Yeşilliklerin önemli bir özelliği pişirilmiyor olmaları. Yapraklarını taze bir şekilde salataların üzerine serpebilir, sandviçlere ya da çorbalara katabilir, blender'da meyve, sebze suyunuzun içine karıştırabilirsiniz.
Pişirme sırasında sebzelerin kendi suyunu bırakacağı Unutulmamalı ve sebze yemekleri az suda pişirilmelidir. Böylece; Besin değeri korunarak vitamin kayıpları önlenmiş olur. sebzelerde pişirme sırasında B vitamininde % 30- 90, C vitamininde % 70 civarı kayıplar görülmüştür.
Yeşil yapraklı sebzeleri haşlamak için kaynattığınız suya az miktarda karbonat veya şeker eklemek sebzelerin renklerinin canlı kalmasını sağlayacaktır. Kerevizin kabukları soyulduktan sonra yarım limonla her tarafı limonlanıp daha sonra pişirilmesi, renginin koyulaşmamasına yardımcı olur.
Sebzeleri öncelikle bir kabın içerisinde, soğuk duru suda bekletebilirsiniz. Bu arada marul, lahana gibi ürünlerin üst ve zarar görmüş yapraklarını ayırmayı unutmamalısınız. Ardından temiz suyun altında tüm sebze ve meyveleri, hafifçe ovarak yıkamalısınız.
İlgili 18 soru bulundu
Sebze suyu yapımında ağırlıklı olarak tuz, tane karabiber ve tane kişniş tohumu tercih edilir. Damak zevkinize göre suyun rengini değiştirmeyecek ve lezzet katacak başka baharatlarda kullanabilirsiniz.
Sirkeli su, sirkenin anti bakteriyel özelliği sayesinde doğal bir antiseptik olarak iş görüyor. Yani, başta da söz ettiğimiz gibi sebzelerin üzerine yaşayan nice mikroba, bakteriye, parazite karşı en büyük destekçiniz oluyor, onları yiyeceğiniz sebze ve meyvelerden bir güzel temizliyor.
Sebzeyi pişirirken suyun az ve kaynar olmasına dikkat etmeli ve rengini koruması için limon suyu ilave etmelisiniz. Pişme suyuna atılan bir miktar tuz da C vitamini kaybını önler. Pişirme sırasında tencerenin kapağını sık sık açmamalısınız. Eğer su ilave etmeniz gerekiyorsa sıcak su koymalısınız.
Kıvırcık, marul, maydanoz, dereotu vb. yeşillikleri 1/3 oranında hazırlanmış sirkeli veya limonlu suyun içerisinde yaklaşık 10 dakika kadar bekletmek yeterli olacaktır. Daha fazla bekletilmesi durumunda, suda çözünen bir vitamin olan C vitamini açısından zengin yeşillikler, vitamin değerlerini kaybedebilir.
Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli. Ancak bu süre sebzeden sebzeye değişebilir. Yeşil sebzeler için maksimum 5 dakika yeterliyken havuç, patates gibi sebzelerde bu süre 10 dakikayı bulabilir.
Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır. Daha az oranlarda olmakla birlikte bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybolur. Yağda eriyen vitaminler D, E ve K ise neredeyse hiç etkilenmez.
Kızartma, Fırında, Soteleme, Izgara en çok kullanılan pişirme yöntemleri arasında yer alsa da yapılan araştırmalar gösteriyor ki en sağlıklı pişirme yöntemi buharda pişirme tekniğidir. Buharda pişirme tekniğinde besinler saf haliyle kalır ve daha az ısıya maruz kalırlar.
Buharda pişmiş sebzeler, diğer yöntemle pişen sebzelerden daha besleyici olmakla kalmaz aynı zamanda tatları da daha iyi olur. Kızartmalar sebzelerin yağ çekmesine neden olur. Kavurma yöntemi, tadı etlere çok yakışmasına rağmen yapısı daha yumuşak, aroması daha hafif olan sebzeler için en iyi yöntem olmayabilir.
Diğer tüm yeşillikleri bir kenara bırakın! Tere besin değeri bakımından en yüksek bitki seçildi! Amerika'da yapılan bir araştırma, sebzelerin meyvelerden daha faydalı olduğunu doğruladı ve en faydalı sebzenin de 'tere' olduğu ortaya çıktı.
Yeşillikler iyice yıkanıp, dezenfekte edilmediğinde çeşitli bakteri ve virüslerin vücudumuza alınmasına sebep olabilir. Bunun için yeşilliklerin çok iyi bir şekilde yıkanması ve ondan sonra tüketilmesi gerekir.
Büyükçe bir kaba koyduğunuz meyve sebzelere üstünü örtecek kadar su ilave edin. Sonrasında suya 1-2 çay kaşığı kadar karbonat koyup 10 dakika beklemeniz yeterlidir. Son adım olarak yine temiz suyla durulama işlemi yapabilirsiniz.
Taze yeşillikleri dolapta saklamak için yıkadıktan sonra nemini almalısınız. Yıkadığınız yeşillikleri kağıt havluyla kurutabilirsiniz. Nemini aldığınız yeşillikleri, bir poşet içine alın. Bu gibi durumda poşetin içindeki havayı da almanız gerektiğini unutmayın.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Başak Gökçe Çöl uyardı: ''Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmek, mikropların tamamen öldürmez. Bu yüzden tüm meyve ve sebzelerinizi akan suyun altında veya karbonatlı suda bir süre bekletin.
Her sebzenin pişme süresi farklıdır. Dolayısı ile farklı sebzelerden oluşan bir yemeğin malzemelerini pişme sırasına göre tencereye atmalısınız. Örneğin; önce havuç, sonra kabak eklemek doğru pişirme sırasına örnektir.
Üzerine 1/2 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Türlüyü, kapağını kapattığınız tencerede kısık ateşte 25-30 dakika kadar kontrollü olarak pişirin. Servisi esnasında tüm sebzelerin karışması için arzuya göre farklı bir kaba aktardığınız türlüyü sıcak olarak servis edin.
Meyve ve sebzelerin temizlenmesinde sirkeli su yerine karbonatlı su tercih edilmelidir. Sirkeli su mikroorganizma yükünü azaltmada etkili olmasına rağmen tarım ilacı kalıntılarını temizleyememekte ve hatta bazılarının etkilerinin artmasına neden olabilmektedir.
Ilık suda bekletip, 1 litre suya 10 gram kadar İngiliz karbonatı da denilen bikarbonat koyarak, minimum 8 dakika bu çözelti içerisinde sebze meyveleri yıkamak ve ardından durulamak pestisit kalıntılarını gidermede en etkili yöntem olacaktır.
Sirkeli suda bekletilen sebzeler ve meyveleri gönül rahatlığıyla tüketmektedirler. Fakat sirkeli su, pestisit kalıntılarını yok etmede değil, mikroorganizma yükünü azaltmada etkilidir. Yapılan bazı çalışmalarda sirkeli suda bekletilen sebze ve meyvelerde pestisitlerin büyük bir kısmının yok olmadığı gözlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri