Közlemeden önce bir bıçak veya çatal yardımı ile patlıcanları farklı yerlerinden delmek şarttır. Delikler patlıcan pişerken içerisindeki suyun buharlaşmasını sağlar. Patlıcanın tadı da oturur ve yoğunlaşır.
Öncelikle patlıcanları ocakta veya fırın da közleyelim, soğuduktan sonra kabuklarını soyup iri iri doğrayalım. Ocağımızı en yüksek ayara getirip hiç kısmadan 10 dakika bir yüzünü 10 dakikada diğer yüzünü pişiriyoruz.
Önceden ısıtılmış fırın mangal etkisi yaratacağı için patlıcanlarız daha güzel közlenecektir. Ardından pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine ya da fırın ızgarasının üzerine patlıcanları dizin. Bir yüzünü 15 dakika, diğer yüzünü de 15-20 dakika arası közleyin. İkinci yöntem ise mangalda patlıcan közleme.
Patlıcanların birkaç yerine bıçak ile delikler açın. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin. Yaklaşık 30-35 dakika fırında ara ara teryüz ederek közleyin.
Közlenmiş patlıcanları soyduktan sonra ılık, zeytinyağlı ve limonlu suda bekletmek de kararmalarını önler.
İlgili 35 soru bulundu
Patlıcanı kestiğinizde ya da kabuklarını soyduğunuz bölümlerde çok hızlı bir renk değişimi oluşmaya başlar. Önce sarılaşıp sonrasında da müdahale edilmezse rengi iyice kararır. Bunun nedeni kesildiği veya soyulduğu noktalarda hücre bölünmeleri olur, bu da renk ve tat değişimmine neden olur.
pişirirken dağılmaması için gereken soyma şeklidir. tadı kabuğunda olduğu için uygunlanan yöntem. deneyip görebilirsiniz. kabakta tadı çok değiştirmiyor ama patlıcanda oldukça etkili.
Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
Patlıcanları yıkayın ve kurulayıp çatal yardımıyla üzerine delikler açın. Patlıcanları fırın tepsisine dizin. 200 dereceye ayarlamış olduğunuz fırının orta bölümüne tepsiyi yerleştirin ve 15.dakikada patlıcanları çevirin. Toplamda 35 dakika kadar patlıcanları közleyin.
Yağlı kağıt serili tepsiye koyuyoruz ve 220 derece fırında pişiriyoruz. Benim fırınımda yaklaşık 30 dakikada pişti fakat fırınlar farklılık gösterebilir. Daha geç de pişebilir kontrollü olmakta fayda var. Daha sonra soğuyunca kabuklarını soyup yıkayıp kullanabilirsiniz.
5 adet patlıcanı fırının ızgarasında közleyin. Közlendikten sonra sıcakken bir kaba koyup, üzerine streç filmi çekin. Böylece kabuklarını daha rahat soyacaksınız.
Patlıcanlarınızı elektrikli ocak üzerinde de közleyebilirsiniz. Patlıcanı sap kısmından tutup direkt sıcak elektrikli ocağın üzerinde yerleştirin. Çevirerek közleyin. İstediğiniz yumuşaklığa gelince ocaktan alın.
Şimdi patlıcanları yıkayıp bezin üstüne serelim ,biraz suyunu çeksin diye tost makinesinide ısıtalım. Bu arada sonra patlıcanları tost makinesine dizelim . Biraz kızarınca üzerine fırça yardımıyla yağ sürelim. Kızaran patlıcanları çevirelim sonra o yüzünüde yağlayalım.
Közlenmiş patlıcanları daha kolay soymak istiyorsanız; közlenen patlıcanları Koroplast Streç Film'le sarın, biraz bekleyin ve daha sonra patlıcanların sapından tutup streçle beraber çekin. Kabukların da rahatlıkla çıktığını göreceksiniz.
Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır.
En az 35 dakika en çok 50 dakikada hazır olur. Lütfen orta ocakta kısık ateşte pişirin. Pişip pişmediğini anlamak için tadına bakabilirsiniz.
Yıkanmış patlıcanların sap kısmındaki sivri kısımları kesin, sadece tepedeki sap kısmı kalsın. Harlı ateş veya odun kömüründe közleyin. İlk sıcaklığı geçince kabukları soyun. Limonlu suda bekletin.
Biber ve patlıcanları mümkünse közleyin, közlemeye vaktiniz yoksa fırınınızı ızgara moduna ayarlayın ve 200 derecede kabukları soyulacak kıvama gelene kadar pişirin.
Tencerenin kapağını kapatıp patatesler pişene kadar pişirin. (patatesler pişince patlıcanlar da pişmiş demektir.) En son tuzu ilave edin.
Patlıcanı pişirmeden önce uygulanan ilk yöntem sebzeyi soyup bol tuzlu suya basmak. Bu işlemin ardından suyun rengi kahverengiye dönüşür ama yine de etkisizdir. Patlıcanları sudan süzdükten sonra maksimum 5 dakika içerisinde kararmaya başlayacaktır.
Sulama karık usulü ile yapılmalıdır. Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi taktirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Graffitti patlıcanları, mor ve fildişi renginde üzerinde çizgiler bulunan bir patlıcan türüdür. Meyve aromalı zengin bir tada sahiptir. Graffitti patlıcanları çiğ olarak da tüketilebilir. Süngerimsi yapıları yoktur.
Damar sertliğini önler, kroner kalp hastalığı ve felç riskini azaltır. Patlıcanı kabuğuyla kızartmadan yemeli. Kolesterolü düşürür, kanserden korur.
Düşük kalorilidir, düşük oranda karbonhidrat içerir ve iyi bir lif kaynağıdır. Bu sayede, daha uzun süre tok hissetmenize ve kilo yönetimine katkı sağlayabilir. Genel olarak patlıcan, günün her saati tüketebileceğiniz, sağlıklı ve lezzetli bir sebzedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri