Sebzeleri derin bir kabın içerisine alarak soğuk suda bekletebilirsiniz. Bu aşamada karbonatlı su kullanmanız da mümkündür. Marul, lahana ve kıvırcık gibi gıdaların yapraklarını ayırmayı ise unutmamanız gerekir. Sebze ve meyveleri temiz suyun altında iyice ovalayarak yıkayabilirsiniz.
Ilık suda bekletip, 1 litre suya 10 gram kadar İngiliz karbonatı da denilen bikarbonat koyarak, minimum 8 dakika bu çözelti içerisinde sebze meyveleri yıkamak ve ardından durulamak pestisit kalıntılarını gidermede en etkili yöntem olacaktır.
Bu nedenle alınan ürünlerin yıkanması çok önemli. Meyve sebzelerin sirke veya karbonatla yıkanması üründeki olası kimyasalları yüzeyden ayrıştırılabilir. Aldığınız ürünü durağan bir suya sirke veya karbonat ilave ederek bir süre beklettikten sonra akan suda yıkamak kimyasalların temizlenmesi açısından önemlidir."
Elle temasın olduğu meyve ve sebzelerin yüzeylerinin bir bulaş kaynağı olmasını önlemek için bu kısımların temizliğine de özen gösterilmesini tavsiye eden Bölek, "Meyve ve sebzelerin temizlenmesinde sirkeli su yerine karbonatlı su tercih edilmeli.
Sebzeleri öncelikle bir kabın içerisinde, soğuk duru suda bekletebilirsiniz. Bu arada marul, lahana gibi ürünlerin üst ve zarar görmüş yapraklarını ayırmayı unutmamalısınız. Ardından temiz suyun altında tüm sebze ve meyveleri, hafifçe ovarak yıkamalısınız.
İlgili 41 soru bulundu
Karbonat; güçlü kokuları ve biriken pislikleri azaltan organik bir üründür. Sağlığa, güzelliğe ve ev temizliğindeki etkileri inanılmaz bir maddedir. Sirke gibi evimizi temizlikte ve dezenfekte etmekte kullanılır. Karbonat, Banyo yüzeyinde kullanıldığında virüs ve bakterilerle savaşır.
Bunları da yine 1/3 oranında sirke ve su karışımı olan bir kapta ıslatmalısınız. Lahana, marul veya diğer yeşilliklerin, iyi temizlenmesi için yaprakları ayrılmalı. Sirkeli sudaki sebzeleri ovaladıktan sonra akan su altında durulayın.”
Elle temasın olduğu meyve ve sebzelerin yüzeylerinin bir bulaş kaynağı olmasını önlemek için bu kısımların temizliğine de özen gösterilmesini gerekiyor. Meyve ve sebzelerin temizlenmesinde sirkeli su yerine karbonatlı su tercih edilmelidir.
Üyesi Başak Gökçe Çöl uyardı: ''Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmek, mikropların tamamen öldürmez. Bu yüzden tüm meyve ve sebzelerinizi akan suyun altında veya karbonatlı suyun içerisinde bir süre bekleterek temizleyin.'' dedi.
4. Cildinizi yenileyecek tek şeyin karbonat olması çok güzel değil mi? Yüz için olan birçok peeling'in ana maddesi karbonattır. Bunun nedeni ise hem bakteri öldürücü yapıya sahip olması hem de suda kolay erimemesidir.
Elle temasın olduğu meyve ve sebzelerin yüzeylerinin bir bulaş kaynağı olmasını önlemek için bu kısımların temizliğine de özen gösterilmesini tavsiye eden Bölek, "Meyve ve sebzelerin temizlenmesinde sirkeli su yerine karbonatlı su tercih edilmelidir.
3) Karbonatlı Su
Bunlardan biri de karbonattır. Büyükçe bir kaba koyduğunuz meyve sebzelere üstünü örtecek kadar su ilave edin. Sonrasında suya 1-2 çay kaşığı kadar karbonat koyup 10 dakika beklemeniz yeterlidir. Son adım olarak yine temiz suyla durulama işlemi yapabilirsiniz.
Aralarında çok fark bulunmamaktadır. İngiliz karbonatında daha fazla alkali özellik görülmektedir. İngiliz karbonatında daha fazla alkali özellik görülmektedir. Karbonat olarak satın alınan ürünün kimyasal formülü sodyum karbonattı; İngiliz karbonatının formülü ise sodyum bikarbonattır.
"Meyve ve sebzeleri kabuğunu soyarak tüketin"
Çilek gibi kabuğunu soymanın söz konusu olmadığı meyvelerde ya da yeşil yapraklı sebzelerde suda bekletmek uygun bir yöntemdir. Bununla beraber yapılan çalışmalar tuzlu suyun, pestisitlerin uzaklaştırılması için duru sudan daha etkili bir yöntem olduğunu ortaya çıkarmıştır.
KARBONATLI SU
Bunun için de 1 litre suyun içerisine 1 çay kaşığı, 5 litre suyun içerisine ise bir tatlı kaşığı karbonat ekliyoruz. Meyve ve sebzeleri sirkeli ya da karbonatlı suda en az 15 dakika en fazla 30 dakika bekletmemiz gerekiyor. Ardından ise iyice durulamak önemli.
Karbonat, etkili bir temizlik malzemesidir ve yüzeylerdeki kir ve lekeleri çıkarır. Çamaşır makinesinde deterjan yerine kullanılabilir. Ayrıca bulaşık makinesinde de tercih edilebilir. Karbonat, fırın temizliğinde de kullanılır.
Karbonatlı su hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler içme suyu ve karbonattır. Bir litre içme suyunun içerisine bir çay kaşığı karbonat ekleyerek iyice karıştırın. Karbonatın eridiğinden emin olana kadar karıştırmaya devam edin. Erime işlemi tamamlanınca alkali suyunuz hazırlanmış olur.
Kabartma tozu kullanın: 30 gram kabartma tozu 3 litre suya karıştırarak meyve ve sebzelerinizi en az 15 dakika bekletiniz ve sonra suyla durulayınız.
Meyve, sebze ve yeşilliklerin, içine 1/3 oranında Torku Beyaz Sirke eklediğiniz bol suda yıkayarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Özenle seçtiğiniz bardaklarınız eskisi kadar parlak değil mi? Bardaklarınız bulaşık makinasından lekeli olarak mı çıkıyor? Torku Beyaz Sirke ile lekeli bardaklara son!
Sirke Karbonat ile Temizlik
Bu karışım ile fayansların arasındaki sararmış alanları kolayca temizleyebilir, fayans aralarının kirli görünümünden kurtulabilirsiniz. Ayrıca dibi tutan tava ve tencerelerinizi de bu karışımla temizleyebilirsiniz.
Fayansların arasındaki dolguları temizlemek için sirke-karbonat döküp fırçayla ovalayın. Fayansların arasında biriken siyah lekelerden kurtulmak için önce bu bölgelere karbonat dökün. Sonrasında üzerine sirke sıkarak ikisinin birbirine kavuşmasını bekleyin.
Karbonat bazik, sirke asidiktir ve karbonat ile sirkeyi bir araya getirdiğinizde çoğunlukla sodyum asetat elde edersiniz. Ayrıca tek olarak gösterdikleri etki de yok olur. Ayrıca sirke, karbonatın fazla köpürmesine neden olur. Kapalı bir kapta saklanırsa bu karışım patlayabilir.
Evinizde hangi sirke varsa, deneyebilirsiniz. Ortalama 5-10 dakika kadar sirkeli suyun içinde bekleyen yeşillikleri, yeniden soğuk sudan geçirmelisiniz. Mümkün olduğunca yaprakları tek tek sudan geçirip bir süzgeç içine almalısınız. Eğer özenli şekilde yıkarsanız, hastalanma riskini sıfıra indirebilirsiniz.
Marulun Saklanması:
Yapraklarına zarar vermeden marulu plastik bir torbaya veya hava geçirmez bir saklama kabına koyun. Yıkamadan saklama: Marulu yıkamadan saklamak daha iyidir, çünkü nemli ortamlarda daha hızlı bozulabilir. Yıkamak isterseniz, yaprakları tamamen kuruduktan sonra saklayın.
Demirci, en doğru yöntemin marulu 10-15 dakika veya daha fazla sirkeli suda bekletmek olduğunu ifade etti. Sirkeli suyun marulun besin değerine hiçbir zararı olmadığını belirten Prof. Dr. Demirci, "Marulun hakikatten çok iyi temizlenip tüketilmesi lazım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri