Türkçe-matematik, sayısal ve sözel derslerin dengeli şekilde öğretildiği bölümdür. Lisede eşit ağırlık bölümünü tercih eden öğrenciler; Türkçe, matematik, geometri dersleriyle birlikte coğrafya, tarih, felsefe gibi derslerin de eğitimini alır.
Eşit ağırlık bölümü lise dersleri
Eşit ağırlık bölümünü seçtiğin takdirde 11. sınıftan itibaren ağırlıklı olarak Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Matematik, Coğrafya, Geometri, Tarih, Felsefe, İngilizce derslerini görürsün.
Lisede seçeceğin alanlardan birisi olan eşit ağırlık, sözel ve sayısal derslerin neredeyse eşit alınmasıyla oluşan bir alan. Eşit ağırlıkta göreceğin dersler Türk Edebiyatı, Dil ve Anlatım, Geometri, Matematik, Tarih, Coğrafya, Felsefe, İngilizce.
Sayısal bölümde matematiğin yanı sıra biyoloji, fizik ve kimya gibi alan dersleri bulunmaktadır. Eşit ağırlıkta ise matematikle birlikte coğrafya, edebiyat, tarih dersi gibi sözel dersler bulunmaktadır.
Eşit ağırlık bölümü yani kısaltılmış hali ile TM, ağırlıklı olarak Türkçe, matematik ve edebiyat derslerini içerir.
İlgili 45 soru bulundu
Eczacılık Fakültesi, aynı isimli fakülte kapsamında eğitimi verilmekte olan 5 yıllık lisans bölümüdür. Eczacılık Sayısal puan türünden elde edilen sonuca göre tercih edilir.
EŞİT AĞIRLIK PUANI (EA) BAŞARI SIRALARI
Öğretmenlik Programları (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık dahil): En düşük 300 bininci (300.000)
Sayısal alan, matematik, fen ve teknoloji alanlarını içerir. Bu alanda, özellikle mühendislik, bilgisayar bilimi, tıp, fizik, matematik ve istatistik gibi disiplinlerdeki işlere yönelik olası kariyer fırsatları vardır.
Eşit ağırlık bölümü yaygın olarak TM kısaltmasıyla bilinir. Türkçe-Matematik derslerinin baş harfi olan TM kısaltması, eşit ağırlık bölümünü ifade eder. Lise öğrencileri lise 3.sınıfta eşit ağırlık ya da sayısal bölümlerinden birisini tercih ederek eğitim hayatlarına devam eder.
Sayısal bölümlerin birçoğu iş imkanları açısından eşit ağırlık ve sözel mesleklerin önüne geçebilir. Böylelikle öğrencilerin çoğu sayısal bölüme yönelmeyi isteyebilir. En popüler sayısal bölümler Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji alanlarına yönelik olarak çeşitlenmektedir.
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Matematik ve Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar. Bu sınava herkesin girmesi zorunludur. Sayısal öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Fen Bilimleri ve Matematik testlerini çözmek zorundalar.
TM yani eşit ağırlık bölümünü okuyanlar ise; hem Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 testinden, hem de Matematik testinden sorumludur. Sayısal (FM) bölüm öğrencilerinin de, Fen Bilimleri ile Matematik testlerini çözmeleri gerekir.
Eşit Ağırlık Bölümünde En İyi Meslekler Hangi Alanlara İlişkindir? En iyi meslekler ekonomi, finans, işletme, mühendislik, bilgisayar bilimleri, yönetim, hukuk, sağlık ve çevre alanlarına ilişkindir.
Hayalindeki mesleği eşit ağırlık bölümlerinde bulabilirsin ve başarılı olduğun takdirde iyi bir kariyere sahip olabilirsin. Bölüm sayısı açısından diğer alanlara nazaran daha fazla bölüm bulabileceğin eşit ağırlık, önü açık bir alandır ve birçok mesleği bünyesinde barındırır.
Sayısal bölümler arasında en çok tercih edilenler tıp, eczacılık, elektrik-elektronik mühendisliği, veterinerlik, mimarlık, diş hekimliği, matematik gibi bölümler vardır. Sayısal meslekler matematik ve fen ağırlıklıdır.
Polislik 2024 taban puanları ve başarı sıralaması araştırılıyor. 4 yıllık lisan bölümleri arasında yer alan bu bölümü tercih etmek için adaylar YKS eşit ağırlık puan türüne ihtiyaç duyuyor. Polislik sıralama, taban puanları ve başarı sıralaması bu bölüm için en merak edilen konuların başında geliyor.
Aday, hangi puan türünün (SAY, SÖZ, EA) hesaplanmasını istiyorsa o testleri çözmek zorundadır. Ayrıca adayın tercih yapabilmesi için AYT'de 180 barajını geçmiş olması gerekir. Alan Yeterlilik Testi (AYT)'nde alınan puan TYT puanını etkilemez.
Sözel bölümünde temel mantık ve sözel dersleri içerdiği için bu alanda yetenekli öğrencilerin aldığı puanları kapsar. Sözelde Hangi Dersler Var? Sözel öğrencilerinin sınavın ilk oturumu olan TYT sınavına girmesi gerekir. Bu sınavda Türkçe, Fen Bilimleri, Matematik ve Sosyal Bilimlerini içeren testler bulunur.
Matematik I (Calculus I) dersinde önce analitik geometri, fonksiyonlar, logaritma, toplam-çarpım sembolü, trigonometri gibi temel konularla giriş yapılıyor; ama bunların üstünde haftalarca durulmuyor. Daha sonra dönem sonuna kadar limit ve süreklilik, türev, integral ve kutupsal koordinatlar konuları işleniyor.
Yüksek öğretim kurumu YÖK 2022 yılı için hukuk sıralama barajını 125 bin olarak uygulamış, 125 bin sıralamanın gerisinde kalanlar hukuk bölümünü tercih edememiştir. Dolayısıyla hukuk üniversite sıralamaları 125 binden daha fazla olamaz.
YKS'DE 200 PUAN ÜSTÜ YAPMAK İÇİN KAÇ NET GEREKİYOR? TYT 14,75 net iken, AYT en az 24 net üstünde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri