25 Mart 2012'de, Kanadalı yönetmen James Cameron “Dikey Torpil (Deepsea Challenger)” adlı özel denizaltısıyla Mariana Çukuru'na tek başına inmeyi başardı. 156 dakikada dünyanın tabanına inen, 3 saat incelemelerde bulunan Cameron, beklenenden daha kısa sürede, 70 dakikada yüzeye çıktı.
1951 yılında 'Challenger II' gemisiyle Büyük Okyanus'ta araştırma yapan bilim insanları, Mariana veya Larron takımadalarının doğusunda denize saldıkları sondanın 10.863 metreye kadar indiğini görünce, o güne kadar bilinen deniz çukurlarının (Filipinler, 10.540 metre, Japonya, 10.535 metre, Karmadek takımadaları, 9.425 ...
En derinde yaşayan canlılardan biri de Pseudoliparis amblystomopsis. 7.700 ile 8.145 metrede yaşayabilen bu canlılar gruplar halinde yaşıyorlar.
Mariana Çukuru ilk kez 1875 yılında oşinografi (Okyanus bilimi) gezisi yapan İngiliz gemisi HMS Challenger tarafından keşfedildi. Gemideki bilim insanları, ağırlıklı bir sondaj ipi kullanarak yaklaşık sekiz kilometrelik bir derinlik kaydettiler.
Dalışta gördüğü manzarayı “Düz, ıssız bir arazi, Grand Canyon'dan 50 kat daha büyük” diye tanımlayan Cameron, “Gün ışığından, herhangi bir ısı ve sıcaklıktan mahrum olan bu yerde basınç o kadar fazlaydı ki su altı aracının yüksekliği birkaç santim içeri girdi” diye konuştu.
İlgili 37 soru bulundu
Mariana Çukuru'nda hayat belirtileri vardır. Yapılan araştırmalar, aşırı basınçlı ve soğuk ortamda yaşayabilen birçok mikroorganizma, balık ve yengeç türünü ortaya çıkarmıştır. Buradaki yaşamın temel dayanağı, 300 dereceye ulaşan volkanik püskürmeler ve buradan çıkan sülfürü metabolize edebilen bakterilerdir.
cemil çakır tayvan'dan meksika'ya. yük taşıyan bir gemide çalışıyodu. 21 ekim 2013 günü. japonya açıklarında. büyük okyanusa doğru ilerliyorlardı. yolunu kaybeden gemi bir şekilde mariana çukuruna düştü. 9 saat süren arama kurtarma çalışmalarına rağmen.
Mariana Çukuru, bırakın gizli bir popülasyonu, bir megalodonu bile besleyemeyecek mikroskobik yaşama sahip.” Megalodon (Carcharodon carcharias), yaklaşık 18 metre uzunluğa ulaşan, şimdiye kadar yaşayan en büyük köpekbalığıydı.
Mariana Çukuru, 1872-1876 yılları arasında yapılan Challenger seferi ile keşfediliyor. Challenger seferinin tarihte önemli bir yeri var, çünkü modern okyanus bilimi bu sefer ile başlıyor.
Victor Vescovo, Pasifik Okyanusu'ndaki Mariana Çukuru'nda 11 kilometre derine indi ve burada dört saat geçirdi. Basınca dayanıklı özel bir denizaltı ile rekor derinlikteki canlı yaşamını da görüntüledi.
Deepsea Challenger adlı denizaltı aracı Avustralya'da yapıldı. Cameron son bir kaç yıldır gizli gizli kendisi için 11 ton ağırlığında ve 7 metre uzunluğundaki bu denizaltı aracını tasarlayan ve inşa eden mühendislerle çalışıyordu.
Dünyanın su altındaki en derin noktası Mariana Çukuru'nda mikroskobik düzeyde yaşam bulunduğu tespit edildi. Uluslararası bir bilim insanları topluluğu, Büyük Okyanusun 11 kilometre derinliğindeki çukurda hareketli bir misroskobik hayat bulunduğunu keşfetti.
meksika'ya yük taşıyan bi gemide çalışan. 26 yaşındaki Türk genç Demir Çakır. bu kuyuya düştü. yaklaşık 9 saat süren arama kurtarma çalışmalarından. hiçbir sonuç alınamadı. genç gemicinin ne kıyafetlerine. ne de cesedine ulaşılamadı.
Okyanus araştırmalarında 50 yıldan fazla zaman harcadı ve Life dergisi tarafından dünyanın en büyük kaşiflerinden biri olarak tanındı. Challenger Deep'e iniş yaklaşık beş saat sürdü.
Bu derinlikteki sıcaklık, 1-4 santigrat derece civarındadır. Görselde görebildiğiniz gibi, eğer ki Dünya'nın en yüksek noktası olan Everest Dağı, bu çukura yerleştirilecek olsaydı, halen dağın tepesi üzerinde 2 kilometrelik bir su tabakası kalırdı.
Karadeniz çanağını dolduran suların hacmi 537000 km3 civarındadır. Karadenizin en derin yeri 2245 m ve ortalama derinliği 1271 m'dir. Bu nedenle türkiye denizleri arasında ortalama derinliği en fazla olanıdır.
Termoklinin altında su, −1 °C ile 3 °C arasında değişen çok soğuktur. Bu derin ve soğuk tabaka okyanus suyunun büyük kısmını içerdiğinden, dünya okyanusunun ortalama sıcaklığı 3,9 °C'dir. Bir bölge derinlikte tuzlulukta dramatik değişikliklere uğrarsa, bir halokolin içerir.
Megalodon (Otodus megalodon), yaklaşık olarak 23 ila 3,6 milyon yıl önce Miyosen ve Pliyosen dönemlerinde yaşamış, soyu tükenmiş dev bir dik burunlu köpekbalığı türü. İsmi Grekçe "büyük diş" anlamına gelir. Uzunluğu 21-22 metreyi bulan bu büyük köpekbalığı büyük okyanusta ve atlas okyanusunda yaşamıştır.
Yaşamış en büyük köpek balığının dünya küresel çapta soğumaya başladığında Pliyosen'in sonunda yanim 2.6 milyon yıl önce neslinin tükendiği biliniyor. Bugün bu canlının yaşadığına dair herhangi bir kanıt yok.
Megalodon soyu tükenmiş dev köpekbalıkları içerisinde yer almaktadır. Büyük okyanus ile Atlas okyanusunda yaşamış, uzunluğu 15 ya da 16 metreye kadar uzanan bir köpek balığı olarak bilinir. Etobur bir köpek balığı olması ile beraber, aynı zamanda karanlık dip bölgelerde yaşamını sürdüren bir canlıdır.
1959 yılında Giresun ili Yağlıdere ilçesinin Elmabelen köyünde doğdu. Parasız yatılı olarak Erzurum Kız Lisesi'nde okudu. Ardından üniversite için İstanbul'a geldi ve 1980 darbesinin ardından dört yıl içerde kaldı.
Gemi, Japonya ile Endonezya'ya arasında bulunan Mariana Çukuru'na geldiğinde, kamarot olarak çalışan ve işe 5 Ağustos 2013 günü giren Cemil Çakır (26) okyanusa düştü. 11 bin metreye yakın derinliği, 69 kilometre de genişliği olan Mariana Çukuru'na düştüğü ifade edilen Çakır'dan 10 yıldır haber yok.
Okyanusun dibine inen ilk insan, 1960 yılında Jacques Piccard ve Don Walsh'tı. Piccard ve Walsh, Trieste adlı denizaltıyla Pasifik Okyanusu'ndaki Mariana Çukuru'nun en derin noktasına indiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri