Kahramanmaraş'ın yöresel mutfak kültürü Maraş tarhanası, tarhana çorbası, eşkili çorba, döğmeli mercimekli çorba, paça, simit köftesi, kısır köftesi, içli köfte, sömelek köfte, suluyağlı köfte, eşkili köfte, yoğurtlu köfte, yavan köfte, ekşili aya köftesi, yoğurtlu kebap, ravanda şerbeti, döğme aşı, Maraş dolması, ...
Kahramanmaraş'a özgü yemekler arasında Maraş tarhanası, Maraş dondurması, Maraş köfte, acem pilavı, Maraş Tava, cevizli kırma tatlısı, sömelek köfte, mumbar dolması, çöş börek, un sucuğu, ciğerli bulgur pilavı, pazı sarması, eli böğründe, Maraş paçası gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Buzdolabı magneti, bakır çaydanlık, cezveler, Osmanlı çarıkları, dövme dondurma, deri sandaletler gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Kahramanmaraş'ın hem doğal güzelliklerini hem de tarihi yapılarını yansıtan şehir magnetlerinden almadan tatilinizi bitirmemeniz gerekir.
Sebzelerin kuzu kuşbaşı etle mükemmel uyumu Maraş tavayı kendi mutfağınızda da çok kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Yanına lavaş ve ayranla yenmesi ayrı bir güzel olan bu yemeğin, eksiksiz malzeme listesi ve yapım aşamaları hemen parmağınızın ucunda!
İlgili 36 soru bulundu
Maraş Tava Tarifi Hazırlanışı
Hafifçe karıştırdıktan sonra kuyruk yağını tepsiye yayın. Önceden ısıttığınız 200 derece sıcaklıktaki fırında 30 dakika ve karıştırdıktan sonra bir 30 dakika daha pişirin.
Kahramanmaraş'ta başlıca yetiştirilen ürünler arasında yer alan Buğday, Arpa, Nohut, Pamuk, Kuru Fasulye, Ayçiçeği, Şeker Pancarı, Mısır, Mercimek, Kırmızı Biber, Antep Fıstığı, Zeytin, Ceviz, Trabzon Hurması, Ayva, Sofralık Üzüm, Kurutmalık Üzüm, Kiraz, Elma, İncir, Nar, Kivi, Sumak, Domates, Patlıcan, Acur, Maydanoz, ...
Kahramanmaraş gezinizde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Kahramanmaraş Kalesi, Kahramanmaraş Müzesi, Döngel Mağarası, Fırnız Mesire Yeri, Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, Onikişubat Yürüyüş Parkuru, Hatuniye Cami, Malik Ejder Türbesi, Bakırcılar Çarşısı, Tarihi Maraş Konakları, Döngel Şelalesi, Zeytun Kaplıcaları, ...
İlde; buğday, kırmızı biber, çerezlik ayçiçeği, üzüm, ceviz ve kayısı ön plana çıkan ürünlerdir. Kahramanmaraş'ta ayrıca organik tarıma yönelik uygulamalar (sebzecilik ve zeytincilik ağırlıklı) son dönemlerde gerçekleşmeye başlanmıştır.
Maraş ve çevresi başta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beğdili boyları çoğunlukta olmakla birlikte hemen hemen 24 Oğuz boyunun tamamı mevcuttur.
Kahramanmaraş ili, Türkiye'nin, 14.327 kilometrekarelik yüzölçümü ile birlikte 11. olan ve nüfusa göre 18. olan büyük vilayetidir.
Maraş'ta nüfusun yüzde 90'dan fazlasını Türkler, yüzde 4'ünü Kürtler, yüzde 3'ünü Kafkas kökenliler oluşturmaktadır.
Besicilik gelişmiştir ve Türkiye çapında ünlü çoğu markaya et satışı yapılmaktadır. Elbistan Ovası, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1115 m. yükseklikte olup Türkiye'nin 4. büyük ovası olarak oldukça verimli bir arazi yapısına sahiptir.
1853-1856 yılları arası Adana Eyaletine bağlanmış. 1865 tarihi itibari ile de Halep Vilayetine bağlı bir yönetim birimi olmuştur. 1914 yılına kadar süren bu yönetim; daha sonra bağımsız bir sancak haline gelmiştir. Bu sancağa Pazarcık, Elbistan, Zeytun ve Andırın kazaları bağlanmıştır.
Ünlü tarihçi Herodot, Maraş şehrini Hitit komutanlarından Maraj adlı birisinin kurmasından dolayı şehre Maraj adı verildiğini belirtmektedir. Hitit İmparatorluğu ( M.Ö. 2000 - 1200 ) zamanında bu devletin önemli merkezlerinden biri olan şehrin adı, Hititlerden kalan yazıtlarda Maraj ve Markasi şeklinde geçmektedir.
Türk kurtuluş mücadelesinin önderi olan Maraş, bu önder hareket nedeniyle 5 nisan 1925 tarihinde (dünyada ilk olarak) kırmızı şeritli istiklal madalyası ile taltif edilmiş ve yine 7 şubat 1973 gün ve 1657 sayılı kanunla kahramanlık payesi verilerek ismi Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.
Ayrıca ilin %35 'ine tekabül eden 508.450 hektar alan ormandır. Yaz aylarında Kahramanmaraşlılar merkez ve yakın ilçe yaylalarına (Yavşan, Başkonuş, Yedi Kuyu, Karagöl, Yenicekale, Kazma, Kozludere, Bertiz gibi) çıkmaktadır.
Kahramanmaraş'ta Yetişen Zeytinler
Bölgede yaygın olarak yetişen zeytin çeşitleri: yağlık sarı zeytin, memecik, Kilis yağlık, yağ çelebi,halhalı, Nizip yağlık ve yağlık siyah zeytindir.
Kahramanmaraş ekonomisi tarıma ve tarıma dayalı imalât sanâyii ile ticârete dayanır. Faal nüfûsun % 80'i tarım, ormancılık, hayvancılık ve avcılıkla uğraşır. Gayri sâfi hâsılanın yarısı tarımdan elde edilir.
Adından anlaşılacağı Kahramanmaraş yöresine özgü bir yemek olan Maraş tavanın yapımında, patlıcan, biber, domates, soğan ve kuzu eti kullanılır.
Tarif, adını Kırıkkale'nin Keskin ilçesinden alıyor.
Elbistanın en meşhur yemeğidir tava. Yazın da patates yerine sadece patlıcan bırakılarak yapılır ve fırında özel olarak lavaş ekmekler yapılır bu tavayı yemek için. Afiyet olsun. Bu tava pek servis yapılmaz piştiği tavada lavaşla çatal kullanılmadan elle yenilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri