Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir. Mantarları haşlayıp hemen soğuk suya daldırıp şoklamak da bir diğer yöntemdir. Tencere veya tavada pişirilen mantarlar kısık ateşte pişirilirse maalesef hemen kararacaktır.
Pişirilirken ise ısının verdiği yoğunluktan ötürü çektikleri suyu geri salarlar. Bu yüzden de kararma meydana gelir. Bu yüzden mantarları temizlerken kararmamasına dikkat etmeliyiz. Mantarların kararması halinde mantarlar hem görsel olarak etkilenecek hem de besin değeri düşecektir.
Bunun nedeni ise mantarın içeriğinin çoğunun su olmasından kaynaklanmaktadır. İçeriğinde çok su olduğu için mantarlar temizlenme esnasında çok fazla su çekerler. Pişirilirken ise ısının verdiği yoğunluktan ötürü çektikleri suyu geri salarlar. Bu yüzden de mantarlarda kararmalar meydana gelir.
Mantar, patlıcan, kırmızı et, balık, kabak gibi besinler ısıyla temas ettiği an renk kaybına uğrarlar. Ancak mantar piştikçe önce kahverengiye, ardından siyaha dönebilir. Mantarın dış kısmı süngere benzer ve %90'ı sudan oluşur.
Kültür mantarlarının günlük olarak tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu, beklediği ve el değdiği için zamanla kararan mantarların alınmaması gerektiği belirtiliyor.
İlgili 31 soru bulundu
Mantarın rengi, bozulup bozulmadığını gösteren en önemli ipuçlarından biridir. Mantarın renk değiştirmeye başlaması, üzerinde çürük, siyah ve kahverengi noktalar olması bozulduğunu gösterir. Özellikle mantarın şapkasında kararmalar meydana geldiyse, bozulma başlamış demektir.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Kara mantar hastalığı olarak bilinen mukormikoz; bir çeşit mantar grubunun sebep olduğu, ölümcül fakat oldukça nadir görülen bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır. Mantar sporlarına temasla bulaşan hastalık, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için hayati tehlike oluşturur.
Mantarın üzerinde sümüksü yapışkan bir yapı oluştuysa o mantarı kesinllikle yemeyin. Sümüksü bir kaplama, mantarlarının bozulmaya başladığının kesin bir kanıtıdır. Sümüklü yapışkan yapıdan daha kötüsü, gözle görülür küf oluşumudur. Küflü mantar bozuk mantardır.
Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Su miktarı çok olmaması gerekiyor. Hazırladığınız limonlu suya mantarları batırıp çıkararak nemli bir bez ya da bir kağıt havlu yardımı ile mantarın siyah bölgelerini kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Bu sayede mantar çok fazla suya maruz kalmadan temizlenmiş olur.
Kültür Mantarları Zehirler mi? Kültür mantarları ile zehirlenme mümkün değildir. Ancak, bu mantarlar yetiştikleri ortamda, bazı mikroorganizmalar ile temas edebilirler. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği unutulmamalıdır.
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
Dilimlenmiş haldeki mantar 1 – 2 gün içinde tüketilmediği takdirde bozulabilir. Pişmiş mantarlar buzdolabında ağzı kapalı biçimde 3 güne kadar saklanabilir. Fakat yine de 2 gün içinde tüketmeye çalışmak gerekir.
Mantarın zehirli olup olmadığı ancak uzmanlar tarafından anlaşılabilir. Zehirli Mantar Nasıl Anlaşılır? Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor.
Mantarlarını pişirdikten sonra da derin dondurucuda saklayabilirsin. Bu yöntemde mantarları az yağda soteledikten sonra kaplara ya da buzdolabı poşetlerine koyarak hızlıca dondurman gerekir. Bu şekilde saklarsan çiğ mantara göre çok daha uzun süre dayanırlar.
Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Kann ağrısı ile Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir.
Kültür mantarını buzdolabında uzun süre saklayabilmek için mutlaka hava alması sağlanmalıdır. Kültür mantarı alındıktan sonra ağzı açık bir kap içerisine koyularak bir hafta boyunca bu şekilde muhafaza edilebilir. Bir haftadan sonra rengi yavaş yavaş kararmaya başlar. Poşete koyularak saklandığı takdirde çabuk bozulur.
Gıda güvenliği söz konusu olduğunda, renk değişikliği asla iyiye işaret değildir. Renginin kararması ve siyah noktaların gelişmesi mantarlarının bozulduğunun işaretlerindendir ve bu durumda mantarlar yenmemelidir.
Mantarlarda çok yüksek bir polifenoloksidaz aktivitesi vardır. Bu nedenle kesilmiş veya zedelenmiş mantarlarda hızla renk değişir, esmerleşir. Öyle ki yıkama sırasında bile, okside olmuş çözünür fenolik maddeler nedeniyle yıkama suyu kırmızıya dönüşür.
Mukormikozis olarak da bilinen kara mantar hastalığı, nadir görülen bir mantar enfeksiyonudur. Mukormikoz olarak isimlendirilen bir grup küf mantarından kaynaklanan bu rahatsızlık, kafa içerisindeki sinüsler başta olmak üzere akciğer, cilt ve beyin gibi birçok dokuyu etkisi altına alabilir.
Mantarların hızla suyunu salıp geri çekmesini sağlayın. Ardından son aşamada tuz ve karabiberini eklemeyi ihmal etmeyin.
Yapılışı: İki çorba kaşığı yağ, tavuk suyuna yarım limon suyu ile yıkanıp temizlenmiş ve ince kıyılmış mantarları çok kuvvetli ateşle 5 dakika haşlayınız. Mantarları süzdükten sonra, suyu yarıya kadar kaynatınız.
Nemli ve temiz bir bezle üst ve alt yüzeyini kırmadan temizleyin. Eğer çok yoğun toprak, çamur içeriyorsa limonlu sirkeli su içinde de mantarın yüzeyini ovarak temizleme işlemini bitirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri