Akılcı duygusal davranışçı terapi, bireylerde meydana gelen psikolojik problemlerin akılcı olmayan inançlardan kaynaklandığını öne sürmektedir.
ABC Kişilik Kuramı
ADDT, psikopatolojinin temelinde insanların akılcı olmayan inançlarının olduğunu söyler, bu görüşü de ABC Kişilik Modeli'yle açıklar. ABC kuramında A noktasında kişiyi rahatsız eden bir durum vardır. B noktasında A durumuna dair olan inançlar yer alır.
Rasyonel (Akılcı) Duygucu Davranışçı Kuram (RDDK) (Rational Emotive Behavior Theory) ilk Bilişsel Davranışçı Teori'dir. Klinik Psikolog, Psikoterapist ve bir düşünce adamı olan Dr. Albert Ellis tarafından ortaya konan ABC modeli ile bilim dünyasına kazandırılmıştır.
Akılcı Duygusal Davranışçı Terapi yaklaşımı, insanın ruh sağlığını olumsuz etkileyen şeylerin nedeni kötü çevre koşulları değil kendi kendilerini duygusal ve davranışsal olarak işlevsiz hale getirmeleri ve akılcı olmayan bir biçimde davranmaları olduğunu ileri sürer.
Akılcı Duygusal Terapiler, Albert Ellis'in danışanların tam olarak iyileşebilmesi için yalnızca bilişsel değişimin yeterli olmadığını ve davranışsal gelişmenin de gerekli olduğunu savunması sonucunda oluşmuş psikoterapi yöntemleridir.
İlgili 35 soru bulundu
Kişiliği ve nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik psikanalitik yaklaşım, insancıl yaklaşım, davranışçı yaklaşım, bilişsel yaklaşım, ayırıcı özellik yaklaşımı ve biyolojik yaklaşım olmak üzere birçok kuramın geliştirildiği görülmektedir.
Hormonal tedavi androjenlerin üretimini baskılar ya da etkilerini bloke eder. Bu kastrasyon olarak bilinmektedir. Hormonal tedavinin bir diğer adı androjen baskılayıcı tedavidir (ADT). Cerrahi olarak ya da ilaç tedavisiyle yapılabilmektedir.
Teknikler açısından şöyle bir ayrım kısmen edilebilir: ABC kuramı ADDT yaklaşımının bir parçası olarak anılır. Bilişsel terapi ise Sokratik sorgulama, güdümlü keşif ve aşağı doğru ok teknikleri ile daha tanınır.
Albert Ellis (1950'ler) danışanların düşünce örüntülerini analiz etmek için bu sistemi geliştirmiş. A harekete geçirici olay, B danışanın inanç sistemi, C duygusal, bilişsel ve davranışsal sonuçlar, D ise irrasyonel inançların ve düşünce örüntülerinin çürütülmesidir.
Akılcı duygusal davranış terapisinin amacı kötü duygusal sonuçlara yol açan işlevsiz, mantıksız inançları değiştirmektir. Bu amaçla, Birey kendi duygusal sorunlarının altında kendi sorumluluğunu kabul etmelidir. Rahatsızlığın, terapist danışan işbirliğinde değiştirilebileceği düşüncesini kabullenmelidir.
Bir diğer değişle, bir bireyi üzen ya da mutlu eden şey olaylar değil, o bireyin olayları düşünme ve algılama şeklidir. Ancak, her düşünceyi bilinçli olarak üretmeyiz. Bazı düşünceler farkında olmadan kendiliğinden gelişir. Kendiliğinden istem dışı gelişen bu düşüncelere “otomatik düşünceler” diyoruz.
Duygusal gelişim teorileri, insanların duygusal gelişiminin nasıl şekillendiğini ve değiştiğini açıklamaya çalışan psikolojik teorilerdir. Bu teoriler, bireylerin duygusal yaşantılarını, duygusal tepkilerini ve duygusal yeteneklerini anlamak için kullanılır.
Ellis'e göre çöküntüye[ C) neden olan şeyin boşanma olayı (A) değil, ⠀ reddedilme ve başarısızlık hakkındaki kişinin inançlarıdır (B). A-B-C'den sonra D (tartışma) gelir. D, kendi danışanlara akılcı olmayan düşüncelerinin üstesinden gelmeleri için yardım sağlayacak terapötik tekniklerin uygulanmasıdr.
Bu bağlamda akılcı inançlar man- tıklı, esnek ve gerçeklik ile uyumlu iken; akılcı olmayan inançlar ise mantıksız, sabit, değişmez ve gerçeklik ile bağdaşmayan düşüncelerdir.
Sağlıklı olmayan duygular arasında çökkünlük (depresyon), kaygı ve bunaltı (anksiyete), öfke, suçluluk, çekemezlik gibi duygular vardır. Bu gibi duyguların gerisinde yatan akılcı olmayan düşüncelerin birtakım özellikleri vardır. Bu düşünceler abartılı ve esnek olmayan, dayatılan (-meli, -malı) düşüncelerdir.
İrrasyonel inançları Ellis (1971) bireylerin kendisini başarısızlığa, yenilgiye uğratan, onları işlevsiz kılan ve yaşamlarını zora sokan düşünceler olarak tanımlamaktadır (Akt. Yıldırım, 2016).
Albert Ellis'in oluşturmuş olduğu ABC Modeli kullanılır. İngilizce'de adı Cognitive Behavior Therapy olan Bilişsel (Kognitif) Davranışçı Terapi yerine Bilişsel Davranışçı Terapiler ismini kullanmıştık (bkz. Rasyonel Duygucu Davranışçı Terapi).
Albert Ellis kuramını oluştururken ABC modeli olarak ifade ettiği bir kavramsallaştırma yapmıştır. Kurama göre olaylara A (activating event), olayları değerlendirme biçimlerine B (beliefs), sonuçlara (duygu, davranış, psikosomatik belirtiler) ise C (consequence) demiştir (Ellis, 1995).
ABC modelinde A (Olay), B (Düşünce), C (Tepki) olmak üzere üç bileşen vardır. Bir olayı veya durumu tehlikeli, kötü olarak yorumladığımızda korku, öfke, üzüntü, gerginlik gibi duygular yaşarız ve duygularımızla uyumlu davranışlar sergileriz; bağırmak, ağlamak, gitmek gibi.
Bilişsel modelin vurgu yaptığı bir noktada, insanların olaylara karşı geliştirdiği bu otomatik düşünceleridir. Otomatik düşünceler, belirli bir duruma karşı anlık olarak ortaya çıkan ifadelerdir.Otomatik düşüncelerimiz çoğu zaman tam olarak farkında değilizdir. Ancak bu düşünceler kendiliğinden de ortaya çıkmazlar.
Ara İnanç: Temel inanç ve otomatik düşünce arasında yer alan ara inançlar; temel inanca ilişkin kişinin geliştirmiş olduğu varsayımlar, kurallar ve tutumlardır. Koşullu inançların yanı sıra '-meli, -malı' tarzı ve gereklilik bildiren inançları da kapsar. Ara inançlar bizim deneyimlerimize anlam vermemize yardımcı olur.
Derine doğru inme tekniği: hastaya eğer olumsuz otomatik düşünce doğruysa bunun nesi kötü; ya da hasta için bunun anlamı ve ya zararı nedir diye sorulur. Bu sorular art arda sorulduğunda her biriyle bağlantılı olumsuz düşünceler çıkarılır başka bir düşünce kalmayıncaya dek bu sorular tekrarlanır.
Deprivasyon Ambliyopisi: Bu göz tembelliğine, cismin görüntüsünün görme merkezi üzerine odaklanamamasına sebep olan organik nedenlerden kaynaklanır, Doğumsal katarakt ya da göz kapağı düşüklüğü (ptozis) örnek verilebilir.
Karaciğer fonksiyonunu ortaya koyan Aspartat Aminotransferaz (AST), karaciğerde, pankreasta, kırmızı kan hücrelerinde, kalpte ve kaslarda bulunan, aminoasit metabolizması için önemli olan bir enzimdir.
Soyutluk kelimes, veri yapısının bir tasarım olması ve kullanıcı için, yapının içinin tamamen soyut olması, kullanan kişilerin bu veri tipinin uygulama detayları ile ilgili bilgisinin olmasını gerektirmemesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri