Zecir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Yaptırmama, yasaklama. Zorlama.
Anlamı: "Hakir," "aşağı," veya "değersiz" anlamına gelir. Bu kelime, bir şeyin veya kişinin düşük statüde, önemsiz veya değersiz olduğunu ifade etmek için kullanılır. Örnek Cümle: Hiç kimse başkalarını hakir görmemeli, herkes eşit değerdedir.
Zebil sözcüğü TDK'ya göre zayıf, yoksul ve perişan anlamlarına sahip olan bir kelimedir.
Zelil olmak deyimi de TDK'de açıklanmaktadır. Zelil olmak demek hor görülmek ve aşağılanmak anlamına gelmektedir. Bu söz kalıbı genellikle kişilerin hor görüldüğü ve aşağılandığı durumlarda dile getirilir.
Cız TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Çocuk dilinde ateş
İlgili 19 soru bulundu
Türk Dil Kurumu'na göre Zeycan isminin anlamı şöyle; Candan, cana yakın.
Vecd, vecit ya da ekstaz, kimi sözlüklerde «ruhun dünyevi gerçeklikten kurtulduğu kendinden geçme ve coşkunluk hali» olarak tanımlanmakta olup, kişinin bilinci ve hafızası yerinde olmakla birlikte kendisine (dünyevi-fiziksel varlığına, duyumlara) ilişkin hiçbir algılamasının olmadığı ve kişinin tümüyle kendisi ...
Sözlükte “zayıf, âciz ve itibarsız olmak, aşağılanmak, yenik düşüp boyun eğmek” anlamındaki züll kökünden türeyen zillet bir kimsenin başkaları karşısında bedensel, psikolojik, ekonomik, sosyal statü vb. yönlerden zayıflığını ve etkisizliğini ifade eder.
Zillet kelimesi ise boyun eğmek, zayıf olmak, hor ve hakir olmak gibi manalara gelmektedir.
Zilyetlik ya da zilliyet; bir kişinin bir mal üzerindeki hakimiyetini tanımlayan emlak kavramıdır. Bu kavram açısından söz konusu malın taşınır ya da taşınmaz oluşu önemsizdir. Mal sahibinin kullanım durumuna bakılmaksızın mülk sahibinin mal üzerindeki hakimiyet hakkına zilyetlik denir.
Türk Dil kurumuna göre zembil kelimesinin sözlük anlamı hasırdan örülmüş kulplu torba olarak kabul edilmektedir. Zembil kelimesinin diğer anlamı ise eşyaları veya gıdaları taşımak amacıyla kullanılan kenarlarında kulpları bulunan sepet veya küfe anlamına gelmektedir.
Nitekim elbiz, ilbis ve ilbiz sözcüklerinin ağızlardan derlenen karşılıkları arasında (TDK 2009b: 1704; TDK 2009c: 2519) “şeytan, cin, düşman” (Gaziantep, Gümüşhane, Niğde) da vardır.
Sebil etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bolca vermek, dağıtmak.
Ahrar, köle olmayan özgür bireyler demektir. Arapça kökenli bir sözcüktür. “ahrar” hür olanları, Hür-azatlı, özgür azad edilmiş kişileri ifade etmektedir. Tarihte Ahrar sözcüğü ilk olarak “Tezkiret-ül Evliya: Gönül kibrit-i ahmer gibi bulunmaz olmuşdur.” Adlı eserde yer almış bulunmaktadır.
Sıcak esen rüzgâr. Harûrî (ﺣﺮﻭﺭﻯ) sıf. (nispet eki -і ile) Sıcaklıkla ilgili.
Rafine Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Kristalleştirme, Damıtma Gibi Ayırma Yöntemleriyle İstenmeyen Maddelerden Arındırılmış (Yağ, Petrol Vb.)
Melun kelimesinin sözlük anlamı lanetlidir. Bu kelime halk arasında, pis, alçak ve mundar manasında da kullanılır.
Kendinden sıkça söz ettiren ve duyulan Zillet kelimesi vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Zillet; kişinin kendini küçük görmesi, başkalarının kendinden daha üstün olduğunu düşünmesi anlamına gelmektedir. Kelime anlamı açısından zayıf veya üstün her bireyi kendinden yukarıda görmesi ve elini öpmesi durumudur.
Arapça olan tamah kelimesi, dilimizde de aynı anlamda, doymazlık, çok arzu etme, hırs, aç gözlülük olarak tarif edilmektedir.3 Kur'ân-ı Kerîm'de geçmeyen kanâat kelimesi; sahip olduğuyla yetinmek, başkalarının sahip olduklarına göz dikmemek gibi manalar içerir.4 Sûfî gelenek içerisinde de tamah ve kanâat önemli ...
Nefs-i emmare kötülüğü emreden ve bundan zevk alan nefise verilen isim. Nefis tezkiyesi kademelerinden ilkidir. İlk kademede nefsin temizliğine henüz başlandığı için nefiste bütün 19 afet mevcuttur. Onun için bu kademede nefis henüz arınmadığı için kötülüğü emreder.
İzzetinefis, kişinin kendine duyduğu saygıyı ve gücünü ifade eder. İzzetinefis TDK'ya göre şu anlamlar için kullanılır; - Öz saygı, - Kişinin kendine gösterdiği değer.
Nefs, kendisinden zuhur eden misalî ve hissî varlıklara yetkinlik vermeye ve onları yönetmeye yöneliĢi açısından ise, “küllî nefs” diye adlandırılır.
Bu anlamda mücerred, “dünya ve âhiret kaygısını bir yana bırakıp Allah'a gönül veren ve sadece O'na bağlanan derviş” demektir.
Arapça kökenli sözcüklerden biri olan mütereddit, tereddüt kelimesinden türetilmiştir. Tereddüt, bir şeyi yapıp yapmama konusunda emin olamamak ve bocalamak anlamına gelir. Mütereddit kelimesinin sözlük anlamı ise kararsız ve tereddütlüdür.
TEVÂCÜD. (ﺗﻮﺍﺟﺪ) i. (Ar. vecd “istediği şeyi bulmak, şiddetle sevmek”ten tevācud) tasavvuf. Vecde gelmek, vecd hâline erişmek için gayret gösterme veya vecde gelmiş gibi davranma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri