makedonlar, Türkler, Torbeş Türkleri (bu metinde bundan sonra kısaca Torbeşler olarak ifade edileceklerdir).
Dilin adı Türkçede “Makedonca” veya “Makedon dili” olarak kullanılır.
Geçim Kaynakları
Osmanlı döneminden bu yana Makedonya önemli bir tarım alanı olma özelliğine sahiptir. Çeşitli gıda maddeleri, tütün, meyve ve sebze üretimi, ülkenin başlıca geçim kaynaklarındandır. Ayrıca bölge, zengin demir yataklarına sahiptir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun beş asırdan fazla yönetimi altında tuttuğu Kuzey Makedonya'nın demografik yapısında Balkan Savaşları'ndan sonra değişiklikler olmuştur. Gerek bu savaşlar sonucunda gerekse İkinci Dünya Savası sonucunda çok sayıda Müslüman Türk'ü Türkiye göçmüştür.
Ekonomide, yüzde 27'lik bir paya sahip olan sanayinin büyük bir bölümünü, tekstil, metalürji ve demir-çelik oluşturmaktadır. Tarımın ise ekonomideki payı yüzde 14'tür. Hizmet sektörü ise Makedonya ekonomisinde yüzde 59'luk bir oran ile en büyük paya sahiptir.
Yunanistan Dönemi
9 Kasım 1912'de Balkan Savaşları sonunda 25.000 kişilik Osmanlı Ordusunun direniş göstermeksizin teslim olması neticesinde şehir Yunanistan yönetimine geçti.
Selanik, Yunanistan sınırları içerisinde yer alan bir ildir. Uzunca bir süre Osmanlı Devleti yönetiminde kalan Selanik, 20. YY'da Yunanistan hakimiyetine geçmiştir.
Osmanlı Devleti'nin 1913'te terk ettiği Makedonya'da kalan Osmanlı evrakından, bugüne kadar muhafaza edilmiĢ olanları Üsküp'te ve diğer Ģehirlerdeki arĢiv merkezlerinde bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri