Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir.
Hazırlamış olduğunuz hamuru fazla bekletmeden istediğiniz ölçülerde buzdolabı poşetlerine paylaştırıp ağızlarını da kapatın ve buzluğunuza bekletmeden kaldırın. Kullanmadan önce akşamdan çıkartıp sahura kadar erir de mayalanırda. Mayalanmış hamuru ister pişi ister gözleme veya katmer yapabilirsiniz.
Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir. Bu hamurları bekletirken üzerlerinin sıkıca kapanmış olduklarından emin olun. Kullanmadan en az 2 saat önce çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin.
Hamurlar, dolapta da mayalanır. Hem de tam kıvamında olur ve çok uzun bir süre dayanabilir.
Mayalı hamuru hazırlarken eğer yumurta ve süt kullandıysanız mayalı hamurunuz buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 2 gün muhafaza edilebilir. Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamurunuzu buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebiliirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Bozuk ekşi mayada, kırmızı ve pembe renkte küflenmeler görülür. Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
Hamur malzemelerinin oda sıcaklığında olması çok önemlidir. Sıvı yağ, süt gibi malzemelerin ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gerekir. Malzemelerin oda sıcaklığında olması, hamurun güzel bir şekilde mayalanması için ideal olan seçimdir.
Yoğurduğunuz hamurun kapağını kapatıp geceden buzdolabının alt kısmına koyun. Sabaha kadar o kadar güzel kabarıyor ki diğer mayalılar gibi puf puf oluyor. Sabah buzdolabından çıkarttığınız da ayrıca beklemenize gerek yok. Mayalanan hamurdan parçalar kopartıp içine peynir ve maydanozlu harcı koyup poğaça şekli verin.
Çünkü hamurun karıştırma sürecinde, karıştırma aracından kaynaklı bir sürtünme söz konusudur. Oysaki hamurun soğuk tutulması gerekir. Hamur soğuk tutulduğunda maya kademeli olarak mayalanır. Buzla karılan hamur doğru tadı alır ve iyi bir esnekliğe kavuşur.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Büyük boy buzdolabı poşetine veya fermuarlı buzdolabı poşetinin içine bir çay kaşığı un koyup, poşetinin iç kısmının her tarafını unlayın. Hamurunuzu içine yerleştirip, üzerine çok az un serpiştirin ve uç kısmını sıkıca bağlayın. Fermuarlıysa, fermuarını kapatmanız yeterli. Bu şekilde buzdolabına kaldırın.
Poğaçaları önce bu suya, sonra her yüzünü susama batırıp yağlanmış tepsiye dizin. Bıçakla üzerine hafif çizikler atın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Akşamdan Yoğur Dolaba Koy Sabah Pişir Poğaça hazır.
Poğaça hamuru geceden mayalanır mı? Ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur olması gerekiyor. Hazırlanan hamurun üzeri hava almayacak şekilde kapatılıp akşamdan buzdolabına kaldırılır ve sabah hazırlanabilir.
Birçok tarifte de bunun altı aslında pek çizilmiyor. Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor.
Mayalı poğaça yapılırken, mayanın uygun şekilde canlandırılması ve gerektiği süre kadar beklemesi şarttır. Vaktinden önce diğer malzemelerle karıştırılan maya, çalışmaya yani üremeye devam edeceğinden, kendine has kokusunu yaymaya devam edecektir. Bu da diğer tüm malzemelere sinecek ve yerken kokmaya devam edecektir.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir. Tarifler sıcak veya ılık servis yapılabilir.
Mayalı poğaçalarda kullanılan mayanın türü ne olursa olsun bir süre hamurun bekletilmesi önerilmektedir. Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Zira kullandığınız mayanın hamuru kabartması için glikoza ihtiyacı var; bu yüzden tuz yerine şeker, bal, pekmez gibi içerisinde glikoz bulunan bir malzeme kullanmanız daha doğru olacaktır. Tuzu hamura yoğurma aşamasında eklemelisiniz.
Son mayalama: Diğer adıyla tepsi mayalaması. Şekil verdiğiniz hamuru (yuvarlak, somun, roll ne ise) pişireceğiniz kaba ya da tepsiye alarak oda sıcaklığında ya da ılık bir ortamda 10 – 15 dakika daha mayalanmaya bırakın.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Eğer birkaç gün boyunca oda sıcaklığında tazeliğini korusun isterseniz dinlenme aşamasındayken üzerine çok az nemli bir bez örterek dinlendirin. Bu şekilde dinlendiğinde tazeliğini daha uzun süre koruyacaktır. Yine bu hamur işlerini mutlaka bir kapalı kaba koymayı ihmal etmeyin.
Kullanacağınız kuru maya miktarının üç katı kadar 40 derece su veya süt ve maya miktarının yarısı kadar şeker bir kapta karıştırılır ve eritilir. Sonrasında bu karışım, hamura eklenerek mayalanması beklenir. Mayasında süt kullanılan hamur, daha yumuşak bir yapıya sahip olacaktır.
Hamurun sertliğini ayarlamak için püf noktası tüm malzemeleri eklerken un miktarını tarifte belirtilenden daha az eklemektir. İhtiyacınıza göre azar azar eklemeye devam ederek istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Ancak sert hamuru yumuşatmak için su eklediğinizde yoğurmak bir hayli zor olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri