Mantarı hemen satma imkanınız yoksa doğru şekilde saklamak çok önemlidir. Doğruda sıcak havada, rüzgarlı ortamda mantarlar kuruyacaktır. Mantarın kurumasını önlemek için serin, nemli ve rüzgar almayan havadar bir ortamda bekletilmeleri gerekir.
"Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi kaynatılması, taze, konserve ya da kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir.
Mantar toplarken nelere dikkat edilmeli
Sepet mantarı korur. Siz ormanda gezerken mantar sporlarının yayılmasına da yardımcı olur. Çok geniş olmayan içi derin bir sepetle ormana gidilirse gezerken ağaçlardan çer çöp sepete daha az girer, dökülür. Mümkünse ağzı kapatılabilen bir sepetle ormana girilmeli.
Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
İlgili 17 soru bulundu
Kültür mantarı, suyunu salacaktır. Ardından ise saldığı su buharlaşacaktır.
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Suyla yıkandıktan sonra pişirilen mantarlar ise asıl tadını kaybeder ve yemeklerinizin tadını bozar. Yıkandıktan sonra hemen kararmaya başlayan mantarlar ayrıca bu şekilde pişirilip ısıyla karşılaştıklarında ise dışarı çok fazla nem verirler, bu da sotelenen mantarların renginin de formunun da bozulmasına sebep olur.
Mantar hangi suda bekletilir? Kullanılma aşamasında mantar plakalar 100 oC suya batırılıp 1 saat boyunca bekletilirler.
Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır. Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz. Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir.
Mantarın süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapsedeceği için bu durum mantarın lezzetini ve rengini negatif etkiler. Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır. Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir.
Çoğunlukla ilaç tedavileri ile sonuç alınır. Mantar tedavisi süresince antifungal ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar reçeteli veya reçetesiz olarak tedarik edilebilir. Genellikle doğrudan etkilenen bölgeye uygulanır.
Mantarın halk arasında yoğurt ile tüketilmemesi gereken bir besin olduğu bilinmektedir.
Şekerli ve glütenli gıdalar mantarı besler
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir.
Zehirli mantarın anlaşılması konusunda kesin bir kriter bulunmazken, kişilerin topladığı ve zehirli olup olmadığı laboratuvar ortamlarında inceleme sonucunda belirlenebilir. Uzmanlık ve bilgi gerektiren bu konuda, bilgi sahibi olmayan kişiler yanılabilir ve zehirlenebilir.
Kültür mantarlarının günlük olarak tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu, beklediği ve el değdiği için zamanla kararan mantarların alınmaması gerektiği belirtiliyor.
Mantar sapı, genelde kullanılmadan kesilerek atılıyor. Mantarın şapka kısmı doğranması hem daha pratik hem de daha estetik olsa da mantarın sapı ile şapkası arasında bir lezzet farkı yok. bu sebeple israt etmemek adına saplarını da kullanabilir ya da saplarını ayırarak çorba yapımında kullanabilirsiniz.
Tavuk etleri suyunu salıp, hafifçe çekene kadar ara ara karıştırarak, pişirin. Pişen tavuk etlerinin üzerine doğradığınız soğan ve biberleri koyun. 2-3 dakika kadar ara ara karıştırarak, pişirmeye devam edin. Daha sonra tencereye doğranmış mantarları ekleyin.
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin.Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın, bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
Mantar enfeksiyonu denince birçok insanın aklına ilk gelen yöntem taze sarımsaktır. Taze sarımsakları ezip hamur haline getirdikten sonra mantardan şikâyet etiğiniz bölge üzerine uygulayın. İçerisindeki anti-bakteriyel ve doğal antibiyotik bileşenler sayesinde enfeksiyonun azaldığını göreceksiniz.
Patatesleri ekleyin ve 3-4 dk karıştırarak pişirin. Mantarları ve sarımsağı ekleyip karıştırın. Son olarak tuz ve baharatları ekleyin. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak pişirin.
Mantarların hızla suyunu salıp geri çekmesini sağlayın. Ardından son aşamada tuz ve karabiberini eklemeyi ihmal etmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri