Sote yemeklerinin yol arkadaşı olan mantar, düşük kalorili olması nedeniyle diyet beslenme programlarında yer almaktadır. Pişirimi kolay olan mantarla et yemekleri, çorbalar, börekler, omletler hazırlayabilirsiniz. Antioksidan maddeler açısından da zengin olan mantar, vücudu arındıran bir besindir.
Uzman diyetisyenlerin yaz-kış diyet listelerinde yer verdiği mantar hem sağlıklı hem de düşük kalorili yiyecekler arasında yer alıyor. İçerdiği protein ve lif bakımından mantar aynı zamanda diyabet, yüksek kolesterol seviyelerinden kurtulma ve kilo kaybıyla öne çıkmaktadır.
Mantar, kolesterolü ve şekeri düşürür ancak sindirimi zor bir besindir. Sindirim ve mide rahatsızlıklarını önlemek için haftada yarım kilodan fazla mantar tüketmeyin.
İçeriğindeki besin ögeleri faydalı olsa da mantarın hayvansal protein içeriği düşüktür ve et grubu bir besin değildir, sebze yerine tüketilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Dakikalar içinde tabaklarda hazır olacak mantar sote, her öğünü lezzetlendirecek lezzete sahip. Düşük kalorili olması nedeniyle kilo verme sürecinizde rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Mantar güçlü bir ödem söktürücüdür
İçerdiği minerallerin etkisiyle güçlü bir ödem söktürücü ve kansere karşı koruyucudur.
Ayrıca mantar içeriğinde bulunan CLA (konjuge linolelik asit) ile yağ kaybına yardımcı olur. İçeriğindeki besin ögeleri faydalı olsa da mantarın hayvansal protein içeriği düşüktür ve et grubu bir besin değildir, sebze yerine tüketilebilir.
En faydalı mantar türleri arasında istiridye mantarı gelmektedir.
Mantar pişirildiği gün tüketilmesi gereken besindir. Mantarı yeniden ısıtmak protein yapısını bozar. Yapısı bozulan mantar sindirim ve kalp sağlığı sorunlarına neden olabilir. Eğer önceki günden kalan mantarınız varsa soğuk yemenizi öneririz.
Mantar sotenin 1 porsiyonu (300 gr) 188 kalori, 1 çorba kaşığı (10 gr) 6 kaloridir.
Mantarın sağlığa faydaları nelerdir? Mantar, bağışıklık sistemini güçlendirir, hücre yaşlanmasına karşı savaşır, kolesterolü düşürür, metabolizmayı ve bağırsak sağlığını destekler.
"Mantar Sote" yemeği genellikle et, tavuk veya sebzelerle birlikte servis edilir. Et veya tavuk seçenekleri için, ızgara veya fırında pişirilmiş sebzeler veya pilav yanında iyi bir tercih olabilir. Sebzeler için, salata veya çıtır sebzeler yanında servis edilebilir.
Mantar doğal bir antioksidan etkisi görse de aşırı tüketimi sonucu bazı rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir. Gereğinden fazla miktarlarda mantar tüketilmesi, yorgunluk, halsizlik, mide sorunları ortaya çıkarabilir. •Çok fazla tüketiminde ayrıca alerji, cilt alerjisi ve baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkarabilir.
Mantarın Protein ve Karbonhidrat Değerleri Nasıldır? 100 gram mantarda yaklaşık 3.09 gram kadar protein bulunmaktadır. Karbonhidrat miktarı ise yaklaşık 3.26 gram kadardır. Bunun dışında kalsiyum, fosfor, magnezyum açısından da son derece zengindir.
Evet mantarın ciddi protein değeri vardır, bu kıvamına da yansır ve insanda et yediği hissini uyandırır. Ama besleyici değer sadece protein miktarının yüksek olmasından kaynaklanmaz, pek çok mineral açısından yüksek değerler içerirken, kalori miktarı ciddi düşüktür.
Özellikle kan inceltici ilaç kullanan, kronik kalp rahatsızlığı olan kişilere zararlı olan reishi mantarını cerrahi operasyon geçirecek olan hastaların kullanmaması gerekmektedir. Alerjik yapısı bulunan, hassas bünyeli olan kişilere duyarlılığa sebep olabilir.
Mantarın üzerinde çürükler ve ve kahverengi lekeler olup olmadığına bakmalısınız. Çürüklü ve kuru mantarları yememeye dikkat edin.Mantarda değişikliği asla iyiye işaret değildir. Çürükler ve kahverengi veya siyah noktalar, mantarlarının bozulduğunun ilk işaretlerinden kabul edilir.
Mantarın içeriğinde birden fazla vitamin ve mineraller vardır. İçeriğinde bulunan B vitamini sayesinde, sinir sistemi, protein, bağışıklık sistemi üzerinde yararlı etkilere sahiptir. Ayrıca içeriğinde bulunan demir sayesinde kansızlığı engeller. Kalsiyum içeriği ile kemikleri korumada faydalıdır.
Bizim ihtiyaçlarımızı karşılamamız için dört temel besin grubundan tüketmemiz gerekir. Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır. Mantarın aynı zamanda bir “D vitamini” deposu olduğu söylenir.
Mantar zehirlenmesi belirtileri
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 (altı) saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
Bu denli zengin bir içeriğin yanında, 100 gram mantar yalnızca 22 kalori bulunur. Tok tutucu özelliği de es geçilmemelidir. Fakat mantarı fazla tüketmek yorgunluk,halsizlik,mide sorunları çıkabilir. Mantara alerjiniz varsa baş ağrısı yaşayabilirsiniz.
Yoğurtla yenen mantar insanı zehirlemez. Mantarı, sirkeli ve tuzlu suda kaynatmak mantarın zehri almaya yardımcı olur. Kurutulmuş mantarın yenmesi ile herhangi bir zehirlenme olmaz. Mantar koparıldığı zaman rengi değişmezse mantar zehirsizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri