Marul Ekim-Kasım aylarından Şubat ayına kadar taze tüketilmesi mümkün olan bir sebzedir. En taze olduğu ay ise Kasım ayıdır. Özellikle salataların vazgeçilmezi olan Marul lifli olması sayesinde zayıflamaya da yardımcı olmaktadır.
Yemyeşil yaprakları ve lezzetli tadıyla çoğu kişinin çok sevdiği marul kış mevsiminin taze sebzelerindendir. Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında marketlerde ve pazar tezgahlarında satışa sunulur. Tazecik marulu tüm kış ayları boyunca market, Pazar ve manavlardan satın alabilirsiniz.
Marul, kış sebzesidir. Kasım ayında hasat edilmeye başlar, hasat işlemi Şubat ayının sonlarına kadar devam eder.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Marul her mevsim bulunması mümkün olan sebzelerde olsa da daha taze ve sağlıklı olduğu dönemler mevcuttur. Marul Ekim-Kasım aylarından Şubat ayına kadar taze tüketilmesi mümkün olan bir sebzedir. En taze olduğu ay ise Kasım ayıdır.
İlgili 19 soru bulundu
1) Acı Marul: Son yıllarda en popüler marul türlerinden olan acı marul, yabani marul olarak da bilinir. Bu marul türü, ülkemizde hemen her bölgede yetiştirilir. 2) Göbek Marul: Iceberg olarak da bilinen göbek marul, besin değeri yüksek ve çokça tüketilen bir marul türüdür.
Fiyatların artmasının sebebi; işçilik maliyetleri, hava şartları, gübre maliyetleri çok fazla arttı. Bundan dolayı da fiyatlar arttı. Şu an verim az. İthal edilen tohumlar da azaldı.” dedi.
Ekim ayında tüketilebilecek sebze ve meyveler ise mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç, patlıcan, salatalık ve armut, ceviz, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz.
Ekim ayında tüketilebilecek sebze ve meyveler ise mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç, patlıcan, salatalık ve armut, ceviz, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz.
Kağıt havluya sarılı marulları buzdolabı poşetlerine ya da plastik kaplar içerisinde saklayın. Sebzelik çekmecesine yerleştirin. Bu, buzdolabınızın en soğuk kısmıdır ve yapraklı yeşillikler için idealdir. Yaprakları diğer yiyeceklerle birlikte dar alanlara sıkıştırmayın.
Marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun olarak ıslah edilmiş çeşitlerle arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün olmuştur.
Marul antioksidan etki sağlayan C vitamini ve klorofil açısından zengin bir sebzedir. C vitamini, bir antioksidandır, kolajen üretiminde ve serbest radikallere karşı faydalıdır. Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Marulun yeşil yaprakları klorofil açısından zengindir.
İlkbahar döneminde ekim işlemi yapılırsa, bitkiler yaz aylarında hasat için hazır olacaklardır. Öte yandan ise, sonbahar döneminde ekim işlemi yapıldığında brokoli bitkileri kış aylarında hasat için hazır olurlar.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
En değerli besin türleri içerisinde kıvırcık marul gelir. Yeşillikler zaten başlı başına önemli bir yer tutarken, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile kıvırcık marul çok daha önemlidir. Özellikle kanser hücrelerini önler, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur ve kolesterol ile kan şekerini düşürür.
Doğrulanmış Cevap. Ülkemizde marul bitkisi her bölgede yetişmektedir. Ancak bir marul çeşidi olan Iceberg (halk arasında göbek marul olarak da bilinir) en fazla Ankara'da yetişmektedir.
İyice yıkanmış kıvırcık yaprakları irice doğranıp uygun kaba alınır. Üzerine rendelenmiş havuç ve domatesler eklenir. Bir kâse veya bardakta zeytinyağı, limon suyu ve tuz iyice karıştırılır. Hazırlanan sos salataya eklenir ve güzelce karıştırılır.
Marulun Zararları
Aşırı miktarda tüketildiğinde nefes darlığı gibi problemlere neden olduğu gözlenmiştir. Kimi marul çeşitleri vücutta alerjik reaksiyona sebep olabilir. Prostat büyümesi probleminin mevcut olduğu kişilerin marul tüketimine dikkatli bir şekilde yaklaşmalarında fayda var.
Amerika'ya marul ünlü kaşif Christopher Columbus tarafından tanıtılmıştır. Marul üretimi tüm dünyada popülerdir. Günümüzde, dünya çapında marul üretiminin % 50'sinden fazlası Çin'de gerçekleşmektedir.
Marul, papatyagiller ailesinden geniş yeşil yapraklı, yıllık veya altı aylık bir ılıman iklim sebzesidir. Genelde yaprakları salata olarak çiğ tüketildiği gibi Çin gibi bazı ülkelerde kökü ve yaprakları pişirilerek de yenir.
Maruldaki lif sindirimi artırır, kabızlık ve şişkinlik gibi diğer sindirim hastalıklarını engeller. Ayrıca mide ağrısını hafifletebilir. Marulun, midenin farklı türdeki yiyecekleri işlemesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda bağırsak sağlığını da iyileştirir.
Marulun sağlık üzerine olumlu etkileri şöyle sıralanıyor: İştah Açar, İdrar Söktürür: Maydanozla birlikte salata yapılıp sirke ile yenilirse iştah açar, idrar söktürür. Sinirlere İyi Gelir: Marul sürekli yenir ya da marul tohumu balla macun yapılıp yenilirse sinirleri sakinleştirir.
Zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olan marul hemen hemen herkesin rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.İçeriğinde yüksek miktarda lif, şeker, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller barındırır. Güçlü bir lif ve antioksidan kaynağı olan marul, saç ve cilt hastalıklarını önler.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri