Manavgat 1220 yılında Selçuklu, 1472 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresine geçmiştir. Sultan Alaattin Keykubat ise 1221'de fethettiği şehre Alaiyye ismini koymuştur.
5 Osmanlı vesikalarında ise yer adı olarak “Manavgad” ismi geçmekte olup, bazen kaza, bazen de nahiye olarak kaydedilmiştir. Kelleci, Manavgat, Manavgat, 1998, s.8.; Orhan Tunçdemir, Manavgat Tarih ve Turizm, Manavgat, 1973, s.1.
Bir dönem Konya'ya bağlı olan ilçe, Cumhuriyetin ilanından sonra 1924 yılında, Antalya'ya bağlanmıştır.
Bozahmetli Yörük Aşireti | Antalya-Manavgat-Akseki-Seydişehir-Beyşehir-Serik. Bozahmetli Yörük Aşireti, Anadolu Selçukluları döneminde Orta Asya'dan gelerek Toroslara yerleşen Oğuz boylarından olup, Antalya-Konya bölgesinde göçebe, yarı göçebe ve yerleşik olarak yaşarlar.
Manavgat, 2283 km²'lik yüzölçümüyle Antalya ilinin en büyük ilçesidir.
İlgili 34 soru bulundu
Manavgat 1220 yılında Selçuklu, 1472 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresine geçmiştir. Sultan Alaattin Keykubat ise 1221'de fethettiği şehre Alaiyye ismini koymuştur.
Bozahmetli Yörük Aşireti'nin ise Oğuzların Yıva boyundan oldukları, on birinci yüzyıldan itibaren Anadolu'ya gelerek Orta ve Batı Toroslarda kendilerine yer edindikleri düşünülmektedir. Aşiret, günümüzde Antalya ve Konya il sınırları içerisinde bulunan Manavgat-Seydişehir bölgesinde yoğun olarak yaşamaktadır.
Eski adı Marla olan Akseki, Toroslar üzerinde kurulmuştur. Daha sonra Selçuklu ve Osmanlı yönetimine geçen ilçede, Roma İmparatorluğu dönemlerinden bu yana toplumların yaşadığı bilinmektedir. Malazgirt savaşından sonra Türk varlığı gün be gün artmış daha çok oğuzların afşar boyuna ait türkmenler yerleşmiştir.
Y.y.'dan sonra canlanan, Büyük Selçuklularla bilinçli şekilde organize edilip sürdürülen, Moğol zulmü sonucu hızlanan büyük göçe çeşitli boylardan Türkler ve Oğuz Türkleri (Yörükler de) katılarak Anadolu'ya geldiler. 10-11-12-13. Yüzyıllarda Balkanlara gelen: Peçenek, Kuman, Uz Türklerinin Yörüklerle ilgisi olabilir.
Merkezi Antalya olan ilin 2023 sonu itibarıyla nüfusu 2.696.249'dur. Yüzölçümü 20.177 km2 olup km²'ye 130 kişi düşmektedir. En kalabalık ilçesi 2021 yılı itibarıyla 591.895 kişiyle Kepez ilçesidir. Nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu ilçe ise km2 başına 5429 kişi ile Muratpaşa ilçesidir.
Side, Antalya ilinin Manavgat ilçesine bağlı mahalledir.
Kökü Yunanca olup, Pamp: çok, hilia: Irk, cins anlamında, yani "çok ırklı - soylu yer " anlamına gelir. Bizanslı ETİYEN, Pamphylia (Pamfilya) adının Lonya lı Raphyos MANTO'nun kızı Pamphylia'ya (Pamfilya) atfen sonradan konduğunu yazar. Bölgemizin tarihi (Antalya) , M.Ö.
Side, MÖ VII. yüzyılda bir yerleşim merkezi olmuştur. MÖ VI. yüzyılda tüm Pamfilya ile birlikte Lidya Krallığı'nın egemenliğine girmiş, Lidya Krallığı'nın 547/46'da yıkılışından sonra Perslerin hâkimiyeti altına girmiştir. Bu devirde özgürlüğünü bir ölçüde koruyan kent, kendi adına sikke basmıştır.
TÜİK, Türkiye'de il olma kriterlerine uygun 25 ilçeyi açıkladı. O ilçeler arasında nüfusu 224 bin 664 olan Manavgat da yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, il olma kriterlerini karşılayan 25 ilçe açıklandı. O ilçeler arasında Antalya'nın Manavgat ilçesi de yer alıyor.
Batı Toroslar' ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi'nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872' ye kadar Akseki ismi ile Alanya' ya bağlı iken daha sonra Antalya' ya bağlanmıştır.
Marla sanıldığının aksi- ne Arapça bir sözcük olmayıp, Divanı-ı Lügatit Türk'te geçen özbeöz Türkçe bir sözcük olup sözcük anla- mı 'Yüksek Ulemalar Diyarı' demektir. Buna rağmen Türklük ve Türkçe'den bihaber işgüzar idareciler ta- rafından ismi Akseki olarak değiştirilmiştir.
Özellikle tarihi Akseki evleri ve kardelen çiçekleri, ziyaretçilerini büyüleyen önemli cazibe merkezleridir. Akseki, geçmişten günümüze uzanan tarihi dokusuyla büyüleyici bir yerdir. Bu kasaba, Osmanlı İmparatorluğu'nun etkisini taşıyan tarihi evleriyle ünlüdür.
Anadolu'ya Selçuklu İmparatorluğu dönemimde gelen, Osmanlı kayıtlarında Yürüyen anlamında, Yörük ya da Orta Asya'daki adlarıyla 'Bozuluş' diye nitelendirilen, özbeöz Türk olan yörükler bugün 'konmuş' yani yerleşik duruma geçmiş Yörükler, daha çok; Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar'da yerleşiktirler.
Karakeçili, Sarıkeçili, Kızılkeçili, Kurtlu, Haculu, Atçekenler olarak obalara ayrılmışlardır.
Günümüzde Edremit ve çevresindeki Tahtacılara, Yörükler tarafından Türkmen denilmektedir. Bu yörede Türkmenlikten kasıt Alevilik veya Kızılbaşlıktır.
Antalya'nın en büyük ikinci ilçesi olan Manavgat, kuzeyden Toros Dağları ile çevrilmiş, sakin ve güzel bir beldedir. Antalya'nın çok fazla turist çeken popüler ilçelerine göre daha sakin ve huzurlu bir belde olan Manavgat, tatillinde sessizlik ve dinginlik arayanların ilk tercih ettiği lokasyonlardan biridir.
Manavgat'ın benzersiz manzaraları, doğa ile iç içe atmosferi ve ince tanecikli kumlarıyla dolu sahillerinde deniz keyfi yapabileceğiniz birçok plaj bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri