Akçaabat köftesi, Türk mutfağında bir köfte çeşididir. 1930'lu yıllarda Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Akçaabatlı lokantacılar tarafından yapılmıştır. Malzeme olarak kıyma haline getirilen öküz ve dana etleri ile bunlara ilave edilen ekmek ve sarımsak kullanılmıştır.
Trabzon'un Akçaabat İlçesi'nin tüm dünyaya nam salan meşhur Akçaabat Köftesi, “NERDE” markasıyla tüm Türkiye'de sofralarda yerini alıyor.
Trabzon'nun nüfus bakımından en büyük 2. ilçesi olan Akçaabat, köftesiyle ve horonuyla meşhurdur. İlçede 90'lı yılların sonuna kadar tütün oldukça önemli bir yere sahipti.
1960'larda İstanbul'a giden İshak Bayraktar Zeytinburnu'nda seyyar arabası ile Akçaabat Köftesi satar.
Köftenin özelliği içerisinde 2 çeşit farklı kıyma kullanması ve baharatsız, yumurtasız oluşu. Az öz malzemeyle hazırlanabilecek en nefis köfte tariflerinden biri diyebiliriz onun için. Köftenin harcını ne kadar dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Akçaabat; Trabzon iline bağlı, Karadeniz'in nadide ve şirin sahil ilçelerinin başında gelmektedir. İlçemizin tarihi şüphesiz Trabzon tarihi ile yakından alakalıdır.
Bu doğrultuda, Pınar Akçaabat Köfte kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram Pınar Akçaabat Köfte , ortalama 75,33 kaloriye, 1,24 karbonhidrata, 4,34 proteine ve 5,89 yağ değerine sahiptir.
Bu standartlarda Akçaabat köfte üretimi yapan ilk firma özelliği taşıyan firmamız ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, OHSAS 18001 ve Helal Gıda belgelerine sahiptir.
Babalarının mirasını ileriye taşımak isteyen Selim ve İsmail Tezçakın kardeşler, 1964 yılında bugün Tarihi Sultanahmet Köftecisi'nin merkezi haline gelen asırlık dükkanda, Meşhur Halk Kebapçısı ismiyle İstanbullulara hizmet vermeye devam ettiler.
Trabzon'un Akçaabat ilçesine has köfteyi yaklaşık 45 yıldır müşterilerinin hizmetine sunan Nihat Usta (Nihat Aydın) geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti. Akçaabat Köftesi'nin tanıtılmasında öncülük yapan Nihat Usta, için Akçaabat ilçesi AK Camii'nde bugün ikindi namazı sonrasında cenaze namazı kılındı.
Akçaabat köftesini diğer köfte türlerinden ayıran en önemli özellik söz konusu köftenin üretiminde kullanılan etin doğal ortamda ve kendine has bir filoruga sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş danalardan elde edilmiş olmasıdır.
Bugün için Trabzon'da 1 tane Alevi köyü var.Akçaabat Eskiköy,fakat günümüzde Sünni olan Trabzon Çepnilerinin çoğu yakın geçmişte Aleviydi.Bugün bile kültürlerinde Aleviliğin izleri görülebilir.
Karadeniz Bölgesi'nde yer almasına ve coğrafi olarak bu bölgenin özelliklerini taşımasına rağmen iklim olarak Akdeniz iklimi özelliklerini taşıyan ilçenin yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılıktır. Bu iklim özelliğinden dolayı Akçaabat'ta zeytin ve narenciye yetişir.
Köfte, Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Bir araştırmaya göre ülke mutfağında 291 çeşit köfte yemeği bulunmaktadır. İşte, Tekirdağ'dan İzmir'e, Trabzon'dan Sivas'a, en meşhur, en leziz köfteler.... Türkiye'de köfte denilince akla gelen ilk yer, Tekirdağ'dır.
Akçaabat Köfte İçin Gerekli Malzemeler:
900 gr dana eti. 100 gr iç yağı 100 gr bayat ekmek.
gerçek sultanahmet köftecisi tramvaydan sultanahmet durağında inince biraz aşağıda kalan selim usta'dır. diğerleri taklittir. hele her tarafta şubeleri olan sultanahmet köftecisi'nden ozellikle kaçınınız.
Çalışma saatleri: Kışın her gün 11.00-22.00,yazın 11.00-23.00 arasında açık.
İki baş soğan rendelenir, iki çay kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı süt tozu ile 1 yumurta sarısı bu kıymalı harca eklenir. İyice karıştırarak yoğurulur ve tekrar kıyma makinesinden geçirilir. Bu karışım bir gün boyunca dinlendirilir. Harçtan alınan parçalara istenilen şekil verilerek ızgarada veya fırında pişirilir.
Öğlen ve akşam yemeklerinde pratik bir öğün olarak ızgara yöntemi ile pişirilip salatayla beraber tüketilebilir. Tüketileceği zaman 3-4 adet tüketilmesi yeterlidir.
Akçaabat'ın geleneksel lezzetini pratik ambalajıyla sunan, izlenebilir et teknolojimiz ile üretimin her aşamasında uzmanlarımız tarafından kontrol edilen Akçaabat köfte; dana etleri, sarımsak, ekmek, tuz ve baharatlarla harmanlanarak hazırlanır.
Donmuş köftelerini yağlı kağıt serili fırın tepsisine ya da yağlanmış borcama alın. 190 derecede ısıtılmış fırında yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Ardından servis edin. Afiyetler olsun!
Köfteci Yusuf köftenin 100 gramında 289 kalori bulunmaktadır. Köfteci Yusuf köftenin 100 gramı 2 gram karbonhidrat, 14 gram protein, 25 gram yağ içermektedir.
Izgara yöntemi kullanılarak pişirildiği için yağ miktarında da azalma olmaktadır. Tüketileceği zaman, 1 porsiyon olarak 3-4 adet köfte tüketilmesi yeterlidir.
Bu doğrultuda, İslim Köfte kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram İslim Köfte , ortalama 307,92 kaloriye, 10,16 karbonhidrata, 18,93 proteine ve 21,03 yağ değerine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri