Maş fasulyesi, İran'da yaygın olarak yetişmektedir. Buna karşın içeriği ile dikkat çeken bu özel bakliyatın ana vatanı olarak “Hindistan” öne çıkmaktadır. Geçmişi, milattan önceki tarihlere kadar uzanan maş fasulyesi, İran ve Hindistan' a ek olarak benzer iklimlere sahip coğrafyalarda da yetiştirilmektedir.
Türkiye'de Gaziantep ve Toroslar dışında çok fazla üretilmediği için hala ithal ederek ihtiyacı karşılıyoruz. Maş fasulyesi özellikle vegan beslenmenin yıldızı diyebiliriz, çünkü 100 gramında 7 gr protein bulunmaktadır.
Maş fasulyesi her ne kadar Asya kökenli bir bitki olsa da, ülkemizde de yetişmekte ve yetiştirilmektedir. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da ya da Akdeniz bölgesinin Toros Dağları'na yakın olan kısımlarında yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Sağlık açısından oldukça yararlı olan maş fasulyesi vitamin ve mineraller açısından çok zengindir. Düşük kalorili olan maş fasulyesi az yağlı olması ile birlikte sodyum oranı da düşüktür. Gluten içermeyen maş fasulyesi rahatlıkla tüketilebilir. Bu besin antioksidan açısından da oldukça zengindir.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
İlgili 18 soru bulundu
Mercimek ile aynı aileden olan maş fasulyesi protein, lif, antioksidanlar ve fito besinler yönünden zengindir. Çiğ, pişmiş, fermente ve un haliyle çeşitli şekillerde tüketilir. Diğer baklagiller gibi kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obeziteyi önleyicidir ve yüksek besin değerine sahiptir.
Maş Fasulyesinin Faydaları ? En önemli özelliği gaz yapmamasıdır. Lif oranı fazladır ve kadınlar için önemli bir besindir.
İçeriğindeki fitoöstrojenler derinin yapısında bulunan kolajen ve elastin sentezinde görev alarak cildin yaşlanmasını geciktirir. Tam bir yaşlanma karşıtı besindir.
Mercimek, maş fasulyesi, karabuğday ve kinoayı dilerseniz filizlendirerek de tüketebilirsiniz. Alerji ve gıda toleransınız yoksa eğer çiğ yemişleri içerdikleri pek çok faydalı yağ, vitamin ve mineral içeriği ile çiğ beslenmede tüketebilirsiniz.
maş: bir börülce çeşidi. maş fasulyesi daha çok güneydoğu anadolu mutfağında kullanılan bir bakliyattır.
Kılçıksız, yassı ve uzun baklalı bir türdür. Meyve uzunluğu 15-20 cm. ve meyve genişliği 1.5-2 cm. dir. İç fasulyeleri sarı - kahve renkli olup çok iridir. Ortalama 40-50 günde hasata gelir. bereketli ve lezzetli bir fasulye türüdür.
Maş Fasulyesi Özellikle şeker hastaları için çok faydalı bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda bağırsak düzenleyici bir etkiye de sahiptir.
Maş fasulyesi, mercimek ve taze bezelye ailesine ait bir kuru baklagil çeşididir.
Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulyesi, zahmetli yolculuğun ardından sofralara ulaşıyor. Erzincan ovasında yetişen ve birçok restoranın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan dermason kuru fasulyesi, zahmetli bir yolculuğun ardından sofraları süslüyor.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Maş fasulyesi ile salata dışında çorba, salçalı yemek, köfte, pilav gibi diğer bakliyatlarla yaptığınız her şeyi yapabilirsiniz.Pilavdan kastettiğim şey tek başına pilav yapılması değil bu arada, yanlış anlaşılmasın. Pirinç ya da bulgurun içine nohutlu pilavda olduğu gibi çeşni olarak eklenmesini kastediyorum.
Maş fasulyenin haşlanabilmesi için ilk olarak maş fasulyesinin yıkanması gerekmektedir.
Maş fasulyesini bir gece önceden ıslatın. Islattığınız fasulyeleri 10-15 dakika haşlayın.
Maş fasulyesini haşlayarak salatalara ekleyebilir veya haşlamak yerine maş fasulyesi çimlendirme ile kalorisi daha düşük salatalar yapabilirsiniz. Tüm bakliyatlarda olduğu gibi maş fasulyesi tarifleri arasında da çeşit çeşit yemek, çorba ve salata tarifi var. Maş fasulyesi salatası ise en bilinen tariflerinden biri!
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Maş fasulyesi, son zamanların moda olan besini kinoa ile kıyaslandığında iki katından daha fazla miktarda protein içermektedir. İçeriğindeki fazla miktarda protein nedeni ile kilo vermek isteyenler için önemli bir besindir. Hem tok tutucu hem de metabolizma hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır.
Vitaminler açısından Maş fasulyesi K, B2, B9, B3, B5, B1 ve B6 vitamini içerir. Minerallere gelince, Maş fasulyesi önemli miktarda bakır, demir, manganez, çinko, fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve sodyum içerir. Aynı zamanda selenyum, C Vitamini, E, A ve Beta karoten gibi iyi bir antioksidan kaynağıdır.
Fasulye, içerdiği oligosakkarit adlı şeker nedeniyle gaz yapıyor. Nasıl mı? fasulye, oligosakkarit adı verilen bir şeker molekülü içerir. bu tür şekerler, mide veya ince bağırsak tarafından sindirilemez. çok sayıda bakteri türünün onları parçalamaya başladığı kalın bağırsağa geçerler.
Sevilen kuru baklagillerden maş fasulyesi, içerdiği bitkisel proteinle vücuda güç veriyor. Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, metabolizmayı hızlandıran bu mucize yiyeceğin faydalarını sıralıyor. Posa içeriği yüksek olan fasulye bağırsak sisteminin çalışmasını düzenliyor. Kabızlığı önlüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri