Başka bir gök cismi kokusunun ilk elden tek açıklaması, Ay tozunun kullanılmış barut gibi koktuğunu iddia eden Apollo astronotlarından gelmişti. Merkür çok seyrek bir atmosfere sahiptir ve bu nedenle çok fazla kokusu yoktur. Uranüs'e çok benzeyen Venüs ve Mars ise önemli miktarda yumurtamsı hidrojen sülfür içerir.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nundan astronot Peggy Whitson, 2002'de CNN'e verdiği röportajda uzayın kokusunu şöyle betimlemişti: Ateşlendikten hemen sonra bir silahtan gelen kokuya benziyor. Astronotlar kokuyu barut, kurutulmuş biftek, ahududu ve rom karışımı olarak tarif ediyor.
Allamandola, zengin karbon ve düşük oksijen içeren güneş sistemimizin özellikle keskin kokulu olduğunu söylüyor: “Tıpkı bir arabayı oksijenden mahrum bıraktığınızda siyah is görmeye ve ağır bir koku almaya başlamanız gibi.” Ancak oksijen yönünden zengin yıldızlar, kömürlü bir ızgarayı andıran aromalar barındırıyor.
JUPİTER'DE BADEM KOKUSU VAR
Bazı bölgelerde yüksek konsantrasyonlarda amonyak bulunması bu katmanların temizlik deterjanı gibi kokmasına sebep olurken, bazı katmanlarda hidrojen sülfür bir tür çürük yumurta kokusu oluşturuyor ve bazı katmanlarında bulunan hidrojen siyanür ise badem gibi kokuyor.
Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithafen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için "Kızıl Gezegen" de denir.
İlgili 20 soru bulundu
Dünya'da bir gün 24 saat iken, Mars'ta bir gün 24 saat 39 dakika. Bu iki gezegen arasındaki en benzer noktalardan biri. Dünya'da en düşük sıcaklık eksi 88 derece en yüksek sıcaklık 58 derece. Mars'ta en düşük sıcaklık eksi 140, en yüksek sıcaklık ise 30 derece.
Mars, Dünya'nın yarısı kadar olan soğuk bir çöl gezegenidir.
Merkür çok seyrek bir atmosfere sahiptir ve bu nedenle çok fazla kokusu yoktur.
Geçtiğimiz günlerde kokusunun sırrı keşfedilen Uranüs'ün çürük yumurta gibi koktuğu söyleniyor. Bu kötü kokunun sebebi ise hidrojen sülfür isimli zehirli bir gaz.
Jüpiter veya Erendiz (Müşteri), Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devi sınıfına girmektedir.
Çoğu gezegen, çok uzun zaman boyunca var olabilir; ancak sonsuza kadar yaşayamaz. Aç yıldızlar ve hiddetli komşu gezegenler bir gezegeni tamamen parçalarına ayırabilirken; çarpışmalar ve aşırı volkanizma, yaşanabilir bir gezegenin suyunu buharlaştırarak yaşamı tamamen yok edebilir.
Uluslararası Astronomi Birliği'nin tanımına göre Güneş sisteminde sekiz gezegen bulunmaktadır. Güneş'e olan uzaklıklarına göre sıralandığında Merkür, Venüs, Dünya ve Mars olmak üzere dört karasal ve onların ardından Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün olmak üzere dört dev gezegen bulunmaktadır.
Toluen ve etil benzen tatlı bir koku yayarken benzaldehit ve furfural bileşikleri bademi andıran bir koku yayıyor. Etil hekzanol ise çiçek kokusunu andıran bir kokudan sorumlu. Hepsi zamanla bir araya geldiğinde ise eski kitaplardan aldığımız ve tatlı olarak nitelendirdiğimiz koku ortaya çıkıyor.
Esasen uzayda her yönde Büyük Patlama'dan arta kalan ışık vardır. Ancak evrenin genişlemesi sebebiyle, kozmik mikrodalga artalan ışıması olarak adlandırılan bu ışığın dalga boyu uzamıştır. İnsan gözü, ışık tayfının mikrodalga kısmında kalan artalan ışımasını algılayamaz.
Uzayın Rengi: Kozmik Latte. Tüm bu bilgilerden sonra, uzayın siyah gibi gözükme nedeni çok daha anlaşılır olacaktır: Uzay siyahtır, çünkü uzayın kendisi bir ışık kaynağı değildir, dolayısıyla uzayın kendisinden gözümüze herhangi bir ışık gelmiyor ve bu durumu beynimiz de bu bilgiyi "siyah" olarak algılıyor.
Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter.
Uranüs küçük kayalık merkezinin üstündeki su, metan ve amonyak sıvılarından oluşur. Atmosferi Jüpiter ve Satürn'de olduğu gibi hidrojen ve helyumdan oluşmuştur. Ayrıca metanda içerir. Uranüs'e mavi rengi veren madde metandır.
Hatta 2005'te keşfedilen Eris adlı cismin, Plüton'dan daha büyük olduğu sonucuna varılmıştır. Tüm bunlardan sonra Plüton, 2006 Prag'da gerçekleştirilen Uluslararası Astronomi Birliği toplantısında gezegenlikten çıkarılmış ve cüce gezegen sınıfına koyulmuştur.
Yani Uranüs Güneş'e, Neptün'den bir hayli yakın olduğu halde mavi komşusundan daha soğuktur. Evren'in temel yasalarından biriyle (Isı kaynağına yaklaştıkça ısınma artar.) çelişen bu durumu gökbilimciler, Uranüs'ün atmosferinin kaotik yapısına ve gezegenin anormal oryantasyonuna bağlamaktadırlar.
Merkür. Neredeyse hiç atmosferi olmayan Merkür, yüksek demir içeriğine sahiptir. Güneş'e olan yakınlığı nedeniyle her ne kadar gözlemlenmesi zor olsa da, incelemelerde koyu gri bir renkte olduğu belirtilir. Merkür'ün yüzeyi, görünüşte Ay'ın yüzey görünümüne oldukça benzerdir.
NASA'daki atış poligonunda saniyede 5 km hızla giden mini roketlerle ay kayalarına benzeyen bazalt parçacıklarını vurdular. Eğer bazalt kaya toz şekerle kaplandıysa darbe etkisiyle eriyor ve karbona dönüşüyor ve yüzeyi karbonlu bir “boya” ile siyaha boyanıyor.
Buna karşılık Merkür'e gelen yoğun Güneş ışınları, ince atmosferden kolaylıkla kaçarak uzaya saçılır. Bu nedenle Merkür, Venüs'ten daha soğuktur.
Dolayısıyla her ne kadar O2 bulunuyor olsa da karbondioksit halinde bulunduğundan dolayı, orada havadan direkt nefes almak diye bir şey olmayacak ve Mars'ta yaşayanlar dışarı çıkarken sürekli oksijen maskesi takmak zorunda kalacaklar.
Hakemli bilimsel dergi Science Advances'ta yayımlanan araştırma, yaklaşık 400 bin yıl öncesine kadar Mars'ta kar yağdığını veya don olduğunu ortaya koydu. Bulgulara göre, 1,4 milyon ila 400 bin yıl önce kum tepelerindeki tuzlar, düşük sıcaklıklarda karın erimesine neden oldu.
NASA, Mars'ta oksijen üretmeyi başardı: Bir insan üç saat nefes alabilir. NASA, tarihte ilk kez Mars'taki karbondioksiti ayrıştırarak oksijen üretmeyi başardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri