Vajinal kandidiyazis de denilen bu rahatsızlık, toplumdaki kadınların %75'ini en az bir kez etkiler. Vajinal mantar enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olarak kabul edilmez çünkü cinsel yolla yayılabilmesine rağmen cinsel olarak aktif olmayan kadınlarda daha sıktır.
Vajinal mantar enfeksiyonu olan kadın cinsel ilişkiye ara vermelidir. Çünkü hem partnerine bulaştırabilir hem de hassaslaşmış vajinal bölgede oluşacak tahriş tedavinin uzamasına ve çekilen acının artmasına neden olmaktadır.
Vajinal mantar, bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle ortak kullanılan tuvalet, sauna, hamam, havuz veya duş gibi yerlerden bulaşabileceği gibi cinsel ilişkiyle de bulaştığı unutulmamalıdır.
Yaygın olmamakla birlikte, nadir de değildir. Erkeklerin yaklaşık yüzde 15'i, bir kadın partnerle cinsel ilişkiden sonra penis ve genital mantar enfeksiyonuna yakalanabilmektedir. Ayrıca Penisl mantar enfeksiyonu olan bir erkek, enfeksiyonunu cinsel temas yoluyla bir kadın partnere de bulaştırabilir.
Vajinal mantar, nadiren erkeklere de bulaşabilir. Bu nedenle cinsel birliktelik yaşayan kadınlar, vajinal mantar tedavisi olurken partnerlerine de tedavi uygulanması mutlak gerekli değildir.
İlgili 41 soru bulundu
Mantarlar genel olarak el ve ayak ile beraber ağız ya da dil üzerinden ortaya çıkabilmektedir. Bu bölgelerde meydana gelen mantar hastalıkları, hızlı bir şekilde bulaşır. Özellikle deri teması ile birlikte, aynı zamanda farklı eşyaların ortak biçimde kullanılması üzerinden bulaşma özelliği gösterir.
Erkeklerde görülen kasık mantarı bu bölgede kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissine neden olur. Tek ya da çift taraflı olmak üzere kasığı etkileyen mantar, bazı durumlarda cinsel organ üzerinde de yayılabilir. Kasık mantarı çoğu zaman ayak mantarı gibi farklı bir bölgede ortaya çıkan mantar türleriyle ilişkilidir.
Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir.
Genital bölgeye uygulanan parfümlü yıkama jelleri, hijyenik ped, parfümlü prezervatif kullanımı ve tampon kullanımı irritan olup alerjik etki ile mantar oluşumunu kolaylaştırmaktadır.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Kadınların yaklaşık dörtte üçünde, hayatları boyunca en az bir defa izlendiği bilinmektedir. Vajinal mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olarak kabul edilmez. Ancak, cinsel aktivite ile vajinal mantar enfeksiyonu riski artabilir.
Bu virüsler dışında nadir görülen başka virütik hastalıklar ve mantar hastalıkları da prezervatif kullanmaya rağmen bulaşıcı olabilmektedir. Bu nedenle sağlıklı seks için sadece prezervatifle korunmak yetmez.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Cinsel ilişki sonrasında bölgenin su ile yıkanması yeterlidir. Diğer vücut fonksiyonları gibi vajina florasının korunması için de dengeli ve yeterli beslenme önemlidir. Menstrüal dönemde kullanılan tamponların en geç 2 saatte bir yenilenmesi gerekir.
Ancak bakteri ve mantar dengesi değiştiğinde, mantar hücreleri çoğalabilir. Bu şiddetli kaşıntı, şişme ve tahrişe neden olur. Vajinal bir mantar enfeksiyonunu tedavi edildiğinde birkaç gün içinde şikayetleriniz hafifletebilir. Daha ağır enfeksiyonlarda, 2 haftaya kadar sürebilir.
Sık cinsel ilişki: Cinsel ilişkilerin sık olması, bazi özellikteki sperm nedeniyle vajina pH'ını bozarak mantar enfeksiyonunun artmasında neden olmaktadır.
Laktobasil yoğunluğunun azalması ile aerobik ortam zayıflar ve vajinal florada sağlanmış olan bakteri dengesi bozulur. Vajinal mantarın gelişiminde hormon dengesizliğinin de önemli rolü bulunur. Özellikle östrojen hormonunun azlığı ya da çokluğu vajinal enfeksiyonların ortaya çıkışı ile oldukça ilişkilidir.
Genital bölgenin temizliğinde sabun ve duş jeli kullanmayın! Tam iyileşme sağlanıncaya kadar ilişki önermeyiz! ... tekrarlayan mantar enfeksiyonlarında eş tedavisi öneririz. Vajinal temizlik amacıyla vajinal duş yani vajinadan içeriye doğru yıkama veya tampon kullanmamalısınız!.
Vajinal mantar evde tedavi edilebilir mi? Vajinal mantarın evde tedavisi çok uzun sürebilir. Bu nedenle vajinal mantar akıntı şikayeti olanların uygun ilaç tedavisi alması gereklidir. Ancak doktora gitmeden önce doğal bir tedavi biçimi olarak elma sirkesini deneyebilirler.
Mantar enfeksiyonları, sık karşılaşılan vajinit yani vajinal enfeksiyon türlerinden bir tanesidir. Vajinal mantar enfeksiyonuna çoğunlukla “candida albicans” organizması neden olur.
Regl öncesi vajinadan dökülen epitel hücreleri ve sıvı, beyaz akıntı şeklinde görülür. Bu beyaz akıntıya lökore adı verilir. Bu akıntının rengi bazen hafif sarıya kayar. Adet öncesi görülen bu beyaz akıntının nedeni progesteron hormonundaki artıştır.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Daha çok erkeklerde görülür. Kasık bölgesinde kızarıklık ile başlayıp daha sonra çevreye yayılan bir halka şeklinde büyür. Tek taraflı olabileceği gibi her iki kasık bölgesinde de ortaya çıkabilir. Hatta daha fazla yayılıp kalçalara kadar genişleyebilir.
Mantar enfeksiyonunun belirtileri arasında ciltte pembe ve kırmızımsı, yuvarlak ve ara sıra kaşıntılı döküntüler bulunur. Yüz, gövde, kollar ve bacaklarda görülebilir. Mantar hastalığının teşhisi, etkilenen bölgenin incelenmesi ve gerekli görülen durumlarda deri örneği alınarak konulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri