Mangalda köfteye yumurtanın konmayacağı söylenmektedir. Ancak bu isteğe bağlıdır. Yumurta genel olarak tutucu özelliği ile köftelerinizin dağılmasını engelleyecektir.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Eğer köftenizi pişirirken dağılmasını istemiyorsanız kıymayı en az %20 yağlı almalısınız. Eğer kıymanızın yağı yeterliyse köfte harcınızı yaklaşık 15 dakika iyice yoğurmalısınız. Ayrıca köfte harcına galeta unu, yumurta ve ekmek içi koymak köftenizin dağılmasını engelleyecektir.
Eğer yağsız bir kıyma kullanıyorsanız ve etiniz çok da taze değilse işin başında dilediğiniz kıvamdan uzaklaştığınızın resmidir. İçerisine mutlaka bağlayıcı bir malzeme koymadığınız durumlarda köftenizin kıvamı beklediğiniz gibi olmaz ve pişerken dağılır.
Etlerimizi atmadan hemen önce çiğ bir patatesi çatalımızın ucuna takıyoruz ve ızgaramızın üzerinde güzelce gezdiriyoruz. Muhtemelen patatesimizin içindeki nişasta sayesinde ızgaramız yapışmaz bir hal alıveriyor. Bundan sonra gönül rahatlığı ile etlerimizi ızgaramızın üzerine atabiliriz.
İlgili 23 soru bulundu
Mangalda köfteye yumurtanın konmayacağı söylenmektedir. Ancak bu isteğe bağlıdır. Yumurta genel olarak tutucu özelliği ile köftelerinizin dağılmasını engelleyecektir. Ancak köftelerinize şekil verdikten sonra 1-2 saat dolapta bekletmeniz yumurta ile aynı işlevi görecek ve köftelerinizin dağılmasını engelleyecektir.
Tavada pişirmeye karar verirseniz, teflon ya da döküm bir tavada, çok az sıvıyağı kızdırıp, önce köftenin her iki yüzünü mühürleyerek, sonra ateşi kısıp, tavaya da bir kapak kapatıp, içinin de güzelce pişmesini sağlayın.
Köfte harcı iyi yoğrulmadıysa köfte dağılabilir. Kıyma başta olmak üzere karışım içerisindeki tüm maddeler iyice harmanlanmalıdır. Köfte harcını yoğururken de bir miktar su ile yoğrulmalıdır. Bu sayede malzemeler birbirine daha iyi tutulur, harcın dağılmasına engel olunur.
Evde en pratik şekilde ızgara köfte yapmak ihtiyacınız olan malzemeler orta yağlı kıyma, bayat ekmek içi, kuru soğan, yumurta ve köfte baharatları olacak. Güzelce yoğrulan malzemeler ile nefis ızgara köfteler yapacaksınız.
Az pişmiş köfte istiyorsanız 3-4 dakika pişirme yeterli olabilir. Köfteyi hangi pişirme aralığında seviyorsanız o renge gelinceye kadar çevirmeye devam ediniz. Köfteyi pişirme süresi belirtmek doğru olmaz, çünkü etinizin kıvamı ve ateşin sıcaklığı pişirme süresini değiştirir.
- Köfteye yumurta eklemenin doğru olmadığını söyleseler de tavada yapılan köftenin dağılmasını önlemek için ekleyebilirsiniz. Eğer köftede yumurta kokusu hissetmek hoşuna gitmiyorsa biraz süt ekleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak harca 2-3 kaşık galeta unu koymak da köftenin pişerken dağılmasını engeller.
Köftelerinizin yumuşak yumuşak olmasını istiyorsanız ekmekleri kabuğuyla koyarak bunu başaramazsınız. Zira kıymadan sonra köftenin neredeyse ana malzemesi olan bayat ekmekleri kabuğuyla yani kenarlarıyla birlikte harca katarsanız köfteniz sert olacaktır.
Harcın içine kıyma miktarıyla orantılı olarak 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve yumuşak tutması için süt ekleyebilirsiniz.
Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
Eğer evde bayat ekmeğiniz yoksa yerine galeta unu ekleyebilirsiniz. Hatta evde galeta ununuz yeterli gelmeyecek kadar azsa pratik bilgilerimizden Evde Galeta Unu Yapılır Mı yazımızı okuyabilirsiniz.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar.
Maden suyu köftelerin sulu sulu, yumuşak ve çok lezzetli olmasını sağlıyor. Maden sulu karışımı harcın üzerine koyun. Ardından 1 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı dolusu karbonat koyun.
Mangalda Verimlilik
Önce mühürlenecek kırmızı et varsa, örneğin biftek ya da antrikot atılır. Ateşin en harlı zamanına denk gelince daha kolay mühürlenir ve çok yağlı olmadığı için ateşi söndürmez. Sonra tavuk, tavuk daha yağlı olduğu için ikinci atılır. Ardından köfteler atılır.
Izgara köftede kesinlikle yumurta ve maydanoz olmaz. Sadece dana ya da koyun eti kullanılmaz, mutlaka ikisinin karışımı et kullanılmalıdır. Ekmek miktarı minimum düzeyde tutulmalıdır. Izgara yapılacağı için mutlaka orta yağlı kıyma tercih edilmelidir.
Eğer vaktiniz yoksa hazırladığınız köfte harcını 24 saat yerine 1 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra kızartma işlemine geçebilirsiniz. Şeklini verdiğiniz köftelerinizi kızartma aşamasında ise bir tavanın tabanı yağ olacak kadar yağ koymanız yeterlidir.
Neden mi? Çünkü irmikle hazırlanan köfte tarifleri çok daha ekonomik, çok daha lezzetli oluyor, "Ben köftenin kıvamını tutturamıyorum" diyenlerin de yardımına koşuyor. Sözün kısası, irmik, dahil olduğu her tarif gibi köftelere de çok yakışıyor!
Yumurtasız Köfte Nasıl Bir Köftedir? İçinde yumurta olmamasına rağmen asla dağılmayan, içi sulu sulu, yumuşacık, ızgara tadında nefis bir köfte tarifidir.
Dilerseniz kasapta iki kez çektirebilirsiniz. Pirinci eklemeden önce mutlaka su ile ıslatın ve 30 dakika dinlendirin. Bu sayede kıyma ile daha kolay özdeşleşir. Suya eklendiğinde köftelerin dağılmaması için yaklaşık 15 dakika boyunca yoğurun.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Tencerenize çok fazla yağ koymamaya özen gösterin ve yağınız tamamen kızmadan köfteleri içerisine atmayın. Aksi takdirde köfteleriniz yağ çeker ve çok daha uzun sürelerde pişer. Hazırladığınız tüm köfteleri aynı anda yağa atmamaya özen gösterin. Bölümlere ayırın ve azar azar ilave ederek köftelerinizi kızartın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri