Martıların depremleri hissedip hissetmedikleri konusunda kesin bir bilimsel kanıt yoktur. Ancak, martıların deprem öncesi davranışlarında değişiklikler gözlemlendiğine dair birçok rapor vardır.
DEPREMDEN 45 DAKİKA ÖNCE ANORMAL DAVRANMAYA BAŞLADILAR
Aylar boyunca izlenen hayvanların, yakınlarda tespit edilen sekiz büyük depremin yedisinden önce, 45 dakikadan fazla bir süre boyunca alışılmadık derecede hareketli oldukları görüldü.
Deprem de sismik titreşimler aracılığı ile ortaya çıkan bir doğal afet olduğu için kedilerin depremi insanlardan daha önce hissedebileceğini söylemek mümkün.
Bu doğru değildir. Hiçbir yılan durduk yere insana saldırmaz ve ısırmaz. Yılanların duyma özelliği yoktur. Ama yerdeki titreşimleri algılayabildiklerinden dolayı kendisine yaklaşmakta olan bir insanı çok öncesinden hissederek bulundukları noktadan uzaklaşmaya çalışırlar.
Bir köpek, deprem başladığında endişeli huzursuzluk sergileyebilir, titreyebilir veya sakinliğini kaybedebilir. Bazı köpekler titreşimleri algıladığında havlayabilir veya uluyabilir. Ayrıca, panik ve kaçma eğiliminde olanlar da vardır. Bununla birlikte, bazı köpekler depremi hissetse bile nispeten sakin kalabilirler.
İlgili 21 soru bulundu
Hayvanların deprem dalgaları gelmeden saniyeler önce küçük ön şokları algılayabilecek donanıma sahip oldukları bilgisine dayanan vatandaşlar ötücü kuşlara yöneldi. Başta muhabbet kuşları olmak üzere birçok ötücü kuşun deprem gelmeden dakikalar önce çırpınarak telaşlandıkları ve aşırı ses çıkardıkları söyleniyor.
ATLAR Atlar ve inekler, depremi önceden hisseden büyükbaş hayvanlardan. Atlar ve inekler, deprem öncesi huysuzlaşıyor, tepinmek gibi saldırganlık gösterilerinde bulunuyorlar. YILANLAR Bilim adamları, deprem öncesinde yılanların yuvalarını terk ettiklerini belirlediler.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
İtalya'da yapılan bir çalışmada köpeklerin 12 saat öncesine kadar sismik aktiviteyi hissedebildikleri ve bunun sonucunda havlama, sızlanma, huzursuzluk gibi anormal hayvan davranışları sergiledikleri görülmüştür.
Araştırmalara göre hayvanlar hassas duyu organları sayesinde deprem gibi yüksek gerilimli frekansları insanlara göre daha önceden hissedebiliyorlar.
Sonuç olarak; köpeklerin deprem gibi can ve mal kaybı olarak etkisi büyük bir afeti hassas duyu organları sayesinde önceden sezinleyerek tepki verdiği ve alışılmışın dışında hareketler sergilediği görülmektedir.
Hayır. Ne "biz" ne de diğer bilim insanları bir depremi tahmin edemedi. Bunun bir yolu yok. Öngörülebilir gelecekte "depremlerin önceden tahmin edilmesini" de beklemiyoruz.
Duyu organları insanlara göre daha farklı işleyen hayvanlar, bazen insanların duyamadığı frekanstaki sesleri duyabilmekte ve buna yönelik tepkiler verebilmektedir. Muhabbet kuşu, karga, martı, köpek, kedi ve balıklar, deprem öncesinde tepki gösterme yetisine sahip canlılardır.
Boğaziçi Üniversitesi - Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Hemen hemen hiç hissedilmez . Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler.
Tarihi kaynaklar ortaya koydu: Sülün kuşları, depremi bir saat öncesinden hissedebiliyor.
Deprem anında yaşadıkları panik, telaş, tedirginlik kalıcı olabilmekte, sonrasında da bu davranışları devam ettirdikleri görülmektedir. İştah kaybı, aşırı miyavlama, hırçınlık gibi davranışlar görülse de tam tersi bazı kedilerde ise aşırı sakinlik, sahibine aşırı bağımlılık, fazlaca sevilme isteği de görülmektedir.
Köpeklerin davranışlarında sürekli olarak saklanma eğilimi, endişeli olma, uzun süren havlama ve uluma, yeri kazma, havayı koklama gibi davranışlar da depremi hissettikleri yönünde yorumlanmaktadır.
Kamera kayıtlarına bakıldığında kedilerin huzursuzluğunun başladığı an ile depremin başladığı an arasında tam 10 saniye var. Bu görüntüler, hayvanların depremi saniyeler öncesinden hissettikleri yönünde öne sürülen teorileri destekler nitelikte.
Okul öncesi dönemde (6 yaşa kadar) çocuklar, herhangi bir olumsuzlukta olduğu gibi deprem için de kendisini sorumlu tutar. “Ben yaramazlık yaptığım için oldu, annemi babamı üzdüğüm için oldu, vb” şekilde yaşadığı durumu açıklarken; okul çağı çocukları bu olayın, doğal bir afet olduğunu ve nedenlerini anlayabilir.
Biyolojik olarak nohut olan yere yılanlar gelmez. Sarımsak asılması gibi şeylere gelmez, yılan kokudan hoşlanmaz. Bunları yaptığımız zaman biyolojik olarak mücadele etmiş oluruz. Yılanı yiyen leylekler, sulak alanlar yok edilirse leylekler gelmezse bu gibi sorunlarla daha çok karşılayacağız.
Birçok klibe, filme ve tanıtım destinasyonuna da konu olan evlerin mavi boyaları akrepleri, yılanları evlerden uzaklaştırırken turistleri ise bu renkleri ile cezbediyor. Mavi pencereli beyaz evlerin vazgeçilmezi ise bahçesine dikilen begonvilleri, fesleğeni ve kapı önüne gömülen nazar boncuğu oluyor.
Mongoose isimli bu hayvan yılanların en büyük kabusudur. Firavun faresi olarak da bilinen bu hayvanını anavatanı Hindistan'dır. Yılan ve firavun faresinin karşılaşmalarında sürpriz bir sonuç çıkmadığı sürece kazanan hep firavun faresidir.
HAYVANLAR P DALGALARINI HİSSEDEBİLİYOR
P dalgalarını, zemini yuvarlanma hareketiyle sarsan daha güçlü ikincil veya S dalgaları takip ediyor. Konuya ilişkin USGS kılavuzunda "Çok az insan deprem kaynağından en hızlı ilerleyen ve daha büyük S dalgasından önce gelen daha küçük P dalgasını fark eder.
Deprem tahmincisi karıncalar
Karıncalar üzerinde yapılan bir araştırma, bu küçük canlıların 2''den büyük depremleri önceden algılayıp yuvalarının dışına çıktıklarını ortaya koydu.
Depremin etkisini algılarımız kadar hissediyoruz. Örneğin; açık havada hareket halinde olan birisinin algısını bozacak çok unsur olduğu için depremi hissetmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri