hücre yenileyici özelliği vardır. mercimek gibi pişirilip, piyaz garnitürü, yeşil soğan, maydanoz, salatalık, zeytinyağı, nar ekşisi eklenerek servis edilebilir. pişirme süresi kısa olduğu için diğer fasulyeler gibi zahmetli değildir. lezzetli ve görüntüsü sevimlidir.
Ufak boyutu ve yeşil görüntüsü ile mercimeğe benzeyen maş fasulyesinin besin değeri de oldukça yüksektir. Eskiden “cin börülcesi” olarak adlandırılan maş fasulyesi günümüzde özellikle salataların vazgeçilmezi hâline gelmiş durumda.
Maş fasulyesi, bezelye ve yeşil mercimeğe benzeyen tadı ve görünümüyle Türk Mutfağı'nın sonradan tanıdığı bir bakliyat. Bizim damağımıza yakın bir tat olduğundan çok ilgi gördü. Lifli yapısıyla da sindirim dostu ve sağlıklı beslenenlerin vazgeçilmez besini.
Lif oranı fazladır ve kadınlar için önemli bir besindir. Kadınların geneli magnezyumda yoksundur, maş fasulyede magnezyum oranı fazladır. Stresi kontrol atına almak ve kasların onarımı için önemli bir besindir. B6 ve folat kaynağı olduğu için hamilelik döneminde ortay çıkan gereksinim maş fasulyeden karşılanabilir.
Maş fasulyesini haşlayarak salatalara ekleyebilir veya haşlamak yerine maş fasulyesi çimlendirme ile kalorisi daha düşük salatalar yapabilirsiniz. Tüm bakliyatlarda olduğu gibi maş fasulyesi tarifleri arasında da çeşit çeşit yemek, çorba ve salata tarifi var. Maş fasulyesi salatası ise en bilinen tariflerinden biri!
İlgili 28 soru bulundu
Maş fasulye, posa (lif) bakımından zengin olması nedeni ile bağırsaklara da oldukça faydalıdır. Boşaltım sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasına ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Maş Fasulyesinin kalorisi düşüktür. Bunun yanında protein ve lif bakımından zengin bir besindir.
Maş fasulyesi istenildiğinde düdüklü tencerede pişirilebilir. Düdüklü tencerede kısa bir süre içinde maş fasulyesi pişerek hazır olacaktır. Ayrıca akşamdan ıslatılan maş fasulyesi daha hızlı bir şekilde pişecektir. Maş fasulyesi ıslanmadan da 10 ve ya 15 dakika arasında haşlanmaktadır.
Mercimek, maş fasulyesi, karabuğday ve kinoayı dilerseniz filizlendirerek de tüketebilirsiniz. Alerji ve gıda toleransınız yoksa eğer çiğ yemişleri içerdikleri pek çok faydalı yağ, vitamin ve mineral içeriği ile çiğ beslenmede tüketebilirsiniz.
Maş Fasulyesi Salatası Tarifinin Püf Noktası
Fasulyeleri fazla haşlarsanız dağılacaktır. 10-15 dakika haşlamanız yeterli olacaktır.
Maş fasulyesi ile salata dışında çorba, salçalı yemek, köfte, pilav gibi diğer bakliyatlarla yaptığınız her şeyi yapabilirsiniz.Pilavdan kastettiğim şey tek başına pilav yapılması değil bu arada, yanlış anlaşılmasın. Pirinç ya da bulgurun içine nohutlu pilavda olduğu gibi çeşni olarak eklenmesini kastediyorum.
maş: bir börülce çeşidi. maş fasulyesi daha çok güneydoğu anadolu mutfağında kullanılan bir bakliyattır.
Zayıflama diyetlerinde kalori hesabı oldukça önemlidir. Düşük kalorili oluşu sebebi ile diyetisyenlerin kurtarıcı besinlerinden birisi haline gelen maş fasulyesinin, 100 gramında sadece 105 kalori bulunmaktadır. Protein ve lif oranı yüksek olduğu için uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır.
Lif deposu olarak da bilinen maş fasulyesini, soğan, maydanoz, biber, ceviz ve kabak çekirdeği ile birleştirerek nefis bir salata hazırlayabilirsiniz. Maş fasulyesi salatasının porsiyonu, yaklaşık 345 kaloridir. Haşlanmış maş fasulyesini püre haline getirerek meze yapımında da kullanabilirsiniz.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
Maş Fasulyesi Haşlanmadan Pişer mi? Maş fasulyesi çabuk pişmesinden dolayı ıslatılmadan da yemeklerin yapımında kullanılabilmektedir. Maş fasulyesi ile çorba, , humus, salata, pilav, köfte, mantı ve güveç gibi yemekler hazırlanabilmektedir. Bir gece ıslatılıp ya da haşlanarak kullanılması önerilmektedir.
Maş fasulyesinin dünyada en çok ve en iyi yetiştiği bölge Filipinler bölgesidir. Türkiye'de de özellikle Konya ve Nevşehir tarafından yaygın olarak yetiştirilir. Maş fasulyesi ile yapılabilen pek çok yemek bulunmaktadır.
Maş Fasulyesi Nerelerde Kullanılır? Maş fasulyesini hemen hemen her türlü kullanabilirsiniz. Yemeği yapıldığı gibi, salatalarda, pilavlarda ya da köfte içerisinde kullanılabilir.
Yüksek besinsel içeriği, üstün fonksiyonel özellikleri (köpüklenme, su ve yağ absorblama, jelleşme), antioksidan kapasitesi ve iyi sindirilebilirlik gibi nitelikleri açısından maş fasulyesinin çölyaklı bireyler için glutensiz gıdalarda kullanım potansiyelinin yüksek olduğu ortaya konmuştur.
Vitaminler açısından Maş fasulyesi K, B2, B9, B3, B5, B1 ve B6 vitamini içerir. Minerallere gelince, Maş fasulyesi önemli miktarda bakır, demir, manganez, çinko, fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve sodyum içerir. Aynı zamanda selenyum, C Vitamini, E, A ve Beta karoten gibi iyi bir antioksidan kaynağıdır.
Maş fasulyesi vücutta da detoks etkisi yapmaktadır. Sindirim sistemine iyi gelen maş fasulyesi kabızlığı da önlemektedir.
Maş fasulyesi, mercimek ve taze bezelye ailesine ait bir kuru baklagil çeşididir.
Sevilen kuru baklagillerden maş fasulyesi, içerdiği bitkisel proteinle vücuda güç veriyor. Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, metabolizmayı hızlandıran bu mucize yiyeceğin faydalarını sıralıyor. Posa içeriği yüksek olan fasulye bağırsak sisteminin çalışmasını düzenliyor. Kabızlığı önlüyor.
Maş fasulyesi anavatanı Hindistan olan ve içerisinde fazlasıyla lif bulunan bir besindir. Magnezyum açısından da zengin olan maş fasulyesi salatasını yaparken fasulyeleri 1 gece öncesinden suda bekletmelisiniz. Maş fasulyesini haşlarken çok fazla haşlamamalısınız, biraz diri kalması gelmektedir.
Üzerine konserve mısır, nar tanesi, limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzu ekleyerek karıştıralım. Güzelce karıştırdığımız maş fasulyesi salatasını servis tabağına alarak servi edelim. Afiyet olsun!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri