Gazbeton, düz bir yüzeye sahip olduğundan dolayı fazla sıva malzemesi kullanımı gerektirmez. Çevre dostudur. Hafiftir ve deprem etkisine karşı dayanıklıdır.
Ytong tuğla A1 yanmaz malzeme sınıfındadır. 1000 santigrat derece sıcaklığa kadar dayanıklı bir yapı malzemesidir.
Yapı malzemesinde hafiflik ve güvenlik denince de akla ilk olarak Ytong malzemesi gelmektedir. Kuru birim hacim ağırlığı 400 kg/m³ Ytong, hafifliğiyle binaların toplam ağırlığının, dolayısıyla depremde maruz kalacağı kuvvetlerin azalmasını sağlamaktadır. Ytong, bu anlamda güvenli yapılaşma için önemlidir.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
13,5 Tuğla;Yatay delikli ürün sınıfındadır. Genellikle binaların iç ara bölmelerinde ve sandviç duvar uygulamaların da kullanılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Taşıyıcı tuğlalar %35 veya daha az boşluklu tuğlalardır ve Yığma Binalarda kullanılırlar. Taşıyıcı olmayan düşey delikli tuğlalar ise basınç dayanımının fazla olması gereken yüksek duvarlarda, betonarme binalarda , bahçe duvarlarında kullanılabilirler. Taşıyıcı tuğlalar yığma binalarda kullanılırlar.
13,5'luk tuğla üretimini ve satışını yaptığımız yatay delikli tuğla çeşitlerinden birisidir. Genellikle inşaat esnasında ara bölmelerin yapımında kullanılır. Bir diğer kullanım alanı ise sandviç duvar uygulamalarıdır. Sandviç duvarlarda kullanımı sonucu oldukça yüksek ses ve ısı dayanımı sağlamaktadır.
Kalınlığı 19 cm olan duvarlara bir tuğla duvar (1 T) denir. Bir tuğla veya daha fazla kalınlıklardaki duvarlar taşıyıcı duvarlardır. Bir buçuk tuğla duvarlar (1 1\2 T) 29 cm kalınlıktadır.
Binaların zemin katında bulunan kirişlerin harman tuğla ile desteklenerek örülmesi duvarların dayanımı artıracaktır. Son depremlerle birlikte tekrar gündeme gelen, zayıf binaların güçlendirilmesinde kullanılacak en ucuz ve sağlam malzeme harman tuğlasıdır.
Tuğla yapıların bir boya ile kaplanması onları depreme dayanıklı kılabilir. Söz konusu boya cam liflerinden oluşuyor ve yapının direncini artırmanın yanı sıra, sarsıntılarda esneklik kazanmasına da olanak sağlıyor. Tuğla yapılar daha ucuza mal olmakla birlikte, depreme pek de dayanıklı değildir.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Darbelere veya deprem durumunda gelebilecek. yüklerde brikete karşı tuğla neredeyse 2 kat daha. dayanıklıdır.
Kaliteli hazır beton, depreme dayanıklı ev yapımında en çok kullanılan ve en iyi sonuç veren yapı malzemesidir. Günümüzde, bütün dünyada en yüksek ve en güvenli yapılarda betonarme kullanılmaktadır.
Ytong nesiller boyu dayanır, binanızın değerini uzun yıllar boyu korumasına katkı sunar. *IBU'nun Sürdürülebilir Bina Kılavuzuna göre, beklenen ortalama yaşam süresi 100 yıldır.
Fırınlanmış klinker tuğlaların ortalama ömrü yaklaşık 135 yıldır.
Ytong taşıyıcı düşey duvar elemanları ile deprem bölgelerinde iki tam kata kadar yığma yapı inşa etmek mümkündür.
Söz konusu yapı türleri olduğunda “Kolonsuz ev depreme dayanıklı mı?” ya da “Taş ev depreme dayanıklı mıdır?” gibi sorular ön plana çıkar. Deprem yönetmeliğine ve zemin koşullarına uygun yapıldığı sürece bu tarz evler de depreme karşı dayanıklı olabilir.
Yığma sistemde kolon, kemer, duvar, kobbe, tonoz gibi yapı elemanlarının hepsi yapı malzemesinin üst üste yerleştirilmesi ile oluşturulmaktadır. Binadaki döşeme ve çatı gibi yatay taşıyıcı sistem yükleri iç ve dış duvarlar tarafından taşınarak temele nakledecek şekilde yapılan yapılardır.
Betonarme hatıllar, donatısız yığma yapılarda genelde birbirlerine bağlanmazlar. Yatay ve düşey betonarme hatılların birbirlerine bağlandığı örnekler kuşatılmış yığma yapılardır (örnekler için bkz. Şekil 1).
Harç sertleşmeden önce yapıya doğrudan yağmur yağmamalıdır, aksi takdirde yağmur suyu, harcı derzlerden dışarıya çıkarabilir. Ayrıca, tuğla duvarları ıslanma ve kuruma döngülerinden korumanız önemlidir.
Betonarme çerçeveli yapılarda kolonlar arasındaki tuğla dolgu duvarların sınırlı da olsa yatay yük taşıma gücü vardır. Bu sınırın altın- daki yük düzeylerinde tuğla dolgu duvar önemli rijitliği olan “perde duvar”dır [FEMA-178]”. Bu yaklaşım gereği tuğla dolgu duvarlar yatay yük taşırlar.
Binanız taşıyıcı kolonlar üzerinde yükseliyorsa Yatay veya Düşey Delikli Hafif Tuğlaları kullanabilirsiniz. Binanızı bina duvarlarına taşıtmayı düşünüyorsanız o taktirde Taşıyıcı Tuğlaları seçmeniz gerekir. 2 - Binalarımız, içersinde yaşadığımız ve çalıştığımız ortamlardır.
Yığma tuğla, genellikle düşey delikli olarak üretilen ve taşıyıcı kolon bulunmayan yapılarda taşıyıcı olarak da kullanılabilen, diğer tuğla çeşitlerine göre daha sağlam olan bir tuğla çeşididir.
Bu tip tuğlalar mm2 ye 10-12 Newton yük taşıma kapasitesine sahiptirler. Bu durumda tek bir tuğla 70-80 ton yüke dayanabilmektedir.
Yuvarlak Delikli Yığma Tuğla: Ortalama 3.50 TL birim fiyatı bulunmaktadır. Küçük Yığma Tuğla: Ortalama 3 TL birim fiyatı bulunmaktadır. Büyük Yığma Tuğla: Ortalama 3.50 TL birim fiyatı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri