Marka ismi bir kurumun müşteriyle kurduğu ilişkinin temel taşıdır. Marka isimleri bir şirketin ne iş yaptığını açık açık ifade edebileceği gibi (Türk Hava Yolları gibi) tamamen kurgulanmış da (örneğin Lego latince güzel oyun anlamına gelen leg godt ifadesinden türetilmiştir) olabilir.
Evet, marka kavramının günümüzdeki algısına göre marka; ürün ya da hizmetin, kişinin ya da kurumun (kamu veya özel sektör işletmesi); tüm özelliklerinin bir yansıması veya bir sonucudur. Daha açık bir ifadeyle marka; bir ürün, hizmet, kişi ya da kurumun taşıdığı özelliklerin bütünüdür.
Ürün, fabrikada; marka ise, zihinlerde üretilen benzersiz bir fikir ya da konsepttir. Ürün, rakipçe kopyalanabilir; marka ise benzersizdir. Bir ürünün modası çabucak geçebilir; başarılı bir marka ise sonsuzdur.
Marka, satıcı veya satıcı grubunun mal veya hizmetinin diğerlerinden ayırt edilmesi için tasarlanmış isim, terim, işaret, sembol, tasarım veya bunların bileşiminden oluşur (Kotler, 1991: 442). Marka; isim, sembol, dizayn ve işletmenin sunduğu ürünleri rakiplerinden ayıran tüm öğelerin toplamıdır.
Ürünün ve işletmenin kitleler tarafından tanınmasını sağlar. Talep yaratır ve işletmenin piyasada tutunmasına yardımcı olur. İşletmenin imajını güçlendirir ve topluma güven vermesine katkıda bulunur. İşletmenin rekabet gücünü arttırarak uzun ve kısa vadede başarıyı getirir.
İlgili 42 soru bulundu
Marka başvurusu yapabilecek kişiler
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler. Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler.
* Marka tüketicileri korur, * Fiyat istikrarı sağlar, * Ürünlerin kalitesinin gelişmesinde etkili olur, * İşletmeler, marka imajını güçlendirmek amacı ile toplum için yararlı yenilikler geliştirirler. Mala veya ambalaja uygulanan marka etiketi, üreticinin ürün üzerindeki imzası niteliği taşımaktadır.
Bir ürün ya da hizmetiniz var diyelim. Bunu tanıtmak, rakiplerden farklılaştırmak, ayrıştırmak için kullandığınız her türlü logo, görsel, simge, imge, kavram ve bütün bunların bileşkesi olan, somut ve soyut olarak kullandığınız her şey aslında markayı yaratır. Bu, markanın kitabi tanımı.
Marka, sadece bir ürün veya işletme ismi olmayıp aynı zamanda bir işletmenin veya ürünün benzersiz kimliğini ifade eden sembolik bir yapıdır. Marka, yalnızca bir ürünün adı olmayıp, onun tescilli bir şekilde tanımlanmış ve korunmuş kimliğidir.
Bir işaretin marka olarak değerlendirilebilmesi için şu koşullar vardır: Ayırt edici özelliği olmalı, çizimle görüntülenebilmeli, baskı yoluyla çoğaltılabilmeli. Bu koşullara uyan, kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar marka olarak tescil ettirilebilir.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Kayıtlar, 14 yüzyıl boyunca varlığını sürdürebilen ve bir aile şirketi olan Kongo Gumi'nin M.S. 578'de kurulduğuna ve 2006'ya dek ayakta kalabildiğine işaret ediyor. 2006'ya kadar dünyanın en eski şirketi, tapınak inşaatı yapmak üzere Osaka, Japonya'da kurulan Kongo Gumi'dir.
Marka Tarzı: Marka özünü ifade etmeye yöneliktir ve Marka Tarzını yaydığı kül- tür, kişilik, imaj vasıtasıyla yapar. Yansımaları • İlişki tarzı (prestij, vs) olarak üç gruba ayrılır. Her markanın tıpkı insanlar gibi bir kimliği, kişiliği vardır.
Marka, müşterilerin bir şirketi veya ürünü tercih etmelerine yardımcı olur ve bir şirketin değerini artırır. Ayrıca, bir marka saygınlık ve güvenilirlik kazandıkça, müşteriler tarafından tercih edilme olasılığı artar. Marka, şirketin rekabet gücünü artıran ve onu rakiplerinden ayıran önemli bir faktördür.
Marka, yani "brand", dağlamak anlamına geliyor. İlk örnekleri Antik Mısır'a kadar dayanıyor. Mısır'daki ustalar, kendilerine ait olduğunu göstermek için eserlerinin üzerine işaretler koyuyordu. Mezopotamya'da yine aynı amaçla ürünlerin üzerine silindirik mühürler ekleniyordu.
Bu unsurlar, diğer marka varlıkları (patent, ticari marka vb.), algılanan kalite, marka çağrışımı, marka farkındalığı, marka bağlılığı, olmak üzere beş tanedir (Aaker, 1991: 15- 16).
Marka bir ürünü benzerlerinden ayırmaya yarayan isim, renk, amblem, logo gibi görsel unsurlar ve markaya özgü müzik gibi işitsel unsurlardır. İnsanlar birbirine benzer faydaları sunan ürünleri markaları vasıtasıyla ayırt eder ve satın alma kararlarını marka seçimiyle gerçekleştirirler.
Logo, bir işletmenin markasını temsil eden bir semboldür ve işletmenin tanınabilirliğini artırırken, markalaşma işletmenin kendine özgü kimliğini yaratır ve hedef kitlesinin zihninde hatırlanabilir bir yer edinmesine yardımcı olur.
Mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya üretim yeri, coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak işaretler marka olarak tescil edilemez. Yetkili mercilerden kullanmak için izin alınmamış işaretler marka olarak tescil edilemez.
Sıfırdan marka oluşturma süreci, doğru adımları izlediğiniz takdirde zor bir iş değildir. Güçlü bir marka kimliği yaratmak için teknik ve hukuki prosedürü de bilmek gerekir. Marka yaratma, kasıtlı farklılaşma ya da ayırt edici unsurların vurgulanması olarak ifade edilebilir. Kendine has ve stratejiktir.
Marka Tescil Ücretinin tutarı 660 TL'dir. Bu ödemeyi yaptıktan sonra 10 yıl boyunca hiçbir ödeme talep edilmez. İşlem fiziki evrak ile elden yapılıyorsa Türk Patent ve Marka Kurumu'nun banka hesabına ödeme yapılmalıdır. Fiziki olarak ödenen Marka Tescil Ücreti tutarı 990 TL'dir.
Bu görüşümüzü kanuni bir temel dayandırmak gerekirse; Sınai Mülkiyet Kanunu madde 4 hükmünde, kimlerin marka tescil başvurusu yapabileceği düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre Türk vatandaşları herhangi bir şirket kurmaksızın marka tescil başvurusu yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri