Sofralarımızdaki nefis salatalarımızın vazgeçilmezi olan marul, papatyagiller ailesinden geniş yeşil yapraklı bir ılıman iklim bitkisidir.
Maruldaki Vitaminler ve Mineraller
Bilimsel adıyla “Lactuca sativa”, Mısırlılar tarafından yüz yıllardır yetiştirilen ve Papatyagiller (Asteraceae) ailesine ait bir yeşil yapraklı sebzedir.
Marul (Lactuca sativa), Asteraceae familyasına ait tek yıllık bir bitkidir. Yapraklı sebze olduğu için yetiştirilir ve çoğu salatanın en önemli malzemelerden biri olarak bilinir. Marul, renkli yaprakları ile ünlüdür, kırmızı ve yeşil renkler en yaygın olanlarıdır.
Marul (Lactuca sativa), papatyagiller (Asteraceae) ailesinden geniş yeşil yapraklı, yıllık veya altı aylık bir ılıman iklim sebzesidir.
Özellikle potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, bakır, demir ve çinko mineralleri içerir. Marulda C, A, B, E, K vitaminleri bulunmaktadır. Koyu renkli yaprakları folik asit (B9 vitamini) ve özellikle beta-karoten açısından zengindir.
İlgili 43 soru bulundu
Marulun bitkisinin onlarca alt çeşidi vardır, kıvırcıkta bu çeşitlerden biridir. Hatta kıvırcık marulunda yazlık ve kışlık olarak alt sınıfları vardır. Kıvırcık, göbek, yedikule gibi tüm bitkiler de bir marul çeşididir.
İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Dilimizde Salata, Marul ve Kıvırcık adları ile bilinmektedir.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
2) Göbek Marul: Iceberg olarak da bilinen göbek marul, besin değeri yüksek ve çokça tüketilen bir marul türüdür. İç içe geçmiş yeşil yapraklardan oluşan göbek marul, doğramaya oldukça müsait olduğu için ev hanımları tarafından sıklıkla tercih edilir.
"Bütün yemeklerin yanına konulabilen ve sık sık tüketilen bir sebze türü olan kıvırcık marul, büyük ölçüde şifa deposu olmaktadır.
Marul A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde yüksek miktarda lif, şeker, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller barındırır. Güçlü bir lif ve antioksidan kaynağı olan marul, saç ve cilt hastalıkları da dahil olmak üzere sağlık açısından pek çok faydası bulunan bir sebzedir.
Salatalık günlük hayatta en çok kullanılan ve tüketilen ürünlerden biridir. Çoğu kişi salatalığı sebze olarak bilir ve bu şekilde tanımlar. Ancak salatalık bir meyvedir. Çekirdekli bir yapıya sahip olan salatalık, bilimsel açıdan bakıldığı zaman meyve kategorisinde yer almaktadır.
*Yeşillikler: Marul, roka, lahana, salatalık gibi olanları pişirmeden tüketebilirsiniz.
Sindirim sistemini daha iyi çalıştırmak açısından yüksek lif içeren gıdaların tüketilmesi son derecede önemlidir. Özellikle kabızlık gibi hastalıklar için marul tüketmek önem teşkil eder. Marul kolay sindirilir ve bağırsakların da dostudur.
Hamilelik döneminde özellikle birçok besin kaynağını tüketme noktasında dikkat etmek gerekir. Bu doğrultuda kıvırcık olarak bilinen marulda hamilelikte gaz yapan besin kaynakları içerisinde yer almaktadır. Özellikle moral yüksek oranda lif kaynağıdır.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi.
Avokado klimakterik bir meyvedir (muz da bir diğeri) bunun anlamı, meyve ağaç üstünde olgunlaşmaya başlar ancak esas olgunlaşması (sararıp) yenilecek hale gelmesi ağaçtan koparıldıktan sonra olur. Avokado yeşil olarak toplanır ve dondurucuda 3.3 ile 5.6 derecede saklanır ve son güzergahına ulaştırılır.
Fındık, Betulacea familyasının Corylus cinsi içinde yer alan sert kabuklu bir meyve türüdür. Fındığın tohumu meyve olarak tüketilmektedir ve tohum oluşumu için döllenme olayının gerçekleşmesi zorunludur. Boş meyve, normal irilikte bir içe sahip olmayan kabuklu meyve olarak adlandırılmaktadır.
3.Grup: Sebze ve Meyve Grubu
Üçüncü temel besin grupları arasında sebze ve meyve grubu yer almaktadır. Sebzeler, bitkilerin çiçek, yaprak, gövde ve kökleri gibi yenilebilir bölümleridir. Bu sebzelerin ise su içeriği daha fazladır.
Maydanoz yaşamı sağlıklı hale getirebilecek süper besinler grubundaki en etkili yeşil bitkilerdendir. Maydanozda bulunan besinler A, K, C ve E, tiamin, riboflavin, niasin, B6 vitamini, B12 vitamini, pantotenik asit, kolin, folat, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko ve bakır.
Zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olan marul hemen hemen herkesin rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.İçeriğinde yüksek miktarda lif, şeker, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller barındırır. Güçlü bir lif ve antioksidan kaynağı olan marul, saç ve cilt hastalıklarını önler.
Sıcak yaz aylarında, her gün marul bitkilerini sulamamız ve belki de bitkilere gölge sağlamamız gerekebilir. Bu mevsimde bitkilerimizi düzenli olarak sulamazsak, marul bitkileri ısıdan zarar görür ve bitki tohum üretmeye başlar. Sonuç olarak, marul yaprakları acı bir tada sahip olabilir.
Yeni Yunanca marúli μαρούλι "yaprakları salata olarak yenilen bir bitki, lactuca sativa" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Latince amarula "acı ot, yaprakları salata olarak yenilen bir bitki, lactuca sativa" sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri