İçeriğinde bolca B ve C vitamini bulunan rezene, mineral, potasyum ve kalsiyum bakımından da oldukça zengindir. Öksürüğü keser ve soğuk algınlığına iyi gelir. Balgam söktürücü özelliği vardır.
Solunum Sistemi Problemlerine İyi Gelir: Grip ve soğuk algınlığına bağlı olarak oluşan boğaz yangılarının giderilmesinin yanı sıra öksürüğe de iyi geldiği düşünülen rezene çayının uçucu bileşenlerinden olan anetol ve fenkonun, solunum yollarını rahatlattığı düşünülür.
Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarının giderilmesi, solunum sistemi hastalıklarının iyileştirilmesi, migren gibi baş ağrıların rahatlatılması gibi pek çok farklı amaçla tüketilen rezene çayı, günümüzde anne sütü miktarının arttırılması ve bebeklerin gaz problemlerinin giderilmesi için de sıklıkla kullanılır.
Rezene çayı iltihapları azaltan bir bitki çayıdır. Düzenli bir şekilde kullanıldığında mide kramplarına iyi gelir. Bunun yanı sıra adet söktürücü olarak da bilinir. Kullanımla birlikte regl dönemlerinde ağrı ve sancılarda hafifleme meydana gelebilir.
İçindeki bolca C vitamini sayesinde vücutta antioksidan özellikler gösteren Rezene çayı, bu sayede serbest radikallerin, yani zararlı ve yabancı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Başta grip, nezle gibi kış hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa karşı vücudu koruyor.
İlgili 21 soru bulundu
Boğaz ağrısına iyi gelen çaylardan bir tanesi de rezene çayıdır. Boğazdaki iltihabı gidermesinin yanı sıra güçlü bir balgam söktürücü bitki olarak bilinir. Boğaz ağrısının yanı sıra bu soruna eşlik eden öksürük probleminin sonlandırılması için de rezene çayı tüketilmesi önerilir.
Östrojen etkisi gösterebilen rezene çayının meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerekiyor. Bununla birlikte pıhtılaşma problemi yaşayanlar ile kereviz ve havuca alerjisi olanlar tarafından kullanılmaması gerekiyor.
Ne Zaman Etkisini Gösterir? Doğru şekilde demlenmiş bir rezene çayı, düzenli tüketildiğinde etkisini göstermeye başlar.
Rezene çayı, düzenli olarak tüketildiğinde ve sağlıklı beslenme ile desteklendiğinde hızlı yağ yakımına destek oluyor. Daha hızlı kilo vermenizi sağlıyor. Kan akışınızı düzenler, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Diş ağrılarınızı, baş ağrılarınızı azaltır.
Yetişkinlerde 200 ml (bir su bardağı) suya 2 tatlı kaşığı ilave edilerek isteğe bağlı olarak soğuk, sıcak veya ılık icilebilir. Gunde 3 veya 4 defa icilmesi tavsiye edilir.
Rezene çayı, eski çağlardan beri sinir sistemi olmak üzere kaslar ve mide üzerinde iyileştirici etkisi olan bir bitkidir. Bir süre sonra etkisini göstererek tüm kasların gevşemesini sağlayarak uykunuzun erkenden gelmesini sağlayacaktır.
Anason ve maydanoz gibi bitkilerle aynı familyadan olan rezenenin anasona benzer aromatik bir tadı vardır. Bu tatlımsı tat anetol denilen bir maddeden kaynaklanır. Aynı madde anasonda da bulunduğu için rezeneye de anasona benzer bir tat verir.
Rezene çayı bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesine destek verir. Aynı zamanda cilt sağlığı üzerinde de yardımcı içeriğe sahiptir. Rezene çayını boğaz ağrısı ve öksürüğün tedavisinde destekleyicidir.
Bu nedenle gribe iyi gelen çaylar tüketmek fayda sağlamaktadır. Bu sürecin gribe yakalanmadan günde bir iki defa, grip olunması halinde üç ile dört defa tüketimi yeterli olacaktır. Soğuk algınlıklarına iyi gelen bitkiler arasında zencefil, ekinezya, ıhlamur, nane çayı ve yeşil çay bulunmaktadır.
Yoğun aroması nedeniyle ağız kokusu için kullanımı tercih edilen rezenenin aslında sağlığa pek çok faydası bulunur. Rezene, A vitamini, B grubu vitaminleri, C ve D vitaminlerinin yanı sıra lif, potasyum, manganez, çinko, demir ve kalsiyum gibi minerallerini içermesiyle kendisini güçlü kılar.
Daha fazla tüketilen rezene çayı ciltte kızarıklık ve döküntü gibi sorunlar oluşturabilir. Bunun yanında çok fazla tüketilen rezene çayı bazı kişilerde kusma ve mide bulunmasına sebebiyet verebilir. Yaşlı ve hamile kişilerin doktorlarına danışarak tüketmesi gerekir.
Rezene çayı ne zaman içilir diye merak edenler için cevaplamak gerekirse; günün her saatinde tüketilebilir. Ancak rahatlatıcı etkisi sebebiyle hafiflik ve uyku hali yaratabilir.
Kızarıklık, şişlik, ağrı, ısı artışı ve etkilenen yerde fonksiyon kaybı olması iltihabın temel belirtileridir. İltihabın sebebi enfeksiyon ise antibiyotik ve antifungal gibi ilaçlar ve kremler kullanılır. Uzun süreli kronik iltihaplar gerekli durumlarda ise kortizon gibi iltihap baskılayıcı ilaçlar kullanılır.
Yeşil çay ve matcha çayları, İBH'ler ve diğer iltihaplanmaya bağlı kronik durumlar ile ilişkili iltihabı ve semptomları azaltabilen anti-inflamatuar polifenol EGCG kaynaklarıdır.
Enfeksiyon ve iltihabın vücuttan atılması için bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin tüketilmesi, bol bol su ve bitki çayı içilmesi tavsiye edilir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon ve iltihaba karşı vücut direncini arttırılması, enfeksiyona bağlı hastalıkların daha çabuk iyileşmesi sağlanır.
Rezene: Bilinen en eski afrodizyaklardan olan rezeneden her gün bir parça alınması cinsel gücü artırır. Rezenenin tohumundan çay da yapılarak içilebilir.
Rezene çayı kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir. Rezene bitkisi, kolon kanserine yakalanma riskinizi azaltır. Rezene, kolondan kanserojen toksinlerin vücut dışarısına atılmasını sağlar. Bitkide yer alan anetol adındaki antiflamatuar fitobesin, kanser önleyici etkilere sahiptir.
Rezene ve Anason aynı bitki familyasına ait, içindeki anetol oranları farklıdır. İkisi de gaz giderici olarak kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri