maruz kalmak, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, m harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'm', 'a', 'r', 'u', 'z', ' ', 'k', 'a', 'l', 'm', 'a', 'k', şeklindedir. maruz kalmak kelimesinin tersten yazılışı kamlak zuram diziliminde gösterilir.
MARUZ KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Herkes, her an müthiş bir tehlikeye maruzdur.
Özellikle maruz kelimesi 'maruz kalmak' sözcük grubu üzerinden ele alınmakta ve daha çok ifade edilmektedir. Bu doğrultuda maruz kalmak kelime grubu, 'Bir olay ya da duruma uğramak,' biçiminde ele alınmakta ve amaca uygun olarak kullanılmaktadır.
maruz bırakmak
bir olayın veya bir durumun etkisinde bırakmak: “Türk Cumhuriyeti varlığını, istikbalini safsatalarla tehlikeye maruz bırakamaz.” -Y. K. Karaosmanoğlu.
(-den) (arta'kalmak) Artmak, geriye kalmak, fazla bulunmak: “Artakalan para ile çocuk pek güç geçiniyordu.” -H. F. Ozansoy. artakalmak, 10 karakter ile yazılır.
İlgili 16 soru bulundu
TDK'ya Göre Ataerkillik Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir? TDK'ya göre ataerkillik kelimesinin sözlük anlamı Ataerkil ile aynı anlama geldiğini dile getirmek mümkün. Soy açısından bu kelimenin temelinde babadan gelen kök olarak ele alınıyor. Yani çocukların baba soyundan geldiği kaynağına dayanan bir temeldir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Maruziyet, maruz kalma durumu anlamına gelen bir sözcüktür. Maruz kalmak ya da maruz bırakmak anlamlarında da kullanılır.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde olmadığı halde kullanılan diğer kavram “maruziyet” kelimesidir. İngilizce exposing kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaktadır. Bu kelimenin doğru karşılığı “maruz kalma”dır.
Mazur görmek ne demek? Mazur kelimesinden sonra en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir. Mazur görmek Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre mazur görmek kelimesini kullanan kişiyi mazeretli saymak, özrünü uygun görmek ve bağışlamak anlamlarına gelmektedir.
“Beni mazur gör.” yani “Beni hoş gör, affet.” “Tehlikeye mazur kalmak” ya da “Beni maruz gör.” söyleyişleri doğru değil.
Uzr, birine karşı hatalı davranmak ve kabahatli olmak anlamına gelir.
Maruz kalma deyimi genellikle başka birisi tarafından istenmeyen durumların yaşantınıza dokunması, sirayet etmesi ya da uzun süreli etki etmesi olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte birçok insan kendisini aslında istemediği olumsuz şartlara maruz bırakabilir. Psikolojik olarak fark etmeden kendisini korumayabilir.
Mahçup Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre mahcup kelimesinin doğru yazılışı "mahcup"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Birçok kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birçok" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir çok şeklindedir.
TDK açısından bakıldığı vakit bu kelimenin doğru yazılışı, 'Maydanoz' biçiminde öne çıkıyor. Yani, 'o' harfi yerine 'a' harfi gelmelidir.
Arapça maˁrūḍāt معروضات "arzedilen şeyler" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁrḍ kökünden gelen maˁrūḍat معروضة "arzedilen şey" sözcüğünün çoğuludur.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde müteşekkir sözcüğü için verilen açıklama, herhangi bir durumdan dolayı yardımını, ilgisini esirgemeyen kişilere memnuniyet bildirme ve teşekkür etme durumudur. - Sizinle tanıştığım için çok müteşekkirim. - Davetime gelerek beni çok müteşekkir ettiniz. - İlginize çok müteşekkirim.
Türk Dil Kurumuna göre müstantik kelimesinin sözlük anlamı, bir kimseden bilgi almak için o kişiye sorular soran kişi demektir. Halk arasında müstantik kelimesinin yerine sorgucu sözcüğü kullanılır.
İnsanların yeni bir uyarana tekrarlı olarak maruz bırakılmaları o uyarana yönelik olumlu değerlendirmelerini arttıracağı olgusu salt maruz bırakma etkisi olarak tanımlanmaktadır (Zajonc, 1968).
1) bir yerden çıkamamak; 2) kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek.
Muamele Etmek Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Türkçede iki sesli harf aynı hecede bulunmaz. Muamele kelimesinin son harfi sesli olduğu için bu kelimenin ayrı yazılması gerekir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri