Mantar Sirkeli Suda Yıkanır mı? Kesinlikle hayır. Suya karşı bile bu kadar hassas olan mantarı asitik sirke ile yıkamak kesinlikle hiç iyi bir fikir değildir.
Nemli ve temiz bir bezle üst ve alt yüzeyini kırmadan temizleyin. Eğer çok yoğun toprak, çamur içeriyorsa limonlu sirkeli su içinde de mantarın yüzeyini ovarak temizleme işlemini bitirebilirsiniz.
Mantar hassas yapılı bir besin olduğu için yıkanması önerilmez. Mantar yıkandığı takdirde şeklinde bozulma ve yüzeyinde yapışma hissi bırakabilir. Bazı mantar çeşitlerinde mantarın üzerine soğuk su ilave edilerek yarım limon sıkılır. Limon suyu mantarı kararmasını önleyecektir.
Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur.
Zarlarını soyduğunuz mantarları nemli temiz bir bezle güzelce temizleyebilirsiniz. Tüm mantarların zarlarını soyma işlemini tamamladıktan sonra, temizleme işlemi sırasında elinizden ya da bıçaktan geçen siyahlıkları temizlemek için yine temiz bir bezden destek alabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Mantarın rengi:
Mantarın renk değiştirmeye başlaması, üzerinde çürük, siyah ve kahverengi noktalar olması bozulduğunu gösterir.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Çünkü mantar süngerimsi bir sebze olduğu için eğer nem alırsa bozulur ve kullanılmaz hale gelir. Ayrıca mantarları derin dondurucuya koymadan önce sakın yıkamayın. Temiz nemli olan bir bezle silmeniz yeterlidir. Mantarlar eğer yıkanırsa direk suyu çekerek bozulur.
Şapkanın altında bulunan siyah ince zarları ise ince bıçak veya cımbız yardımıyla temizleyebilirsiniz. Eğer kuru bez, mantarın üzerindeki kirleri çıkartmıyorsa, nemli temiz bez kullanabilirsiniz.
Ilık su ve yumuşak bir sabunla ayaklarınızı günlük olarak yıkayın. Ayakları iyice kurutmak, ayak parmakları arasındaki bölgelere özellikle dikkat etmek gereklidir.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Zehirli mantarın anlaşılması konusunda kesin bir kriter bulunmazken, kişilerin topladığı ve zehirli olup olmadığı laboratuvar ortamlarında inceleme sonucunda belirlenebilir. Uzmanlık ve bilgi gerektiren bu konuda, bilgi sahibi olmayan kişiler yanılabilir ve zehirlenebilir.
Ayaktaki ve eldeki mantara ne iyi gelir dediğiniz anda; sarımsağı ezip püre haline getirmeniz gerekir. Sarımsak püresini mantarlı bölgeye krem halinde sürerek antibiyotik etkisinden faydalanabilirsiniz. Kokusu sizi rahatsız etmesin. Çünkü bu doğal yöntem sayesinde kısa sürede cildinizdeki mantardan kurtulabilirsiniz.
Elma sirkesi yüz üzerinde yaklaşık 30 dakika bekletilir. Daha sonra ise bu soğuk su ile durulanır.
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır. Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez.
Öncelikle limon suyu ve suyu karıştırarak minik bir su hazırlayın. Minik bir not: Mantarlarınız çok topraklı ya da kirliyse bu işlemi yapın. Mantarlarınızı bu suyun içerisine batırıp çıkarın. Burada amaç mantarı yıkamak değil, bu nedenle çok bekletmeyin.
Genel doğru kabul edilen fikre göre mantarın yıkanması doğru değildir. Mantar çok su çeken bir besindir ve yıkandığı takdirde sünger gibi içine su çekeceği için pişirildiğinde tadını da kaybedecek aromasını yitirecektir.
Öncelikle mantar doğası gereği yapısı bozulmadan tüketilen besinlerdendir. Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz.
Çiğ olarak derin dondurucuya kaldırdığın mantarların bu şekilde yaklaşık 1 ay boyunca bozulmadan kalabilir. 1 aydan fazla çiğ olarak derin dondurucuda kalmış mantarların kullanılması sağlık açısından uygun değildir.
Mantar yemekleri ve mantarlı yemekler de ertesi güne bırakılması ve tekrar ısıtılması sakıncalı yiyecekler grubunda. Mantar ertesi gün soğuk olarak tüketilebilir. Mantar yemekleri ısıtıldığı takdirde besin değerini kaybediyor ve sindirim sistemi sorunlarına yol açabiliyor.
Mantarın üzerinde çürükler ve ve kahverengi lekeler olup olmadığına bakmalısınız. Çürüklü ve kuru mantarları yememeye dikkat edin.Mantarda değişikliği asla iyiye işaret değildir. Çürükler ve kahverengi veya siyah noktalar, mantarlarının bozulduğunun ilk işaretlerinden kabul edilir.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Kültür Mantarları Zehirler mi? Kültür mantarları ile zehirlenme mümkün değildir. Ancak, bu mantarlar yetiştikleri ortamda, bazı mikroorganizmalar ile temas edebilirler. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği unutulmamalıdır.
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin.Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın, bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri