Marmaray Japonların finanse ettiği bir projedir. Dolayısıyla Marmaray, Ayrılıkçeşme ile Kazlıçeşme arasında yapılan 13.6 kilometre uzunluğundaki hattır, batırma tünelle banliyö hattıdır ikisinin toplamıdır.
Dünyanın en büyük ve önemli projelerinden Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyetin ilanının 90. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla ...
Marmaray'ın açılışı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve yabancı konuk devlet adamlarının hep birlikte kurdela kesmesiyle resmen yapıldı. 2004 yılında yapımına başlanan Marmaray projesi kapsamında tünel bölümü olmak üzere bazı istasyonlar kısmen hizmet vermeye başladı.
Tarihçe. Tünelin parçalarını batıran bir mavna, 2007. İstanbul Boğazı'nın altından geçecek bir demiryolu tüneli düşüncesi ilk kez 1860'lı yıllarda Sultan Abdülmecid tarafından dile getirildi. Proje ilk olarak II. Abdülhamid döneminde tasarlanmıştır.
Uzunlukları 98,5 metre ile 135 metre arasında değişen 11 tünel parçasının birleştirilmesiyle Boğaz'ın altında 1,4 km uzunluğunda batırma tüp tünel inşa edildi. Tüneller en derin oldukları noktada deniz seviyesinin yaklaşık 58 metre altından geçiyor.
İlgili 41 soru bulundu
2004 yılında yapımına başlanan Marmaray projesi kapsamında bazı istasyonların açılışı bugün yapılıyor. Marmaray ile İstanbul Boğazı'nın iki yakasındaki Üsküdar ve Sirkeci ise denizin altından, yere batırma tekniğiyle inşa edilen tüp geçitle birbirine bağlanıyor.
Marmaray BC1 Demiryolu Projesi – Boğaz Tüp Geçişi, Tünel ve İstasyonlar. Proje, Nurol İnşaat'ın içinde yer aldığı Türk-Japon Ortak Girişimi tarafından gerçekleştirilmiştir.
Yüzyılın projesi olarak adlandırılan ve dünyanın en derin batırma tüp tüneli olan Marmaray, küresel ısınmadan ve olası tsunamiden etkilenmeyecek, istanbul'da meydana gelebilecek 7.5 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olacak.
Ayrılıkçeşme istas- yonunda başlayan tüneller Üsküdar istasyonundan geçtikten sonra Boğaz'ın altına giriyor. Avrupa yakasındaki ilk istasyon Sirkeci'de. Tüneller Yenikapı istasyonundan geçtikten sonra Kazlıçeşme'de son buluyor.
6461 sayılı yasa gereği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ya da kısaca TCDD, Türkiye'deki demiryolu altyapısını yapan, trafiğini düzenleyen, kontrol eden kamu kurumudur. Marmaray istasyonları TCDD'ye bağlıdır.
Böylece 2006 yılında İhaleyi 650 milyon € bedelle kazanan firma grubunun (Ortak Girişim) AMD (Alstom-Marubeni-Doğuş) olduğu belli olur. 2007 yılında da sözleşme imzalanarak yer teslimi yapılır.
Marmaray işletmeciliğinde 34 adet 10 vagonlu, 20 adet 5 vagonlu olmak üzere toplam 54 adet tren setinde 440 vagonluk araç filosu bulunuyor. 10 vagonlu trenlerde 3 bin 56, 5 vagonlu trenlerde ise 1.637 adetlik yolcu kapasitesiyle ve günlük 287 seferle toplam 877 bin 72 adetlik yolcu kapasitesi sunuluyor.
Trenlerin 100 tanesi Güney Kore'de, geri kalan 340 tren Sakarya'daki Hyundai fabrikalarında üretilecek ve teslimatları 2014 yılında tamamlanacak. 10 vagon olarak dizayn edilecek trenler 3 bin 200 yolcu taşıyacak.
Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), 2009 yılında Avrasya Tüneli'ni gerçekleştirmek üzere kuruldu. ATAŞ, Avrasya Tüneli Projesi'nin finansman, inşaat ve yaklaşık 25 yıl boyunca işletmesinden sorumludur. Türkiye'den Yapı Merkezi ve Güney Kore'den SK E&C şirketleri, ATAŞ'ın iki eşit ortağıdır.
Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlıyor. İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet veren Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.
Yüzyıllık tasarım ömrüne sahip olan Marmaray, 9 şiddetinde depreme dayanıklı ve 2 dakikalık tren işletme aralığına uygun dizayn edilmişti.
Boğaz geçişi 11 adet ve uzunlukları 98,5 – 138 metre arasında değişen tüp elemanların batırılıp birleştirilmesi ile sağlanmaktadır. 56 metre derinlik ile bu tüneller dünyada en derin batırma tünel ünvanına sahip olup, 10 büyüklüğünde depreme dahi dayanıklı olarak imal edilmiştir.
Marmaray makinisti ve BTS Genel Sekreteri Hasan Bektaş`a göre asıl tehlike, denizin altındaki tüpte bir sızıntı olursa yaşanır. Bektaş, "Marmaray`ın denizin altındaki tüp kısmında herhangi bir su sızıntısı yok. Ancak kara hatlarında su sızıntıları olabiliyor. Ama bu risk oluşturacak bir düzeyde değil" açıklaması yaptı.
1. Marmaray nedir? İstanbul'un iki yakasındaki demiryollarını, Üsküdar ve Sirkeci arasında yapılan tüp tünelle birleştiren ve şehre 76 kilometre uzunluğunda bir metro kazandıracak olan ve 29 Ekim'de açılan projedir.
3 katlı kesimin uzunluğu 6,5 kilometre
Üç katlı tünel kesiminin çapı 16,8 metre, deniz yüzeyinden derinliği 110 metre, geçtiği bölgede boğaz su derinliği 60-65 metre olacak.
Marmaray 25 bin volt kullanır. 34 bin beş yüz voltluk herhangi bir şebekeden kabloyla alınır.
Marmaray, teknik olarak denizin içine yapılmadı.
Tünel, denizin içinden değil denizin altındaki kara parçasının içinin oyulması ile yapıldı. Yani Marmaray'da seyahat ederken gördüğümüz betonların arkasında Marmara denizi değil, bu denizin tabanındaki kara parçası görünüyor.
Marmaray'ın en derin istasyonu da Sirkeci. Avrupa'nın en uzun yürüyen merdiveni burada. 63 metre ve bir kademe bir kademe de üste devam ediyor yani Valilikten giriyorsunuz ta deniz seviyesine kadar aşağı iniyorsunuz; deniz seviyesinin de altına iniyorsunuz. Yani tam olarak 70-80 metre derinliğe iniyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri