Aracı başlatmak için ilk olarak debriyaja sonuna kadar basılmalıdır. Bu işlemden sonra vites boşa alınmalıdır. Debriyaja basıldıktan ve vites boşa alındıktan sonra aracın kontağı çevrilmelidir. Daha sonra aynı anda frene basılmalıdır.
Otomatik Arabayı Park Etme
Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir.
Araçlar çalıştırılırken belli başlı kurallara dikkat etmek gerekir. Bu kurallar şu şekilde sıralanabilir: İlk olarak sol ayak ile en solda yer alan pedala bir başka deyiş ile debriyaja basılır. Sağ ayak ise orta pedala diğer ismi ile frene basılır.
Ayak Freninin yeterli olmadığı ve hızımızın düştüğü sırada direksiyon sabit tutularak el freni çekilir.
Manuel aracı çalıştırmak için öncelikle aracın kapısını açın ve sürücü koltuğuna oturun. Direksiyonun sağ tarafında anahtarın yerleştirileceği bölüm bulunur. Anahtarı bu bölüme yerleştirin ancak çevirmeden bırakın. Çevirseniz bile araç çalışmayacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Aracı başlatmak için ilk olarak debriyaja sonuna kadar basılmalıdır. Bu işlemden sonra vites boşa alınmalıdır. Debriyaja basıldıktan ve vites boşa alındıktan sonra aracın kontağı çevrilmelidir. Daha sonra aynı anda frene basılmalıdır.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araç kalkış yapamaz. Bu nedenle araç ilk çalıştırılacağı zaman vites P konumuna getirilmelidir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P den D (sürüş) konumunu getirmeli ve el frenini indirmelisiniz.
önce debriyaj mı önce fren mi? EMRE KÖKSAL - YouTube. 1. 2. ve geri viteslerde önce debriyaja basılır hemen sonra fren kullanılır durmak için. 3-4-5. viteslerde ise önce frene dokunulur ara hakimiyetimiz altına alınır ve hemen sonra debriyaja sonuna kadar basılır yani önce fren sonra debriyaj sıralaması....
el freni çekilince kendisi otomatik boşa alıyor vites D konumunda olsa da. ancak vites D' de, el freni çekili ve siz de gaz verirseniz el frenini kendisi devreden çıkarıyor tabi bunun için de kemerinizin takılı olması lazım yoksa olmuyor boşta bağırıyor.
Araç vitese alınmadan önce el freni tutulup yukarı çekilerek kaldırılır. Park yapılacağı zaman üzerinde bulunan butona basılı tutarak el freni kaldırılır, hareket edileceği zaman ise el freni indirilir.
İlk marş esnasında yapılması gereken öncelikle debriyaja ve frene basılır vites boşa alınır ve araç çalıştırılır. Debriyaja basınca vites boşa geçeceğinden frene basmak gereklidir. Araç çalıştırıldıktan sonra hava soğuk ise şayet bir miktar rolanti de çalıştırmak doğru olacaktır.
Marşa basma süresi kısa (10–15 saniye) olmalıdır. 10–15 saniyeden fazla mar- şa basılır ise akümülatör (deşarj olur) boşalır. Motor çalışırken marşa basılırsa marş dişlisi zarar görür.
Eğer manuel bir araba ile yavaşlamak istiyorsak gaz pedalından ayağımızı kaldırıp fren pedalına hafif basarak yavaşlamak daha sonra ise debriyaja sonuna kadar basılıp vitesi boşa alıp el frenini çekerek durulmuş olur. Otomatik vites araba da fren yerine gaza basmak çok meşhur bir şey.
Ani fren yapmanız gerektiğinde debriyaja da basarsanız bu demektir ki arabayı boşa aldınız. Boşa alınan araba daha uzun mesafede durur, debriyaja basıldığı için araba akar. Onun için önce frene basacaksın araba durduğu an debriyaja basmalısın stop etmemesi için.
Düz vites araçlarda; vites birde veya geri viteste takılı el freni çekili bırakmaktır. Otomatik vitesli araçlarda; vites p seçeneğinde ve el freni çekili bırakmaktır. Düz yerde takmanın bir manası yok ama eğimde el frenine bir şey olması ihtimaline karşı takılmalıdır. Ayrıca el freni çekiliyken şanzımana yük binmez.
Sol ayağımızı debriyajdan yavaşça kaldırıyoruz bu esnada tam araba titremeye ve kalkışa hazır olacaktır. Araba titremeye başladığında sağ ayağımız ile gaz pedalına yavaşça basarak arabayı kaldırıyoruz. Bu esnada sağ tarafta yer alan vitesin de 1 de olması gerekmektedir.
Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
Otomatik vites arabada el freni, araç durduğunda ve vites “P” yani park moduna alındığında çekilmelidir.
El freni çekili uzun süre yol yapılırsa araçta yangın çıkabilir. El freninin ömrü kısalır. Lastikler aşınarak yıpranır. Yakıt tüketimi artar.
Sürüş öncesi, gerekli hazırlıkları ve kontrolleri yaptıktan sonra yolculuğa çıkmak gerekiyor. Çoğu otomatik vitesli araç frene basmadan marş almayabilir, bu sebeple aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basmalısınız.
Araç kalkerken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır. Döner haldeki bir parçanın hareketini aynı eksen üzerinde bulunan diğer bir parçaya iletmek veya iletilmekte olan bu hareketi istendiği zaman durdurmak amacıyla kullanılan tertibata kavrama adı verilir.
1) Viraja girmeden önce vites küçültülür , viraj içinde değil. Kazaların çoğu bu yüzden olur. Debriyaja bas, vites değiştir, tekrar gaza bas, vs aracın kısmi kontrölünü kaybettirir, virajda buzlanma yada su varsa, tekerleri kayma eğilimine sokar.
Dolayısıyla aracı vitesteyken çalıştırmak aküye ve marş motoruna zarar verebilmektedir. Vitesin boşta olduğu durumlarda ise şanzımanın rölanti devri çalışarak yine fazladan güç tüketilmesine neden olacaktır.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri