Marul tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları yapılır.
Marul Ne Zaman Ekilir? Marul tohumları genellikle ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilir. Yüksek sıcaklıklar marulun "saplanmasına" neden olabilir. Bu da bitkinin çiçek açmasına ve erken tohum üretmesine aynı zamanda da yaprakların acılaşmasına neden olabilir.
Marul Hasadı
Genel bir kural olarak, ekim işleminden hasada kadar (çeşide bağlı olarak) 65 ila 130 gün gerekir. Çoğunlukla, dikim işleminden 30 ila 70 gün sonra hasat edilebilir.
Maydanoz ocak-eylül arası ekilebilir bir bitki olsa da en uygun ekim zamanının mart sonu-nisan başı olduğunu unutmamalısınız. Maydanoz farklı koşullarda yetişebilen, oldukça uyumlu bir bitki. Ocak ayından eylül ayına dek, yani yılın büyük bir kısmında ekimi yapılabiliyor.
Roka, Şubat, Haziran, Temmuz, Mart, Nisan, Ekim, Kasım ve Eylül aylarında ekimi yapılan bir bitkidir. Çok sıcak ve çok soğuk yerlerde ve bölgelerde değil daha çok ılık yerlerde yetişirler. Roka yetişmesi için toprağın ortalama sıcaklığı 18 derece olması gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
B) Marul tohumları geniş ölçüde bir de kış sonunda ekilir. Bu mevsimde toprak çoğunlukla soğuk ve ıslaktır. Henüz don ve kırağılarda sona ermemiştir. Bu nedenle bahçıvanlar marul tohumlarını ılık veya soğuk yastıklara ekerler.
Marul, bir kış mevsimi sebzesidir. Sonbahar mevsiminin kasım ayında ilk hasat başlar ve kış mevsiminin şubat ayının sonlarına doğru marul hasadı biter. Marul En Taze Hangi Ayda Markette Olur ve Bulunur?
Marul yetiştiriciliği, evde balkonda ve bahçede kolaylıkla yapılabilir. Marul serin ve fazla güneş almayan ortamı seven bir bitkidir. Yaz aylarında hafif gölgede diğer zamanlarda güneşe koyabilirsiniz. Kullanacağınız toprak gübreli olursa marul daha hızlı bir büyüme gerçekleştir.
Dereotu tohumu hem yaz aylarında hem ilkbahar aylarında hem de sonbahar aylarında dikilebilir. İlkbahar zamanı dereotu tohumunu ekmek hava koşullarına bağlıdır. Genel olarak 20 Nisan gününden sonra ekimi önerilir. Yaz ayları ekim için oldukça uygundur.
Salatalık Hangi Ayda Ekilir? Ferahlığı ile bilinen, kokusu ile kendine hayran bırakan salatalığı bahçenizde ya da balkonunuzda yetiştirmek istiyorsanız mart, nisan aylarında ekim yapabilirsiniz. Domates tohumunda olduğu gibi salatalık tohumu da düşük sıcaklıkta dikilmeye elverişli değil.
Azot, marul tarımında bitkilerin gelişimini tamamlaması için en önemli elementtir. Fakat azot uygulaması toplamda saf olarak 14 kg'ı geçmemelidir. Azot kullanımı dikimden önce 4 kg, ilk 30 gün içerisinde 5 kg ve hasattan 30 gün öncesinde 3-5 kg şeklinde uygulanarak verilmelidir.
TOPRAK İSTEKLERİ
Yüzeysel köklü olduğu için toprağın 20-30 cm lik üst kısmının yeterli besin maddesi içermesi gerekir. Toprak besin maddeleri ve organik maddece zengin olmalı, su tutma kapasitesi yerinde olmalıdır. pH: 6.0-7.0 arasında olmalı, 6.0 'nın altında olduğu durumlarda toprağa kireç ilavesi yapılmalıdır.
Bir tarlada marulu yılda en iyi 3 kere ekersiniz. Bu sistemde 6-7 hasat elde etmek mümkün" diyor.
Domates, biber, patlıcan, salatalık, acur, marul, karnabahar, pırasa, brokoli, bamya, kavun, karpuz, kabak gibi tohumlar direkt toprağa ekilebildiği gibi, viyollerde çimlendirilip sonrasında dikim yapılacağı toprağa da alınabilir.
Tere; ilkbaharda daha iyi yetiştiği için tohumunun bu mevsimde ekilmesi tavsiye edilir. 1. Tohumları bir gece suda veya nemli bir bez içinde bekletin. Tere tohumlarının bir gece boyunca suda veya nemli bir bez içinde bekletilmesi çimlenme oranını arttıracaktır.
Eğer daha hızlı ve kesin sonuç almak istiyorsanız doğrudan fide kullanmanız işlerinizi kolaylaştıracaktır. Aynı şekilde dilerseniz kök kısmını düzgün bir şekilde ayırdığınız marulların bu kök kısımlarını da tıpkı bir fide gibi değerlendirerek yeniden çoğaltma işlemi yapabilirsiniz.
Maydanoz bitkisi, ılıman havaları sever. Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz. Kasım ayından sonra ekilen tohumlar soğuk kış şartlarına karşı dayanmayabilir. Bu yüzden mart ayından itibaren ekim yapmanız önerilir.
Çimlenmesini 21 günde tamamlamaktadır. Yetiştiricilikte tarla seçimi çok önemlidir. Maydanoz üretimi yapılacak tarla tek ve çok yıllık yabancı otlardan mutlaka temiz olmalıdır. Üretim yapılacak tarla mümkünse 1-2 yıl önceden maydanoz üretimine hazırlanmalıdır.
tohumlar genelde 20 gün sonra çimlenir. 3. Dereotu müdahaleyi sevmez. Çapalamaya gerek yoktur. Kendi kendine daha iyi büyür.
Marul bitkisi azot, potasyum ve kalsiyum gübrelemesini çok sever. Özellikle ilk dönemde azot, sonrasında kalsiyum, hasada doğru ise potasyumlu gübreleme çok önemlidir. Eğer toprağınızın organik madde değeri yeterli ise çok rahat bir şekilde solucan gübresi veya gübre şerbeti ile üretim yapabilirsiniz.
Marul tohumunun ekilebilmesi için sonbahar, ilkbahar ya da yaz mevsimlerinin tercih edilmesi çok daha doğru olacaktır. Bu mevsimlerde ekilen tohumlar sağlıklı bir şekilde büyür. Tohumun kalitesi hasadı doğrudan etkileyen bir etmendir. Yani tohum ne kadar iyi olursa hasat veriminiz de o kadar iyi olacaktır.
Kıvırcık, göbek, yedikule gibi tüm bitkiler de bir marul.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Sonbahar. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 6-12 gündür.
Tohum ekimi
Saksımızın içine toprağı küçük parmağımızla 5-10 mm'den derin olmayacak şekilde eşeleyip içine üretmek istediğimiz bitkinin tohumunu/tohumlarını bırakıp tekrar nazikçe tohum deliğini kapatıyoruz. Bu şekilde tüm tohumları ektikten sonra bir spreyli (fısfıs) sulama şişesi ile toprağı suluyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri