Sindirim suları mide ve bağırsağın duvarlarına zarar verdiğinde oluşurlar. Bu ülser çeşidine peptik ülser ismi verilir. Ülserler nadiren kendi kendine iyileşir, ancak kişi tedavi görmezse tekrarlayabilir. Sindirim sisteminde helicobacter pylori bakterisinin aşırı büyümesi peptik ülsere neden olabilir.
Bazı ülser vakaları kanama, stenoz (daralma -tıkanma) , delinme gibi sorunlara yol açarsa ameliyat gerekebilir. Ülserler kronik ve tekrarlayıcıdır. Hayatı kısaltmaktan çok hayatın kalitesini azaltır. Tedavi edilemeyen bir ülserin iyileşmesi 10- 15 yıl kadar sürer.
Ülser, sindirim sistemi hastalıkları içerisinde en sık görülenidir. Toplumumuzda fazla önemsenmemekte fakat kendiliğinden tedavi edilebilen bir rahatsızlık olmadığı için bir an evvel gerekli aksiyonlar alınmalıdır.
Ülser tedavisi, hastanın midesindeki yaraların durumu baz alınarak uygulanmaktadır. Çoğu ülser hastası reçeteli ilaçlar yardımıyla tedavi edilmektedir ve sadece çok az bir kısmı ameliyat yardımı ile tedavi edilmektedir. Eğer ülserin oluşum nedeni H. pylori ise, antibiyotik ilaç tedavisi uygun olacaktır.
Midenin iç örtüsünde meydana gelen hasarlara ve doku kayıplarına ülser denilmektedir. Mide asidi teması ile belli şikayetlere sebep olması ülser hastalığıdır. Mide ülseri tedavi edilmediği zaman mide kanamasına ve kansere sebep olabilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Ülserin en sık belirtisi ağrıdır. Ağrı, yanma ve tırmalanma şeklinde olabilir. Hastaların çok büyük bir bölümünde ağrı görülür. Bunun yanı sıra iştahsızlık, bulantı, kusma, şişkinlik ve erken doyma hissi de ülser belirtisi olabilir.
Bakteri çoğalmasını sınırlayan ve ülser ağrısınaiyi gelen şeyler arasında ise elma, kereviz, cranberry (kızılcık), sarımsak, blueberry (yaban mersini), kiraz, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar bulunur. Ayrıca günde 6-8 bardak su içilmesi önerilir.
Dünyaca ünlü bilim adamları günde en az iki şişe maden suyunun Alzheimer Gastrit ve Ülser gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini ortaya çıkardı.
K Vitamini İçeren Gıdalar: Ülser tedavisini en önemli vitamini K vitaminidir. Mide dokusundaki zarın iyileşmesi açık olan yaraların düzeltilmesinde etkili olur. Ispanak, lahana, kuşkonmaz, avokado, soya, çavdar unu, aspir yağı ve yonca K vitamini içeren ve ülsere fayda sağlayan besinlerin bazılarıdır.
Mide Ülseri Nedenleri. Ülser yarasının meydana gelmesinde ortaya konulan en büyük neden helicobacter pylori bakteridir. Bu bakteri oluşum süresinde çok fazla belirti göstermemektedir. Oluşumuyla birlikte yaralara ve sindirim sistemi rahatsızlığına yol açmaktadır.
Bu komplikasyonlar bazı durumlarda hayati tehlike oluşturabilen ciddi semptomlar gösterir. Ülserin neden olabileceği durumlar şunlardır: Kanama: Ülserli alan tedavi edilmediğinde ciddi kanamalar oluşturur. Dışkıda kan, koyu renkli dışkı veya şiddetli ağrı gibi kanama belirtilerine dikkat etmek önemlidir.
Aslında temelde olan olay aynıdır. Midenin oluşan zarara göre gösterdiği enflamasyonu tarifler her ikisi de ama midenin mukozasını ilgilendiren kısmına Gastrit daha derinlere inerse buna ülser diyoruz.
Sindirimi zor olan besinler, kızartma ve kavurmalar, şarküteri ürünleri, fastfood, doymuş yağ içeriği yüksek besinler, asitli içecekler ülseri tetikleyebilir. Mide ülseri olan kişiler ne yememeli? Acı pul biber, kızartma ve kavurmalar, asitli içecekler, kafeinli içecekler, acı yiyecekler tüketilmemelidir.
Ülser diyetinde uzak durulması gereken ana besinler; paketli işlenmiş gıdalar, yağ oranı yüksek ve baharatlı besinler, kızartmalar, asitli ve kafeinli içeceklerdir. Ülser diyeti programında mutlaka yer alması gereken besinler ise antioksidan ve posa değeri yüksek besinlerdir.
Probiyotik özellikleri (dost bakteri içerdikleri) nedeni yoğurt, gastrit ve reflü hastalığı olanlarda yakınmaları geriletir. Bunun mekanizması yoğurt yenildiğinde mide duvarını sağlamlaştırıcı bazı maddelerin salınımına neden olur buda ülserden koruyucu etki gösterir.
Peptik Ülser Kansere Dönüşür mü? Yapılan tıbbi araştırmalar neticesinde, özellikle de helikobakter pilori isimli bakteri ile enfekte olmuş kişilerde olmak görülmek üzere, ülseri olan kişilerde mide kanseri riskinin daha çok olduğu tespit edilmiştir.
Midedeki asit, bu bölgede hasar yaratabilir. Mide ağrısı olan kişiler, ağrı veya yanma geçinceye kadar en az birkaç saat yatmaktan ve uzanmaktan kaçınmalıdır. Yatması gereken birinin başını, boynunu ve üst göğsünü yastıklarla, ideal olarak 30 derecelik bir açıyla desteklemesi gerekir.
Özellikle erken teşhis edilmesi ve ülsere ilk aşamada müdahale edilmesi durumunda ülser kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Ülser tedavisinde ameliyata çok nadir başvurulmaktadır. Ülser tedavisi için en önemli tehdit stres ve kişinin yaşam tarzıdır.
Kıvrandıran mide ağrısı sırta, göğüs bölgesine ve bazı durumlarda da sağ yan ağrısına neden olur. Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Sabah aç karnına kahve, şekerli çay içmek de ağrıları tetikler. Tamamen doğal beslenmenin yanı sıra sabahları mideyi rahatlatacak olan elma sirkesi, muz, elma, papatya çayı, rezene çayı, nane - limon çayı, zencefil çayı içilmesi de ağrıların büyük ölçüde engellenmesine yardımcı olur.
İlaçlar. Gastroözofajial reflü tedavisinde ve ülserde kullanılan ilaçlar H2 reseptör blokerleri (Ranitidin , Famotidin , Nizatidin) ve proton pompa inhibitörleri (omeprozol, lansoprol) dir. Bunlar mide asitlerini azaltarak yakınmaları rahatlatırlar.
Bal gastrite iyi gelir mi? Sabahları 1 çay kaşığı kadar tüketilen doğal ve gerçek balın, mide yanmasına iyi gelen yiyecekler arasında olduğu belirtilmiştir. Mide asidinin düzenlenmesine katkı sağlayarak ülser ve gastrit gibi hastalıklara karşı yardımcı olabilir.
Huzur ülsere iyi gelir
Uzun süreli aç kalmak ülseri tetiklediğinden, Ramazan ayı boyunca tutulan oruç döneminde de uzun süreli açlık nedeniyle ülser riski artabilir.
Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Gastrit ve ülser şikayeti olan hastalar çoğunlukla hekime başvurmadan bir mide koruyucu ilaç kullanmaya başlamaktadır. Mide koruyucu diye isimlendirilen bu ilaçlar midenin asit salgılanmasını durdurarak etki etmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri