Nemli ve temiz bir bezle üst ve alt yüzeyini kırmadan temizleyin. Eğer çok yoğun toprak, çamur içeriyorsa limonlu sirkeli su içinde de mantarın yüzeyini ovarak temizleme işlemini bitirebilirsiniz.
Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin. Torba mantarların nemini emeceği için bozulma ve küflenme olmaz.
Zarlarını soyduğunuz mantarları nemli temiz bir bezle güzelce temizleyebilirsiniz. Tüm mantarların zarlarını soyma işlemini tamamladıktan sonra, temizleme işlemi sırasında elinizden ya da bıçaktan geçen siyahlıkları temizlemek için yine temiz bir bezden destek alabilirsiniz.
O nedenle kırmızı mantar tüketilmeden önce bol su ile yıkanıp iyice kurulanmalıdır. Su ile yıkanan kırmızı mantarın üzerinde bulunan toz yok olacaktır. Ayrıca kırmızı mantarın sap kısmı kesilerek ayrılmalıdır. Kırmızı mantar kullanılarak yapılan pek çok yemek tarifi bulunur.
Mantar Sirkeli Suda Yıkanır mı? Kesinlikle hayır. Suya karşı bile bu kadar hassas olan mantarı asitik sirke ile yıkamak kesinlikle hiç iyi bir fikir değildir.
İlgili 34 soru bulundu
Mantarların hızla suyunu salıp geri çekmesini sağlayın. Ardından son aşamada tuz ve karabiberini eklemeyi ihmal etmeyin.
Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur. Ayrıca suyla bir kez temas ettikten sonra içine giren su ve yabancı maddeleri çıkarmak imkânsız.
"Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi kaynatılması, taze, konserve ya da kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir.
Mantar yemeklerinde, mantarları pişirmeden önce sakın yıkamayın. Yıkadığınızda hem çok fazla su bırakacaktır hem de pişerken kararmasına sebep olacaktır. Mantarların kabuklarını soyduktan sonra sadece temiz bir bezle silmeniz yeterlidir. Mantarların kararmaması için temizledikten sonra hemen pişirmeniz gerekmektedir.
İçeriğinin çoğu su olan mantarları temizleme aşamasında suda yıkamak daha çok su çekmesine neden olacaktır. Bu durumda yumuşayan mantar kararır. Su ile yıkamak yerine nemli bir bezle silmeyi tercih edin. Eğer mantarlar çok topraklı ise suya daldırıp çıkararak, su ile mümkün olduğunca az temas ettirerek yıkayın.
Mantarın su ile yıkanması sağlık açısından tehlikelidir; ayrıca lezzetini ve rengini de etkiler. Bu nedenle dış yüzeyindeki zarsı dokunun soyulması işinizi görecektir: Mantarın sapını hafif çevirip kendinize doğru çekin; kolayca çıkacaktır. Şapkası olarak tabir edilen, mantarın üst kısmında ince bir zar bulunur.
Şapka kısmında görülen siyah kısımları soyun. Bu işlem için küçük bıçakla zarın ucunu kaldırıp elinizle zarı soyabilirsiniz. Zar temizleme işleminden sonra nemli bir bezle kalan siyahlıkları temizleyin. Mantarın sapı için de aynı işlemleri uygulayın.
Suyunu süzdürdüğünüz haşlanmış mantarları, büyüklüklerine göre iki ya da dört parçaya bölün ve sote karışımına ilave edin. Mantarları eklediğiniz sote karışımını; tuz, karabiber ve kimyon ile lezzetlendirin. Yüksek ateşte 3- 4 dakika kadar soteledikten sonra ocaktan alın.
⇒ Özellikle mantar pişirirken alüminyum tencere yerine teflon ve çelik tencere kullanılmalıdır. Çünkü mantar alüminyum tencerelerde pişirildiği zaman çok hızlı kararma yapabilir. ⇒ Mantarları pişirirken dikkat etmeniz gereken bir diğer püf noktası mantarları yüksek ısıda pişirmek gerektiğidir.
Eğer mantarın taze olduğundan eminseniz, 3-4 gün içerisinde tüketmeye özen gösterin. Dilimlenmiş mantarların bozulma süresi, diğerlerine göre daha kısadır. Dilimlenmiş mantarlar 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir. Pişmiş mantarlar, buzdolabında kapalı bir şekilde 3 gün saklanabilir.
Kullanılma aşamasında mantar plakalar 100 oC suya batırılıp 1 saat boyunca bekletilirler.
Tavaya yağ eklenir ve mantarlar 4 dakika kavrulur. Kavrulan mantarların üzerine, daha önce sotelediğiniz biberli karışım ilave edilir. Tuz ve karabiber ekledikten sonra birkaç dakika daha sotelemeye devam edilir. Ardından sotelenen mantarlar tabağa alınır.
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin. Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın ve bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
Mantarlarınız çok topraklı değilse limonlu su aşamasını yapmadan sadece ıslak bezle de silebilirsiniz. Ancak pişirme aşamasında mutlaka limon suyu eklemeniz gerekecektir.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Şekerli ve glütenli gıdalar mantarı besler
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz. Mantar enfeksiyonu denince birçok insanın aklına ilk gelen yöntem taze sarımsaktır.
Öncelikle mantar doğası gereği yapısı bozulmadan tüketilen besinlerdendir. Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz.
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
Tedavi süresi ise mantarın türüne ve yerleşim alanına göre değişiklik gösterir. Vajinal mantarlar ortalama 7-10 içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri