Brüksel lahanası, şekil itibariyle minyatür bir lahanayı andırmaktadır. Bu sebzeye neden Brüksel lahanası adı verildi diyenler için öncelikle Avrupa'da sıkça tüketilen bir sebze olduğunu ifade edelim.
Avrupa'da bolca tüketilen sebzenin ismini nasıl aldığı tam olarak bilinmese de teorilerden biri lahananın minik bir versiyonu olması sebebiyle Avrupa'nın kalbinde olan ancak büyük Avrupa başkentlerinin minik bir versiyonu olan Brüksel şehrinin ismi verilmiş olduğu.
Brüksel lahanası, Lahanagiller ( (Crucifera ) familyasından, anavatanı Kuzey Avrupa ülkeleri ve Baltık Denizi kıyıları olan bir serin iklim sebzesidir. Avrupa ülkelerinde tüm yıl boyunca, ülkemizde ise 1 – 2 ay hariç bütün yıl pazarlarda bulunur ve farklı şekillerde sebze olarak tüketilir.
Brüksel lahanası ya da Frenk lahanası (Brassica oleracea Gemmifera), turpgillerden (Brassicaceae) küçük yumru şeklinde ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türü.
İlgili 37 soru bulundu
2- Kolesterolü düşürür: Bürüksel lahanası kötü huylu kolesterol (LDL) düzeyini düşürmeye yardımcı olur. İçerdiği lif ile bağırsaklarda yağ asitlerini bağlayarak atılmasını sağlar.
-Brüksel Lahanası guatrojenik bir besin olduğundan aşırı tüketimi troid bezinin yavaşlamasına neden olur ve guatr hastalığına sebebiyet verebilir. -Gaz yapıcı özelliğinden dolayı özellikle ülser gibi mide rahatsızlığı yaşayanlar dikkat etmelidir.
Lahana, karnabahar ve Brüksel lahanası, asit folik, C vitamini ve betakaroten açısından son derece zengindir. Pişirilince besinsel değerlerinin büyük kısmını kaybederler. Bu nedenle çiğ salata olarak yenmeli ya da buharda pişirilmelidir.
Lahana, karnabaher, brokoli, turp olmak üzere lahanagillerde görülür.
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Brüksel lahanasının besin değeri
100 gram pişmiş Brüksel lahanası günlük K vitamini ihtiyacının %175' ini, C vitaminin %100'ünü, A vitaminin %15'ini, folat ihtiyacının %15'ini ve manganez ihtiyacının %11'ini karşılar. Bunların yanında az miktarda B6 ve B1 vitamini, potasyum, demir, magnezyum ve fosfor içerir.
Belçika, üç bölgeye bölünmüş federal bir devlettir: Kuzeyde Hollandaca konuşulan Flaman bölgesi, güneyde Fransızca konuşulan Valon bölgesi, ve Fransızların ve Hollandalıların resmi statüyü paylaştıkları iki dilli başkent Brüksel.
Brüksel lahanası sağlıklı, lezzetli ve hem kendi başına hem de yemeklerin yanında harika giden bir yiyecektir.
Brüksel lahanasının en bilinen pişirme şekli haşlamaktır. Ancak kavurma, buğulama, ızgara, kızartma ve soteleme gibi yöntemlerle de pişirilebilir. Bir kase Brüksel lahanasını 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabibere bulayın. Fırın tepsisine dizin ve 250 derecede 15-20 dakika pişirin.
Brüksel lahanası kilo vermeye yardımcı olan harika bir sebzedir. Brüksel lahanası kalori değeri düşük, fakat besin içeriği zengin bir sebzedir. Yüksek oranda protein ve bitkisel lif içerir.
Brüksel lahanasının acı olmasının pek çok sebebi olabilir. En bilinenleri; yetiştiği hava şartları, boyutu ve mevsimi dışında tüketilmesidir. Brüksel lahanasının acılığını giderebilmek için, pişirmeden önce soğuk suyun içerisinde bir süre bekletilmesi, tadındaki acılığın azalmasını sağlayacaktır.
Brüksel lahanası, beyaz/kırmızı lahana: ''Sulforafen'' içeren bu sebzeler yağ yakıcı enzimlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu sebzeler karın yağlarını yakmaya yardımcıdır.
Brüksel lahanasını yıkayıp 10-15 dakika pişene kadar haşlıyoruz.
Brüksel lahanasının içeriğinde C vitamini bulunuyor. Bu sayede bağışıklığı arttırıyor, bağ dokusu ve kemiklerin yapısında bulunan kolajen üretimi destekliyor ve dokuların büyümesi, onarılmasında önemli rol oynuyor. K vitamini açısından da besin zenginliği sunan Brüksel lahanası, kemikleri güçlendiriyor.
BRÜKSEL LAHANASI KARACİĞERİ TEMİZLİYOR
Karaciğerin temizlenmesi için etkili besinlerden biri Brüksel lahanasıdır. Brüksel lahanası, karaciğeri yeniler ve zararlı olan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Tansiyonu Dengeler
Potasyum mineralini bolca bulundurmasıyla Brüksel lahanası, yüksek tansiyonun düşmesine ve tansiyonun daha dengeli seyretmesine yardımcı olur.
Ne Zaman Tüketilmelidir? Birçok sebze ve meyveyi artık her mevsimde bulabiliyor olsak da mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin sağlıklı olduğunu unutmamalısınız. Brüksel lahanasının asıl mevsimi ise kıştır. Ağustos ve mart ayları arasında sağlıklı ve lezzetli bir Brüksel lahanası tüketmek mümkündür.
Brüksel lahanasını sotelemek, sebzeye tatlı bir tat vermesinin yanı sıra vitamin ve minerallerinin de ortaya çıkmasını sağlar. Brüksel lahanalarını yıkayın ve doğrayın. Soğuk suyun altında yıkayarak sararmış kısımlarını temizleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri