Mangalda Verimlilik Önce mühürlenecek kırmızı et varsa, örneğin biftek ya da antrikot atılır. Ateşin en harlı zamanına denk gelince daha kolay mühürlenir ve çok yağlı olmadığı için ateşi söndürmez. Sonra tavuk, tavuk daha yağlı olduğu için ikinci atılır.
Mangal yakmak; soba yakmanın tam tersi şeklindedir. Soba yakıldığı zaman öncelikle kömürler yanma kısmına konulur daha sonra kömürlerin üstüne kolayca yanan çıra, dal gibi malzemeler konur. Mangalda durum ise tam tersi olmaktadır. İlk önce kolayca yanan malzemeler, daha sonra da üstüne kömür konulur.
Sıralamaya dikkat edin: Malzemeleri sırasıyla az yağlıdan çok yağlıya doğru pişirin. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
Özellikle bulabilirseniz meşe cinsinden kaliteli bir odun kömürü almalısınız. Bu kömür pişireceğiniz şeylere yetecek kadar olmalıdır. Mesela bir kilogram kömürle, iki üç kilo beyaz veya kırmızı eti rahatlıkla pişirebilirsiniz.
Alevler dindikten sonra köz haline gelen kömürler kullanıma hazır hale gelir. En altta yanan çıralar en az 3 ya da 4 dakika yanar. Bu ateş kömürü 10 ya da 15 dakika içerisinde köz haline getirir. Mangal kömüründe sabit bir ısı olduğunda 3 saatlik yanma süresi olur.
İlgili 18 soru bulundu
7 saniye tutuyorsanız yeterli ısı oluşmamıştır. - Yağlı etler pişerken kömürler alev alabilir. Bunları söndürmek için sirke serpiştirin veya tuz ekin.
Dayanıklı mangal kömürü de eklenerek kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Et ızgara için dananın en çok sırt kısmı tercih edilir. Mangallık ve ızgaralık etler dana pirzola, dana antrikot, kontrfile ve bonfile olarak sıralanabilir. Tavuk ve balık gibi beyaz etler de ızgara et kategorisinde kırmızı et tüketmeyenler için iyi bir alternatiftir.
Mangalda Verimlilik
Önce mühürlenecek kırmızı et varsa, örneğin biftek ya da antrikot atılır. Ateşin en harlı zamanına denk gelince daha kolay mühürlenir ve çok yağlı olmadığı için ateşi söndürmez. Sonra tavuk, tavuk daha yağlı olduğu için ikinci atılır. Ardından köfteler atılır.
Oyuna genellikle kura ile başlanır. İlk başlangıç aşamasında her oyukta oyuncunun 4 adet taşı vardır.
Tamamıyla genişçe bir orantı belirlemek gerekirse, piyasadaki en yaygın kömür briketlerinden 30 adet kullanmak 1 kilo et için uygundur. Bundan sonraki her kilogram için 15 adet kömür briketi ekleyebilirsiniz.
Mangal yakmak aslında soba yakmanın tam tersidir. Soba yakılırken ilk önce kömürler yanma hanesine konulur daha sonra kömürlerin üzerine kolay yanan odun, çıra gibi materyaller konulur. Mangalda ise durum tam tersidir. Önce kolay yanan materyaller daha sonra üzerine kömür konulur.
Mangalı yakma esnasında çevrenizde muhakkak kağıt ya da gazete parçaları varsa onları toplayın. Kağıt ve gazete parçaları ile mangalın kısa sürede alevlenmesini sağlayabilirsiniz. Kuru mangal haznesine kağıtları buruşturup yerleştirin. Kömür ile buluşan kağıtlar dakikalar içinde yanmaya başlar ve kömürü ısıtır.
Kıvılcım Olmadan Yanan Doğal Mangal Kömürü Sabit Isı İle 3 Saat Yanma Süresi Sağlar.
Tavayı ve ızgarayı etleri yerleştirmeden önce ısıtın. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Yoğurt suyu ile terbiye edin. Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlayacaktır.
Etinizin daha yumuşak olmasını istiyorsanız ön marinasyon yapabilirsiniz. Derin bir kapta 1 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ve dilediğiniz baharatları ekleyin. Yaklaşık 3 saat kadar bu marinasyonun içerisinde bekletin.
Derin bir kaba zeytinyağı dökülerek soya sosu, sarımsak, tuz ve kişinin damak tadına kalmış diğer baharatlarla birlikte güzel bir karışım elde edilir. Mangal için hazırlanmış olan etler bu karışıma güzelce yedirildikten sonra belirli bir süre bekleyerek mangal için hazır hale gelmiş olacaktır.
En fazla yapılan hatalar arasında etlerin yapışmaması adına ızgaranın yağlanması yer almaktadır. Fakat bu, yağın kömüre akması ve mangalın lezzetsiz olmasına sebep olmaktadır. Etlerinizin mangala yapışmasına engel olmak istiyorsanız ızgarayı bir sebze ya da bir parça et ile ıslatmalısınız.
-Etin lezzeti, mangal kömüründe bir başka güzel olur. Mangalı yakma faslı, yellenmesi, ateşin korlanması da önemlidir. Eti iyi pişirmek ve lezzetini artırmak öncelikle iyi marine etmek ve içini sulu bırakarak mühürlemek şart.
En basit olarak zeytinyağı, tuz ve biber ile etinizi bir süre marine edebilirsiniz. Bu hem lezzetli, hem de yumuşak olmasını sağlar. Et piştikten sonra biraz limon suyu ilavesi yapabilirsiniz. Bu hem yağ oranını dengeler, hem de daha yumuşak olmasını sağlar.
Kömürsüz mangal nasıl yakılır diye merak ediyorsanız, farklı yöntemleri deneyebilirsiniz. Örneğin ocakta mangal yapmayı tercih edebilirsiniz. Döküm ya da granit tavalar, bu işlemi herhangi bir zorluk yaşamadan gerçekleştirmenize olanak tanır. Ocakta mangal nasıl yapılır sorusunun cevabı işte bu kadar basittir.
1-2 saat yanar. Tamamen tutuştuğunu anladığımız zaman üstünden kapatırız.
Aşırı dumanı önlemek için odun kömürü, odun briketi ve birlikte getirilen kuru odunla mangal yapılabilir. (Taze-kurumamış odunları lütfen kullanmayınız!) Gazlı ocaklarla mangal yapmak yasaktır. Zeminde ateş yakmak yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri