Masajın etkisi kan ve lenf dolaşımının hızlanması, kaslarda gevşeme ve arteriollerde dilatasyon şeklinde kendini göstermektedir. Masaj vücudun gevşemesi, derin solunum, dinlenme ve uyku hali gibi genel bir dinlenme sağlayarak konforu arttırmaktadır (Değirmen, Özerdoğan, Sayıner, Kösgeroğlu & Ayrancı, 2010).
3) Masaj. Vücudunuzun ideal uykuya geçişini hızlandırmak için yaptırılan küçük bir masajın büyük faydası vardır.
3- Uyku noktası
Ayak tabanımızın tam orta bölgesine 30 saniye kadar yumuşak bir masaj yaptığınızda vücudunuzun gevşediğini ve rahatladığınızı göreceksiniz.
Masaj, lenf dolaşımını düzenler ve vücutta detoks etkisi yaratır. Masaj sırasında belirli bölgelere yapılan bası sayesinde, lenf dolaşımı düzenlenir. Bu da dokularda biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Cilt altında biriken ödem ve toksik maddeler, masaj yardımıyla o bölgeden uzaklaştırılırlar.
Masaj seansı sonrası vücutta stres hormonu olarak bilinen kortizol düşüyor. Ayrıca Arginine Vasopressin (AVP) adı verilen saldırganlıkla özdeşleşen ve kortizol artışına destek olan hormonda da ciddi oranda düşüş göze çarpıyor. Adrenalin de düşüyor ve vücut rahatlıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Bir Japon masajı olan shiatsu masajında stres, acı ve gerginlikte azalma hedeflenmektedir. Duygusal ve fiziksel rahatlama ve sakinlik, stres ve depresyonda hafifleme, baş ağrısında ve kas gerginliğinde azalma gibi etkiler de görülebilmektedir.
Tüm vücut masajının haftada 1-2 defa yapılması yeterlidir.
Dr. Sena Tolu, eğitimsiz kişiler tarafından yapılan masaj uygulamalarının özellikle kemik erimesi, omurgada kireçlenme, bel ve boyun fıtığı hastalarında omurga kırıkları, sinir yaralanmaları, felç ve kalıcı sakatlıklara neden olabileceğini belirtti.
“Masaj yaptıran kişi zayıflamak için daha aktif hareket edebilir fakat bunun sebebi zayıflatıyor olması değil, stresi ve kronik yorgunlukları azaltıp, kan dolaşımını artırıyor olmasındandır. Şunu altına çizerek vurgulamam gerekir ki masajın zayıflatıcı etkisi bulunmamaktadır.
Alternatif terapi yöntemlerinden biri olan aromaterapi masajı kaygı, menstrüel sancılar, insomnia ve depresyona iyi gelmektedir. Ayrıca, kanser hastaları için de destekleyici bakımdır. Bu rahatsızlıklara ek olarak aromaterapi masajının faydaları şu şekildedir: Masaj yaptıran kişiyi rahatlatarak yüksek enerji veriyor.
Haftada bir kez veya iki haftada bir masaj yaptırmak, stresi azaltabilir, rahatlamanızı sağlayabilir ve genel iyilik halinizi artırabilir. Kas Gerginliği ve Ağrı: Fiziksel aktiviteler veya çalışma koşulları nedeniyle kas gerginliği veya ağrı yaşıyorsanız, masaj düzenli olarak yapılabilir.
Bu da dokuların iyileşmesini ve rejenerasyonunu destekler. Masajın stresi azaltma ve rahatlama konusunda da büyük bir rolü vardır. Masajın ritmik ve yumuşak hareketleri, sinir sisteminin rahatlamasını sağlar ve stres hormonlarının salınımını azaltır. Bu da kişinin zihinsel ve duygusal olarak rahatlamasını sağlar.
Kimlere masaj yapılmaz ? Omurilik rahatsızlıklarında, kalp ve damar tıkanıklıklarında, açık yarası olanlarda, kas tendon kopma sorunlarında,1 ve 2. derece yanıklarda, bulaşıcı cilt hastalıkları, vs gibi sorunlar masaj yaptırmaya engeldir.
Sırt masajı, sırt ve boyun kaslarını gevşeterek stresi azaltır ve kan dolaşımını artırarak vücudunuzun daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda, sırt masajı sırt kaslarınızın esnekliğini artırır ve daha iyi bir hareket aralığına sahip olmanızı sağlar. Bu nedenle sırt ağrılarına masaj herkes için faydalıdır.
Stresi azaltır: Masaj, kasları gevşeterek vücuttaki stres hormonlarının azalmasına yardımcı olur. Bu sayede, zihinsel ve fiziksel stres azalır. Ağrıları azaltır: Masaj, kaslardaki gerginliği ve spazmları azaltarak ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Aynı zamanda, kronik ağrıların da azalmasına yardımcı olabilir.
Uyku getiren içecekler arasında; ayran, süt ve bitki çayları almaktadır. Özellikle bitki çaylarından papatya, melisa çayı ve ıhlamur çayları önerilmektedir.
Masaj yapmak: Saatte 80 kalori
Araştırmalara göre, iyi bir masaj yapmak kalp ritminizi yükseltip vücudunuzu kalori yakma moduna getirebilir.
Bu masajın kaç cm incelme göstereceği de kişiye göre değişkenlik göstermektedir. G5 yöntemi başarı bir şekilde tamamlandığında ortalama olarak en az 2 en fazla 7-8 cm incelme meydana getirmektedir. Bu masajı yaptıran kişilerin birçoğu uygulamanın başarılı sonuçlar gösterdiğini söylemektedir.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Masajın vücuttaki etkileri tam olarak geçmeden duş alınmamalı.Masaj içeren cilt bakımı, manikür ve pedikür gibi uygulamalar için de aynısı geçerli.
Peki neden masajın gücü kendimizi böylesine iyi hissettiriyor? Araştırmalar gösteriyor ki cildimize dokunmak vücudumuzda doğal oksitosin, yani aşk hormonu salgılatıyor. Kendine masaj yapmak, dopamin ve seratonin seviyelerimizi artırmaya yardımcı olur, bu da mutluluk hormonlarımızın voltajını yükseltmek anlamına gelir.
G5 masajı genellikle bir dizi seans halinde uygulanır. Seans sayısı, kişinin ihtiyaçlarına ve hedeflerine göre değişebilir. Ancak, genellikle haftada 2-3 seans yapılması önerilir. Seanslar arasında en az bir gün ara vermek önerilir, böylece vücut zamanında toparlanabilir.
Masajdan sonra, biraz sertlik veya acı hissedebilirsiniz, ancak birkaç gün içinde bu ağrı azalmalıdır.
Diğer masaj türlerine göre çok daha yavaş hareketlerle, yavaş yavaş artan basınçla derin doku masajı başlar. Spazmlar gevşedikçe kan dolaşımı rahatlar, vücutta biriken ödem ve toksinlerin atımı hızlanır. Derin doku masajında uygulama tüm vücuda yapılsa da masajın yoğunluğu ağrılı ya da problemli bölgede yoğunlaşır.
Masajın süresini, ritmini uygulanan bölgeye ve kişiye göre değiştirmelisiniz. Süre, bölgesel uygulamalarda masaj yapılan bölgenin genişliğine bağlı olarak 5 - 20 dakika, genel vücut masajında 45 - 60 dakika olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri