Mantarda pörsümeler ve büzüşmeler mevcutsa bozulduğuna işarettir. Şapkası ya da sapı kurumuş, büzülmüş, pörsümüş mantarlar tüketilmemelidir.
Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
Mantarın rengi, bozulup bozulmadığını gösteren en önemli ipuçlarından biridir. Mantarın renk değiştirmeye başlaması, üzerinde çürük, siyah ve kahverengi noktalar olması bozulduğunu gösterir. Özellikle mantarın şapkasında kararmalar meydana geldiyse, bozulma başlamış demektir.
Kültür mantarlarında zehirlenmelere neden olan toksinler bulunmuyor. Ancak son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş kültür mantarı tüketiliyorsa buna bağlı bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle devam eden zehirlenmeler olabilir. Bu zehirlenme ise besin zehirlenmesi şeklinde tanımlanır.''
Mantar kompostu ortalama 20 gün sonra ilk hasatlarını vermeye başlar.
İlgili 30 soru bulundu
Tedavi süresi ise mantarın türüne ve yerleşim alanına göre değişiklik gösterir. Vajinal mantarlar ortalama 7-10 içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.
Tedavi başarılı olsa bile mantar hastalıkları tekrar edebilmektedir.
Kültür mantarlarının günlük olarak tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu, beklediği ve el değdiği için zamanla kararan mantarların alınmaması gerektiği belirtiliyor.
Mantarlar bütün ve taze şekilde marketlerden alındıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ancak markette çok uzun süre ya da kısa bir süre geçirmiş olabilir. Bu bilinmediği için 1 – 2 gün içinde bozulmaya başlayabilir. Bu nedenle satın alınan bir mantar 3 – 4 gün içinde tüketilmeye çalışılmalıdır.
Bütün, taze mantarları bir haftaya kadar sakla.
Mağazada birçok gün geçiren mantarlar sadece 1 veya 2 gün içinde bozulmaya başlayabilir. En iyi kalite için mümkün olan en taze mantarları satın al ve 3 ila 4 gün içinde kullan. Markette dolgun, sert ve herhangi bir bozulma belirtisi olmayan mantarları ara.
Mantar zehirlenmesi tedavisi
Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
'Mantar koparıldığında zehirliyse içi mavileşmeye başlar, gümüş kaşık ile birlikte pişirilen mantar zehirliyse gümüş kaşık kararmaya başlar, salyangozlar zehirli mantarları yemez, böceklerin yediği mantarlar zehirsizdir, çayırda ve ağaç üzerinde yetişen mantarlar zehirsizdir, mantarın yakınında demir varsa o mantar ...
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Kann ağrısı ile Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
Kompost oluşumundan sonra 18-20 gün arası kuluçka süresi bulunan kültür mantarı, bu sürecin ardından yaklaşık 15 gün sonra hasat için uygun noktaya gelir. Yetişen mantarlarınızı topladıktan sonra aynı işlemlere devam ederek aynı komposttan tekrar tekrar ürün alabilirsiniz.
Mantar enfeksiyonuna en iyi gelen uygulama hastalıklı bölgenin kuru tutulmasıdır. Tırnak makası, törpü, tarak, havlu, terlik, ayakkabı ve iç çamaşırı gibi kişisel eşyaların paylaşılmaması hastalığa yakalanma riskini azaltır.
Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur.
Mantar yemekleri ve mantarlı yemekler de ertesi güne bırakılması ve tekrar ısıtılması sakıncalı yiyecekler grubunda. Mantar ertesi gün soğuk olarak tüketilebilir. Mantar yemekleri ısıtıldığı takdirde besin değerini kaybediyor ve sindirim sistemi sorunlarına yol açabiliyor.
Kültür Mantarları Zehirler mi? Kültür mantarları ile zehirlenme mümkün değildir. Ancak, bu mantarlar yetiştikleri ortamda, bazı mikroorganizmalar ile temas edebilirler. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği unutulmamalıdır.
Mantarın kararmasındaki diğer neden ise doğru ısıda saklanmaması ve açıkta bırakılarak havayla temas etmesidir. Ayrıca mantar doğru şekilde temizlenmediyse, kararması kaçınılmaz olacaktır.
Yenildikten 6 saat sonra gelişebilecek zehirlenme belirtileriyse bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, kas ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı biçimde gelişebilmektedir. Sonuçları koma ve ölüm dahi olabilmektedir.
Bunun nedeni ise mantarın içeriğinin çoğunun su olmasından kaynaklanmaktadır. İçeriğinde çok su olduğu için mantarlar temizlenme esnasında çok fazla su çekerler. Pişirilirken ise ısının verdiği yoğunluktan ötürü çektikleri suyu geri salarlar. Bu yüzden de mantarlarda kararmalar meydana gelir.
Öncelikle limon suyu ve suyu karıştırarak minik bir su hazırlayın. Minik bir not: Mantarlarınız çok topraklı ya da kirliyse bu işlemi yapın. Mantarlarınızı bu suyun içerisine batırıp çıkarın. Burada amaç mantarı yıkamak değil, bu nedenle çok bekletmeyin.
Bu kez ise marifetini mantar enfeksiyonunu iyileştirmekten yana kullanacak. Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Şekerli ve glütenli gıdalar mantarı besler
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Çok fazla soğuk, mantarların muhafazasında kullanılmaktadır. Sıfırın altında 195°C'de mantarlar uzun süre canlı kalabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri