De Morgan (Dö Morgın, 1806-1871), 1847'de mantığı matematiksel yoldan sembollerle ifade edebilecek bir çalışmayı başlatmıştır. G. Boole (Buul 1815-1864) gibi matematikçiler, mantığın matematikselleştirilmesine çalışırlarken, Frege (Fregi 1848-1925), bugünkü önermeler ve niceleme mantığım kurmuştu.
Boole, düşüncenin kurallarıyla matematik işlemlerin kurallarının benzerliğinden hareket ederek matematik mantığı kurmuştur. Bu yüzden o ,cebirsel mantığın asıl kurucusu olarak kabul edilmektedir.
İlk olarak Herakleitos bahsetmiştir. Thales ve Platon arası devirde diğer felsefeciler tarafından da tartışılmıştır. Bugün bildiğimiz anlamdaki mantık üzerine ilk bütünsel düşünme ve araştırmayı Aristoteles yapmıştır.
Mantığın bir bilim olarak Aristoteles (ö. MÖ 322) tarafından kurulduğu kabul edilir. Fakat daha önce Sofistlerin, “mantık”ı, işlerine geldiği şekilde kullandıkları bilinmektedir. Mantığın bu kullanımı; sofizm, mugalata, safsata gibi kavramların da ilk örnekleri durumundadır.
Aristoteles mantığı akıl ilkelerini (özdeşlik, çelişmezlik, üçüncü hâlin olanaksızlığı) temel alan iki değerli (doğru ve yanlış değerleri kabul eden) mantıktır. Aristoteles akıl yürütme yöntemlerinden tümden gelime önem vermiştir. Çünkü kesin sonuç veren geçerli akıl yürütmeler tümden gelimle yapılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Mantığın İlkeleri (Özdeşlik-Çelişmezlik-Üçüncü Halin İmkansızlığı-Yeterli Neden)
Mantığın yapılan tanımlarından da anlaşılacağı üzere mantığın teorik ve pratik olmak üzere iki yönü vardır. Biri, mantıklı düşünme denen düşünme tarzının tespiti- dir. Bu açıdan mantık 'bilim' olarak kabul edilir.
Mantık, doğru düşünmenin kurallarıdır. Akıl yürütme, doğru düşünme, yargılama gibi kavramların hepsi mantığın içine girer. Mantığın Grekçe' deki karşılığı 'logos' kelimesidir ve hem akıl hem de söz (kelam) anlamında kullanılır.
Mantık bilimi insanın doğru düşünmesini kolaylaştırıyor. Zihni yanlış düşüncelerden korumayı ve doğru düşünce ile yanlış ya da bozuk düşünceyi birbirinden ayırmayı amaçlıyor. Mantık, doğru düşüncenin doğru eylemle sonuçlanmasını hedefliyor.
Matematiksel mantık biçimsel mantığın matematiğe uygulanmasıyla ilgilenen bir matematik dalıdır. Metamatematik, matematiğin temelleri ve kuramsal bilgisayar bilimi alanlarıyla yakınlık gösterir.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
780 senesinde Harezm'de doğduğu kabul edilir. Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı.
Dünyadaki ilk rakamlar Sümerler tarafından M.Ö. 3200 yıllarında kullanılmıştır. Sayılar, insanlığın tarihi kadar eskidir.
İki kişi, Tales (M.Ö. 624-547) ve Pisagor ( M.Ö.569-475), Yunan matematiğinin babası olarak kabul edilir.
Matematikteki bazı kavramlar ve yapılar, doğal olaylar ve fenomenlerden ilham alınarak keşfedilmiştir. Örneğin, trigonometri, güneş, ay ve yıldızların hareketlerini açıklamak için keşfedilmiştir. Matematik, insanlar tarafından tasarlandığı için değil, zaten var olan bir gerçeği açıklamak için keşfedilmiştir.
Özdeşlik İlkesi
Bir şeyin kendisiyle aynı şey olduğuna işaret eden bu ilke kısaca “bir şey ne ise odur” şeklinde ifade edilir. Her şeyin kendisiyle özdeş olması bir zorunluluktur. Kolayca izah edilebilen ve anlaşılabilen bu ilke üzerinde ayrıntılı bir değerlendirme çoğu kişi için anlamlı görünmeyecektir.
Çelişmezlik ilkesi, Özdeşlik ilkesi, Üçüncü halin imkansızlığı ilkesi, Yeterli Neden İlkesi konu anlatımı...
Mantık öğrenmenin faydaları
İlk olarak, mantık düşünmeyi– dilin gerçekliğe işaret etmek için kullanımını- geliştirir. Hukuk, siyaset, gazetecilik, eğitim, tıp, işletme, bilim, matematik, bilgisayar bilimi ve diğer birçok alanda gerekli olan analitik düşünmeyi(parçalarına indirgeyerek inceleyebilmeyi) geliştirir.
Birincisi: İslam dininin hükümleri, prensipleri insan fıtratına uygun, insan aklının kabul edebileceği şekildedir. Bu tespit doğrudur. İslam'da çok az bir kısmı “taabbudî” olup teslimiyeti gerektiren prensipler dışında, bütün hükümler “makulu'l-mâna” olup akıl ve mantık açısından anlaşılabilir durumdadır.
Akıl, insanlar üzerinde yaşanmışlık ve tecrübenin bir sonucu olarak oluşur ve eğitimin katkısıyla gelişir. Zeka ise doğuştan gelen bir yetenektir, fakat eğitim yoluyla zeka düzeyinin artması da mümkün olabilir.
Mantık, bilinçli zihnin dili iken duygu, bilinçsiz zihnin dilidir. Duyguların, algılana ve hayal edilen uyaranlar verdiği tepkiler olduğunu biliyoruz. Bu duygular mantığa değil, kişinin kendi kişisel deneyimlerine dayanır. Duygular genellikle mantığımıza ağır basar.
Ebû Bekir er-Râzî, Fârâbî, İbn Sînâ ve İbn Rüşd başta gelen şârihlerdendir (Inati, II, 803). Tercüme faaliyetleri zamanla müslümanlar arasında büyük mantıkçıların yetişmesine ortam hazırlamış olup felsefenin diğer alanlarında olduğu gibi bu konuda da Fârâbî ve İbn Sînâ en başta gelen isimlerdir.
Matematik çok evreli bir bilimdir. Yayılma alanının ve derinliğinin sınırı yoktur. Bilim ve teknolojide olduğu kadar günlük yaşamda da vazgeçilmezdir. Çağlardan çağlara taşınan ulusal sınır tanımayan görkemli, sağlam, güvenilir ve evrensel bir ekindir.
Mantık felsefesi bu ilkelerle ilgili olarak şu soruları sorar: -Mantık ilkeleri her yer ve zaman için geçerli midir? -Bu ilkelerin temel kaynağı nedir? - Mantık ilkeleri varlığın temel ilkeleri de sayılabilir mi? -Bu ilkeler tek başlarına anlamlı mıdır? Yoksa birbirleriyle ilişkili midir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri