Mantar enfeksiyonunun belirtileri arasında ciltte pembe ve kırmızımsı, yuvarlak ve ara sıra kaşıntılı döküntüler bulunur. Yüz, gövde, kollar ve bacaklarda görülebilir. Mantar hastalığının teşhisi, etkilenen bölgenin incelenmesi ve gerekli görülen durumlarda deri örneği alınarak konulmaktadır.
Vajinal mantar yaşayan bireylerde ise kaşıntı ve kızarıklığın yanı sıra genellikle peynir kesiği benzeri bir vajinal akıntı görülür. Tüm bu belirtiler mantar enfeksiyonunun tipik belirtileri arasında yer alır ve bu belirtileri yaşayan bireyler bir an önce sağlık kuruluşlarına başvurmalı ve muayeneden geçmelidir.
Vajinal Mantar Tanısı
Belirtiler arasında vajinal bölgede süt kesiği kıvamında akıntı, kaşıntı ve kızarıklık varsa, akla ilk olarak vajinal mantar gelir. Gerekli durumda vajinal bölge incelenerek fiziki muayeneyle ve mantarın tespit edilmesini sağlayan laboratuvar testleriyle hastalık kesin olarak teşhis edilebilir.
Hastanın bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantar enfeksiyonuna neden olan durum ortadan kalkmışsa hastalık kendiliğinden geçebilir. Ancak vajinal mantarın kendiliğinden geçmesi tedaviye göre daha uzun zaman alabilir ve bu süreçte bulguların şiddetinde artma da söz konusu olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Şekerli ve glütenli gıdalar mantarı besler
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Vajinal mantar enfeksiyonları daha yaygın olmakla birlikte, erkeklerin de mantar enfeksiyonu geçirmesi mümkündür. Kasık bölgesi, özellikle cilt kıvrımları ve nem nedeniyle mantar enfeksiyonu riskine sahiptir. Ayrıca mantar enfeksiyonu olan bir kadın ile cinsel ilişki sonrası risk artabilir.
Bu, özellikle kasık ve genital bölgelerde kullanım için geçerlidir.
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Tedavi süresi kişiden kişiye değişse de genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürer. Çoğunlukla ilaç tedavileri ile sonuç alınır. Mantar tedavisi süresince antifungal ilaçlar kullanılır.
Hastada mantar enfeksiyonu olup olmadığı kan tahlillerinde çıkmaktadır.
Kültür mantarı kaç günde yetiştirilir? Eğer kendiniz yapıyorsanız yalnızca mantar kompostunun verimli hale gelmesi 30 gün sürer. Kompost oluşumundan sonra 18-20 gün arası kuluçka süresi bulunan kültür mantarı, bu sürecin ardından yaklaşık 15 gün sonra hasat için uygun noktaya gelir.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Mantar enfeksiyonuna en iyi gelen uygulama hastalıklı bölgenin kuru tutulmasıdır. Tırnak makası, törpü, tarak, havlu, terlik, ayakkabı ve iç çamaşırı gibi kişisel eşyaların paylaşılmaması hastalığa yakalanma riskini azaltır.
Vajinal mantar hastalığı tedavi edilmezse makata kalçalara yayılım gösterebilir. Tedavide daha da geç kalınırsa kronik - tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir. Bu nedenle tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis ve tedavi vajinal mantar enfeksiyonları içinde önemlidir.
Yeni başlayan vajinal mantar genellikle 5-7 günde iyileşir. Şiddetli vajinal mantar enfeksiyonları genellikle 15 günde tedavi edilebilir.
Pek çok enfeksiyon rahatsızlığında olduğu üzere bireyin bağışıklık sistemi oldukça güçlüyse ve vajinal mantara sebep olan durum ortadan kalkmış ise, bu rahatsızlık kendi kendine geçebilmektedir.
Doktor gerek gördüğü durumlarda rahim ağzından smear testi alabilir ya da vajinal akıntı söz konusu ise bir çubuk yardımı ile vajinadan sürüntü şeklinde kültür alabilir. Bütün bu işlemler tamamen ağrısız ve acısızdır. Spekulum muayenesinden sonra ise doktor ihtiyaç duyması halinde el ile muayeneye geçebilir.
Genital bölgedeki bu kaşıntının sorumlusu genellikle mantarlardır. Nem ve ısı vücutta nerede hapsoluyorsa mantarlar genellikle o bölgede çoğalıp can sıkıcı bir kaşıntıya neden olurlar. Kadınlarda en sık rastlanan türdeki mantar infeksiyonları maya mantarlarından kaynaklanan infeksiyonlardır.
Vajinal kaşıntı, genellikle tahriş eden maddeler, enfeksiyonlar veya menopoz nedeni ile oluşabilir. Bazı cilt hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Nadir durumlarda, stres veya vulvar kanseri nedeni ile vajinal kaşıntı gelişebilir.
Vajinal mantar krem tedavisi çoğu zaman 2-3 gün içinde bu şikayetleri azaltır. Ancak tek başına krem tedavisi yeterli olmayabilir. Çünkü enfeksiyon vajinanın iç kısmından kaynaklanmaktadır. Asıl enfeksiyon çözülmediği sürece hastanın kaşıntı, akıntı, kızarıklık şikayetleri tekrar edecektir.
Erkeklerde görülen kasık mantarı bu bölgede kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissine neden olur. Tek ya da çift taraflı olmak üzere kasığı etkileyen mantar, bazı durumlarda cinsel organ üzerinde de yayılabilir. Kasık mantarı çoğu zaman ayak mantarı gibi farklı bir bölgede ortaya çıkan mantar türleriyle ilişkilidir.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Ayrıca Penisl mantar enfeksiyonu olan bir erkek, enfeksiyonunu cinsel temas yoluyla bir kadın partnere de bulaştırabilir. Candida'nın yani mantar enfeksiyonun ağızda aşırı çoğalmasına pamukçuk da denir. Pamukçuk, vajinal veya penil mantar enfeksiyonu olan bir kişiyle oral seks yoluyla bulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri