DC-DC dönüştürücülerin çalışma prensibi, bir DC gerilimin yük üzerine anahtarlamasına dayalıdır [1-2]. Bu anahtarlama süresi değiştirilerek çıkış geriliminin ortalama değeri kontrol edilebilir ve kolaylıkla istenilen çıkış gerilim seviyesi elde edilebilir.
Elektronik dönüşüm. Pratik elektronik dönüştürücüler, anahtarlama tekniklerini kullanır. Anahtarlamalı DC-DC dönüştürücüler, giriş enerjisini geçici olarak depolayarak ve sonra bu enerjiyi farklı bir voltajda çıkışa çevirerek bir DC voltaj seviyesini diğerine dönüştürür, daha yüksek veya daha düşük olabilir.
DC-DC Konvertör Nedir? DC kaynağından gelen gerilimi yükselten, düşüren, sabit ya da değişken gerilimli DC gerilimine dönüştüren sistemlerdir.
Darbe genişlik modülasyonuna sahip (PWM) DC-DC dönüştürücüler yüksek güç yoğunlukları, hızlı dinamik cevapları ve kolay kontrollerinden dolayı endüstride geniş ölçüde kullanılmaktadır. PWM dc-dc dönüştürücülerde yüksek güç yoğunluğu ve hızlı dinamik cevap anahtarlama frekansının arttırılmasıyla elde edilebilir.
AC/DC converter'ların temel prensibi, AC güç kaynağını doğru akım güç kaynağına dönüştürmek için kullanılan doğrultma tekniğine dayanır. Bu teknik, AC güç kaynağının dalgalarının yönünü değiştirerek, yalnızca bir yönde akmasını sağlar ve böylece DC güç kaynağına dönüştürür.
İlgili 41 soru bulundu
Evinize gelen dağıtım hatlarından herhangi bir düzeltme yapılmadığı için evinizin içindeki tüm elektrik prizleri AC ile çalışır. Bu, bir elektrik prizine takılan tüm cihazların (çamaşır makinesi, blender, buzdolabı) AC kullandığı anlamına gelir.
Sabit frekanslı ve sabit genlikli ac bir gerilimden, sabit frekanslı ve efektif değeri farklı bir ac gerilim elde etmek için oluşturulan güç elektroniği devrelerine Alternatif Akım (AA) ayarlayıcıları denir. Bu işlevi yapan devrelere Alternatif Akım Kıyıcısı da denir.
Kullanımı kolay, pratik ve kendinden soğutması olduğu için güvenle kullanabileceğiniz voltaj düşürücü modüldür. Bu hazır devrede sadece giriş klemesine yüksek voltajı ve çıkış klemensine de düşük voltaj ile çalışıtırcağınız yükü bağlamanız yeterlidir.
DC-DC Voltaj Dönüşümü: DC-DC dönüştürücüler olarak adlandırılan ve genellikle modüler şekilde bulunan sistemlerdir. Kendi içerisinde 2'ye ayrılır. Giriş voltajı çıkışta artıyor ise DC-DC Voltaj Yükseltici Dönüştürücü, giriş voltajı çıkışta azalıyor ise, DC-DC Voltaj Düşürücü Dönüştürücü olarak adlandırılır.
Doğru akım Telekomünikasyon sektöründe Radyo, Teyp, Televizyon gibi elektronik cihazlarda Maden arıtma ve maden kaplamacılığında elektrikli taşıtlarda (Metro, Tramvay), DC elektrik motorlarında kullanılmaktadır.
Hızlı şarj olarak adlandırılan teknoloji DC yani doğrusal akım şarj cihazlarına verilen isimdir. 50 kW ila 400 kW arası enerjiyle hızlı bir şekilde şarj etme imkanı sağlar. Doğrusal akımlardan faydalanılan şarj üniteleri, çoğunlukla şarj istasyonlarında kullanılır.
DC güç kaynağı, bir cihaza güç sağlamak için doğru akım veren güç kaynağı türüdür. DC güç kaynağının birincil işlevi, yüke güç sağlamak için kaynaktan gelen elektriği doğru gerilim ve akıma dönüştürmektir. Programlanabilir DC güç kaynağı, çıkış gerilimi ve akımının ayarlanabildiği güç kaynağıdır.
3.2V ve 40V aralığındaki voltaj beslemesini 4V ve 35V aralığındaki daha küçük voltaj çıkışlarına dönüştüren DC/DC bir voltaj regülatör kartıdır. Bazı projelerde, farklı voltaj girdilerine karşın farklı voltaj çıkışlarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu kart bu ihtiyacınız için tasarlanmıştır.
Boost Converter Nedir? Bir DC gerilimi farklı bir DC gerilime dönüştüren DC-DC dönüştürücü denilir. Boost dönüştürücü, çıkış voltajının giriş voltajından büyük olduğu DC-DC anahtarlamalı dönüştürücülerdir. Ayrıca step up converter ( adım dönüştürücü) olarak da adlandırılırlar.
Voltaj regülatörü, elektrikle çalışan cihazların bağlı olduğu besleme hattındaki gerilim dalgalanmalarını önleyerek cihazların zarar görmesini engelleyen düzenleyicidir. Voltaj regülatörleri, gerilimdeki düşme veya yükselmeleri kısa süre içerisinde uygun gerilim seviyesine getirebilmektedir.
DC/ DC dönüştürücüler, herhangi bir DC kaynaktan aldığı gerilimi yükseltip düşürür. Sabit veya değişken gerilimler elde etmek için kullanılır. Kullanım alanları olarak kesintisiz güç kaynakları, rüzgar ve güneş enerji sistemleri, endüksiyonla ısıtma, değişken frekanslı uygulamalarda kullanılır.
Konvertör nedir: Düşük seviyeli doğrusal akımı (DC) ve alternatif akımı (AC) istenilen seviyede yüksek gerilime dönüştüren bir cihazdır. Konvertör farklı çeşitlere sahiptir. Böylelikle gerilimleri istenilen seviyeye çevirir. Konvertör (çevirici), elektrik enerjisinin kontrolünü sağlar.
DC kıyıcı, DC gerilimi doğrudan ayarlanabilir bir DC gerilime dönüştürür. Bu nedenle DC-DC konverter diye de bilinir. Bir kıyıcı, çevirme oranı kademesiz olarak değiştirilebilen bir AC transformatör olarak düşünülebilir. Transformatörde olduğu gibi, gerilimi düşürebilir veya yükseltebilir.
Doğrultucu veya redresör, bir ya da daha fazla yarı iletken elemandan (örneğin diyot) oluşan alternatif akımı doğru akıma çevirmek için kullanılan elektriksel bir devredir.
Diyotlar redresör olarak da bilinir çünkü alternatif akımı (AC) atımlı doğru akıma (DC) dönüştürür.
AC-AC Dönüştürücüler
Bu devreleri genel olarak 2 gruba ayırmak mümkündür. Bu gruplar, 1) AC voltaj kontrolcüler, 2) Direkt frekans çeviricilerdir. Bu gruplardan birincisi olan AC voltaj kontrolcüler, girişine uygulanan AC gerilimin sadece genliğini kontrol eder.
“Konvertör nedir” sorusu; elektronik cihazlar içerisinde bulunan akım ve gerilimleri dönüştüren sistem olarak açıklanabilir. Konvertör; alternatif akımı (AC) ile düşük düzeyli doğrusal akımı (DC) kullanıcının isteğine göre yüksek gerilime ulaşan cihazdır.
İnverterler doğru akımı alternatif akıma çeviren dc-ac konverter'lerdir. Bir inverterin görevi girişindeki bir doğru gerilimi çıkışında istenen genlik ve frekansta simetrik bir alternatif gerilime dönüştürmektir. Çıkışta elde edilen gerilim ve frekans değerleri sabit veya değişken olabilir.
Yükseltici tip DA-DA dönüştürücüler adından da anlaşılacağı gibi girişine uygulanan gerilim seviyesini yükün istediği seviyeye yükselten devrelerdir. Yapısı basittir. Özellikle devredeki yarıiletken anahtarın konumu dolayısıyla kesintisiz akım iletimi sağlaması kullanımını oldukça yaygınlaştırmıştır[1].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri