SMK m.5/1-ç hükmüne göre 'Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da daha önceki tarihte tescil başvurusu yapılmış marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer işaretler' marka olarak tescil edilemez.
m. 5/1- (ç): Aynılık, başvuruya konu işaretin daha önce tescil edilmiş (veya başvurusu yapılmış) marka ile bire bir aynı olması anlamına gelirken ayırt edilemeyecek kadar benzerlik, markaların özdeş olmamalarına karşın ortalama tüketici nezdinde aynı marka olarak algılanmasını ifade etmektedir.
C işareti, diğerlerinden daha farklı olarak kullanılmaktadır. Bu sembol, eser niteliğinde sayılan ürün ve hizmetler için kullanılmaktadır. İşaret anlamını “copyright” kelimesinden almaktadır. Bu işaret için 'telif hakkı simgesi' de denilebilir.
Bilindiği üzere 35.05 sınıfı, aslında kime ait olduğuna bakılmaksızın, başkasına ait markayı taşıyan veya kendisine ait markayı taşıyan malların, öyle veya böyle bir araya getirilerek satışa sunulduğu bir hizmet modelini kapsar.
Marka tescil sınıf kodları; 34. Sınıfa kadar olanlar üretim yapan markaların marka tescil işleminde seçecekleri marka sınıfları içerisindedir. Marka sınıfları içerisinde 35. Sınıf dahil 45. Sınıfa kadar devam eden maddeler ise hizmet alanında çalışan firmaların marka tescil işleminde başvuru yapması gereken alanlardır.
İlgili 17 soru bulundu
1.Sınıf: Sanayide, bilimde, fotoğrafçılıkta, tarımda, bahçecilikte ve ormancılıkta kullanılan bir kimyasal, gübre ve toprak, işlenmemiş sentetik reçineler ve işlenmemiş plastikler, söndürme maddesi ve kırtasiye dışı, tıbbi ve ev kullanımı için yapıştırıcıları örnek verebiliriz.
Marka tescil sınıfı toplam 45 sınıftan oluşmaktadır. Bu 45 sınıfın içerisinde yer alan 34 sınıf mallardan yer almaktadır. Geriye kalan 11 sınıfta ise hizmet sınıflarına yer verilmiştir.
Ev tekstil ürünleri, perde, örtü, nevresim, yorgan, havlu gibi ürünler için 24. Sınıf tescil sınıfı iken, iç çamaşırı, çorap, şal, bandana, eşarp, kemer gibi ürünleri üretenler ise 25. Sınıfta markalarını tescil ettirmelidir.
Marka tescili marka işaretinin (logo vb.) yasal olarak güvence altına alınmasıdır. En temel amacı markanın 3. kişiler tarafından herhangi bir amaçla kullanılması engellemektir. Marka tescili sayesinde marka işareti sahibi dışında hiç kimse tarafından herhangi bir sebeple kullanılamaz.
Ç HARFİ Zevk ve keyif düşkünü kişilikleri temsil eder. Partneriniz tarafından sürekli el üstünde tutulmak istersiniz. Cinsel hayatınızın hareketli olmasını istemenize rağmen bu konuda oldukça seçicisinizdir.
R işareti, markanın tescil sürecinin tamamlandığını ve marka ile ilgili hukuki hakların alındığını gösteren uluslararası bir işarettir. C işareti ise, eser niteliğinde olan ürün ve hizmetler için kullanılan bir simgedir.
ÜRÜNLERDEKİ R, TM VE © İŞARETLERİ NE ANLAMA GELMEKTEDİR? "Müseccel Marka tescil"; edilmiş ve tescilli olarak korunan marka anlamına gelmektedir. ® işaretinin açılımı "Register" olarak okunmakta ve "Tescillidir" anlamında mal ve hizmetlerde marka yanında kullanılmaktadır.
-Ancak,657 sayılı Kanun uyarınca memurlarının ortak olabildikleri anonim ve limitet şirketler adına marka tescilleri mümkün bulunmaktadır.
Hiçbir şey olmaz. Her sabah yine dükkanınızı açabilir, müşterilerinize verdiğiniz hizmeti vermeye devam edebilir, şu an yaptığınız ne varsa aynen yapmaya devam edebilirsiniz. Teknik olarak markanızı tescil ettirmeye hiç ihtiyaç yoktur.
Sonuç Olarak. Marka tescil başvurusuna konu edilen isim/adlandırmanın il veya ilçe adı içermesinde kural olarak tescile engel bir durum söz konusu olmaz.
E-ticaret (web üzerinden online veya katalog, broşür üzerinden satış) amacıyla kullanılan işaretlerin marka olarak tescil edilmesi için uygun sınıf 35. Sınıftır.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
Marka Tescil Kriteri Nelerdir? Marka tescilinde en önemli unsur markaya konu olan işaretin ayırt ediciliğidir. Ayırt edicilik marka tesciline konu olan isim, işaret veya şeklin başvuru tarihinden önce marka başvurusu yapılmış diğer tescilli markaların mal ve hizmetlerden bariz bir şekilde farklı olması kriteridir.
Sinai Mülkiyet Kanunu 5/1-a maddesi kapsamında bir markanın başkası tarafından kullanılması ve tescilinin önleme yetkisi, tescil kapsamında bulunan mal/hizmetlerle aynı veya aynı tür mal/hizmetlerle sınırlıdır. Bu sınırlandırma öğretide “Sınıflandırma İlkesi” olarak da adlandırılmaktadır.
Bilimsel ve sınai inceleme, araştırma hizmetleri; mühendislik hizmetleri, mühendislik ve mimari tasarım hizmetleri, kalite ve standart belgelendirme amaçlı mal/hizmetlerin test edilmesi.
Ticari Marka
Bir firmanin üretimini veya ticaretini yaptığı mallarını, diğer firmanın mallarından ayırt etmeye yarayan marka türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri