Mardin kebabı büyük bıçak (zırh) kıymasından yapılıyor.
Kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Bunların dışında hiçbir baharat konulmaz.
Mardin kebabı, Adana ve Urfa'daki kebapların aksine yuvarlak formda şişe çekilen bir kebap. Zırhta çekilen et, ustası tarafından Erzurum'daki Emir Şeyh Nedim ya da İzmir'deki Tire Köftesi vari bir forma bürünüyor. Basit, lezzetli ve anlamlı… Yani kendine has!
Mardin'in geleneksel lezzetleri arasında yerini koruyan Mardin kebabı, Kebapçı Rido'da en lezzetli şekilde hazırlanıyor. Acılı sevenlere bol acılı, klasik lezzet isteyenlere ise acısız kebaplar sıcak sıcak hazırlanıyor.
Sarımsağın kabuğunu soyup küçük küçük doğruyoruz ve kıymanın içine katıyoruz. Kırmızı toz biberi, karabiberi, tuzu, sütü, sıvı yağı da kıymanın içine katıp elimizle iyice yoğuruyoruz. Sonra Adanayı çöp şişe elimizle sıkarak diziyoruz. Ve ızgara tavasında veya teflon tavada pişiriyoruz .
İlgili 28 soru bulundu
Yoğurduğumuz kıymaya, tuz ve pul biberi ekleyip biraz daha yoğuruyoruz ve dolaba koyup yaklaşık iki saat bekletiyoruz. Dolaptan çıkardığımız kıyma artık tam kıvamında korkmayın parçalanma, yapışma olmayacak.
1 kilo kıymadan kaç şiş Adana çıkar? Tarifteki usul ve şiş ebatları takip edilirse 14 adet çıkar.
Mardin'in meşhur tatlılar arasında harire tatlısı, zingil tatlısı ve kahiye tatlısı bulunur. Sumak şerbeti ve mırra da içecek olarak tercih edilir.
Mardin'de Süryani şarabı içmek için uğrayabileceğiniz en keyifli mekanlardan biri Izla Art. Eski Mardin'de bulunan İzla Art özellikle hafta sonları kalabalık oluyor, o yüzden gitmeden önce rezervasyon mutlaka yaptırın derim.
İsminden anlaşılacağı üzere Macar mutfağına özgü bir yemek olan Macar kebabı, dana eti, patates, bezelye ve beşamel sos eşliğinde sunulmaktadır. Davet sofralarında sık sık yer verilen Macar kebabı, önce kızartılır, daha sonra fırına verilir.
Kuyruk, soğan, tavuk kıyma makinesinden geçirilip, dana kıymaya ilave edilir. Baharatlar da katılıp bir güzel yoğurulur. Yarım saat dinlendirdikten sonra elimizle köfte yapar gibi yuvarlayıp şişlere geçirilir. Elimizi sık sık tuzlu suya batırıp şekli düzeltilir.
“İyi bir Adana kebap için öncelikle erkek kuzu eti kullanılmalı. İçine konulan kuyruk yağının da erkek kuzudan olması gerekiyor.
NOT: Ben genelde dana etini tercih ederim. Bu şekilde marine etmek etlerin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlıyor.
Adana kebap yapımı için öncelikle ve en önemli nokta olarak tercih edilen et, kuzu ya da koyun eti olmalıdır. Kuzu etinin yanında genel olarak kullanılan malzemeler, kuyruk yağı, pul biber ve tuzdur. Günümüzde evde yapılan Adana usulü kebaplar için sarımsak, salça ve soğan da eklenebiliyor.
Şarabın Rengi
Söz konusu bir kırmızı şarap ise, kırmızı şarabın renginin açılması onun yıllanmış olduğunun belirtisidir. Yıllanmış olan süryani şarap 'larının rengi daha açık olmaktadır. Beyaz süryani şarapları ise bunun tam aksine renk bakımından koyulaşır, sarımsı bir hal alırlar.
Buradan da anlaşıyor ki, şarabın yasaklanmasının nedeni Hz.Muhammed'in amcası Hamza.. Zaten şarabı yasaklayan ayet Maide Suresi Hamza'nın Uhud Savaşı'nda ölümünden sonra iner..
Şarap Türleri Arasında Bilinen Süryani Şarabı Nedir? Süryani şarabı, şarapların belirli bir kesimin doğduğu toprak olarak kabul edilen Mezopotamya bölgesinde üretilmiş olan bir şaraptır. Aynı zamanda bu yörede kullanılan sistem, taş üretim tesisi ile kale tarzı bir üretim sistemidir.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Mardin gece hayatında sıra gecesi, fasıl, canlı müzik veya keyifli bir akşam yemeği yemek için tercih edebileceğiniz mekanlar arasında; Cercis Murat Konağı, Bağdadi, Antik Sur Restoran, Midyat Cağ Sofrası, Abbara Türkü Bar, Mardehan Restaurant, Delmar Cafe Restoran yer almaktadır.
Paprika, Maydanoz, Kekik, Soğan, Karabiber, Kişniş, Kimyon.
Urfa kebabı, Adana kebaptan ayıran en önemli özellik ise kullanılan kıyma çeşididir. Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir.
Adanalı kebap ustaları, kurban eti ile kebap yapacaklara lezzet konusunda uyarılarda bulundular. Adana'da 50 yıldır kebapçılık yapan Cevdet Menekşe, yaptığı açıklamada, etin ilk kesildiğinde kanlı olması nedeniyle yapılacak kebabın lezzetsiz ve sert olacağını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri