Kahramanmaraş'a özgü yemekler arasında Maraş tarhanası, Maraş dondurması, Maraş köfte, acem pilavı, Maraş Tava, cevizli kırma tatlısı, sömelek köfte, mumbar dolması, çöş börek, un sucuğu, ciğerli bulgur pilavı, pazı sarması, eli böğründe, Maraş paçası gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
#6 Maraşın Meşhur Yemeği Eli Böğründe
Tepsiye diziliş şekli ile herkesin iştahını kabartan bir Maraş yemeğine verelim sırayı: Eli böğründe! Hem isminden hem lezzetinden tam da Maraş'a ait olduğu belli. Yapımının detaylarını merak edenleri buraya davet edelim.
Kahramanmaraş, halk arasındaki kısa adıyla Maraş (eskiden Germanikea - Grekçe: Γερμανίκεια, Ermenice: Մարաշ Maraş), Türkiye'nin Akdeniz Bölgesinde bulunan bir il.
İlgili 17 soru bulundu
Türk boylarının dışında daha çok Pazarcık, Elbistan, Göksun ve Nurhak'ın bazı köylerinde Alevi vatandaşlarımız yaşamaktadır. Bunların bir kısmı Türk, bir kısmı Kürt Alevileridir. Bu grup Türkmenlerle birlikte; Türkistan ve Horasan bölgelerinden Anadolu'ya gelmişlerdir.
Kahramanmaraş'ta arazi dağılımı dağınık bir yapı arz etmekle birlikte tarıma uygun olan alanlar azımsanmayacak ölçüde %26'lık paya sahiptir. İlde; buğday, kırmızı biber, çerezlik ayçiçeği, üzüm, ceviz ve kayısı ön plana çıkan ürünlerdir.
Buzdolabı magneti, bakır çaydanlık, cezveler, Osmanlı çarıkları, dövme dondurma, deri sandaletler gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Kahramanmaraş'ın hem doğal güzelliklerini hem de tarihi yapılarını yansıtan şehir magnetlerinden almadan tatilinizi bitirmemeniz gerekir.
Maraş Mutfağı'nda tarhana çorbası, döğmeli mercimekli çorba, ekşili köfte, Maraş dolması, Acem pilavı, samsa gibi bir çok lezzet var.
İçinde şile bezi hakim yakalı gömlek, Kristal saten kumatan yapılmış lastikli şalvar, Dokuma ismaliye kuşak , yazma, gerdanlık ve Üç parçadan oluşmuş fistan adı olan ve kumaşı mecidiye kutnusu olan üçetek. Ayakkabı olarak ise deri ayakkabı kullanılır.
Kahramanmaraş'ta başlıca yetiştirilen ürünler arasında yer alan Buğday, Arpa, Nohut, Pamuk, Kuru Fasulye, Ayçiçeği, Şeker Pancarı, Mısır, Mercimek, Kırmızı Biber, Antep Fıstığı, Zeytin, Ceviz, Trabzon Hurması, Ayva, Sofralık Üzüm, Kurutmalık Üzüm, Kiraz, Elma, İncir, Nar, Kivi, Sumak, Domates, Patlıcan, Acur, Maydanoz, ...
Yani Maraş adının Hititlerden geldiğini somutlaştıran Asur kaynaklarında şehrin adı ''Markaji'' şeklinde ifade edilmiştir. Kent M.S. 1.yüzyılda Roma imparatorluğu tarafından ele geçirilmiş bu tarih itibari ile isminin ''Germenicia'' olarak değiştirildiği görülmüştür.
Türk kurtuluş mücadelesinin önderi olan Maraş, bu önder hareket nedeniyle 5 nisan 1925 tarihinde (dünyada ilk olarak) kırmızı şeritli istiklal madalyası ile taltif edilmiş ve yine 7 şubat 1973 gün ve 1657 sayılı kanunla kahramanlık payesi verilerek ismi Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.
Maraş'ta Külekçilik, saraçlık, oymacılık, dokumacılık, bakırcılık, keçecilik zengin el sanatlarının örnekleridir.
Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda endüstriyel hammadde ve metalik maden yatağı ve zuhurları ortaya çıkarılmıştır. Bunların en önemlileri tuğla-kiremit, kireçtaşı, barit, demir, krom ve manganez olarak sayılabilir.
Kahramanmaraş dövme dondurması, Maraşlı Osman Ağa'nın orkideyi salep yaparken tesadüfen keşfettiği tatlı. "Salepli karsambaç" olarak başlayan tatlı, üç kuşak sonra "Maraş dondurması" olarak tanınmaya başlamıştır.
Geleneksel Maraş dondurmasının yapımında süt, sahlep ve şeker kullanılmaktadır. Kullanılan sütün keçi sütü olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü Maraş dondurmasına has tadı veren en etkili faktör keven otlarıyla beslenen keçilerden sağılan sütdür.
Besicilik gelişmiştir ve Türkiye çapında ünlü çoğu markaya et satışı yapılmaktadır. Elbistan Ovası, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1115 m. yükseklikte olup Türkiye'nin 4. büyük ovası olarak oldukça verimli bir arazi yapısına sahiptir.
Ev hediyesi ne alınır önerilerinde sofra & mutfak eşyaları, ev dekorasyon ürünleri, hediyelik banyo ürünleri, bardak seti, borcam seti, kadeh takımı, kahve fincanı, dekoratif amaçlı eşyalar, tablolar, aydınlatma gereçleri, vazo, çiçek, yatak odası takımları, havlu setleri, paspas ve kutu oyunları öne çıkar.
Kahramanmaraş ekonomisi tarıma ve tarıma dayalı imalât sanâyii ile ticârete dayanır. Faal nüfûsun % 80'i tarım, ormancılık, hayvancılık ve avcılıkla uğraşır. Gayri sâfi hâsılanın yarısı tarımdan elde edilir.
Kahramanmaraş Türkiye'nin, 14.327 km²'lik yüzölçümü ile 11.nüfusa göre 18., büyük vilayetidir. Topraklarının %59,7'si dağlarla, %24'ü plato ve yaylalarla %16,3'ü ovalarla kaplıdır. Deniz seviyesinden 568 m. yüksekte olup, ilin kuzey kesimleri oldukça dağlıktır.
Ülkemizin önemli su kaynaklarına sahip olan Kahramanmaraş barajlarıyla da dikkati çekiyor. Türkiye'nin sayılı barajlarından olan Sır, Menzelet, Kılavuzlu, Ayvalı, Kartalkaya barajları il sınırları içerisinde bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri